Care sunt cele mai periculoase bacterii
0Din cele aproximativ 100 de specii de bacterii cu efecte negative asupra oamenilor, câteva au dezvoltat rezistenţă la tratamentele obişnuite. În ţara noastră, într-un top al celor mai problematici agenţi infecţioşi, pe locul întâi s-ar putea situa cel responsabil cu instalarea tuberculozei.
În compoziţia corpului uman intră aproximativ zece trilioane de celule umane şi de zece ori mai multe celule de origine bacteriană. Fără unele dintre acestea, organismul nu ar funcţiona corespunzător şi, prin urmare, ele întreţin viaţa.
Există însă în jur de 100 de specii de bacterii care provoacă apariţia bolilor, unele dintre acestea foarte grave, iar altele, dificil de tratat, deoarece agentul infecţios a dezvoltat rezistenţă la tratamentul obişnuit.
Suntem pe locul întâi la TBC
Mycobacterium tuberculosis este una dintre cele mai periculoase bacterii care se găsesc în ţara noastră, deoarece frecvenţa infecţiilor cu această bacterie, care provoacă îmbolnăvirea cu tuberculoză, este mai mare la noi în ţară decât în toate celelalte ţări ale Uniunii Europene. În plus, mycobacterium tuberculosis este încadrată în grupa 3 (din 4) de risc privind gravitatea infecţiei la om, potrivit Hotărârii de Guvern 1.092 din 16 august 2006.
Deşi datele statistice realizate în România arată că incidenţa TBC-ului a scăzut în ultimii ani, în ţara noastră numărul bolnavilor de tuberculoză este de zece ori mai mare comparativ cu medica din celelalte state UE. „Problema este că a crescut numărul cazurilor de tuberculoză cu bacili rezistenţi la medicamentele antituberculoase, care poartă numele de tuberculoză multidrog-rezistentă", atrage atenţia dr. Elmira Ibraim, coordonatorul Programului Naţional de Control al Tuberculozei.
Infecţiile digestive, grave pentru copii
O altă bacterie din grupa 3 de risc este Escherichia coli, responsabilă cu apariţia unor toxiinfecţii alimentare grave. Există şi tulpini ale E. coli care fac parte din flora saprofită a tractului digestiv, însă o parte din tulpini dau infecţii digestive grave, anemii sau pot provoca chiar infecţii ale tractului urinar.
Potrivit specialiştilor, această bacterie este periculoasă în special pentru copiii sub cinci ani, în ţara noastră aproximativ 51 la sută din aceştia contractând tulpini de E. coli rezistente la tratament.
Date restrânse despre stafilococi
Deşi este încadrat în categoria a doua de periculozitate, Staphylococcus aureus poate fi inclus în topul bacteriilor periculoase, deoarece dezvoltă frecvent rezistenţă la antibiotice. Se găseşte cu precădere în spitale, fiind o cauză a infecţiilor nozocomiale. „Raportările privind prevalenţa bacteriilor în spitale sunt reduse", precizează medicul primar cu specializare în epidemiologie Graţiana Chicin de la Centrul Regional de Sănătate Publică Timişoara.
Prin urmare, nu există date foarte clare privind prevalenţa acestui tip de infecţii la noi în ţară. Însă statisticile internaţionale arată că procentul persoanelor infectate cu stafilococul auriu (cu sau fără boală) este de 50 la sută.
Spitalele, surse de microbi
Printre cei mai periculoşi microbi pe care îi putem contracta din spitale se numără Klebsiella, un agent infecţios riscant mai ales pentru persoanele care au suferit o intervenţie chirurgicală. Consecinţa infecţiei cu această bacterie o reprezintă afecţiunile pulmonare periculoase care nu răspund la tratamentele obişnuite.