Articol publicitar

Cancerul de col uterin poate fi prevenit! Codul European împotriva cancerului

0
0
Publicat:

Codul european împotriva cancerului este o inițiativă a Comisiei Europene pentru a informa cetățenii cu privire la măsurile pe care le pot lua pentru a reduce riscul de cancer pentru ei sau familiile lor. Actuala ediție a 4-a constă în 12 recomandări pe care majoritatea cetățenilor le pot urma fără a avea nevoie de aptitudini sau recomandări speciale. Cu cât se ține cont de mai multe recomandări, cu atât riscul apariției cancerului va fi mai redus. S-a estimat că aproape jumătate din toate decesele cauzate de cancer în Europa ar putea fi evitate dacă s-ar lua în calcul aceste recomandări.

CODUL EUROPEAN COL jpg

La elaborarea recomandărilor, experții au luat în considerare cele mai recente dovezi științifice disponibile. Toți experții care au contribuit la cea de-a patra ediție au fost invitați să lucreze în mod independent și să fie călăuziți doar de opiniile experților lor, nu de către poziția unei organizații sau instituții. De asemenea, experților li s-a solicitat să declare orice interese reale sau percepute cu privire la acest subiect.

Experții au contribuit pe o perioadă de doi ani la un efort de colaborare multidisciplinară în care dovezile relevante au fost colectate și analizate în grupuri de lucru. Sprijinul științific și tehnic pentru grupurile de lucru în identificarea și analiza probelor relevante au fost furnizate de un grup format din epidemiologi experimentați în revizuirea sistematică a literaturii științifice. Justificarea recomandărilor din cod și probele relevante sunt explicate în articole științifice scrise de către grupurile de lucru.

1.            Nu fumați.

2.            Eliminați fumatul acasă.

3.            Luați măsuri pentru a avea o greutate corporală sănătoasă

4.            Fiți activ fi zic în viața de zi cu zi!

5.            Adoptați o dietă sănătoasă.

6.            În cazul în care consumați alcool de orice fel, limitați-vă consumul.

7.            Evitați expunerea exagerată la soare, în special în cazul copiilor.

8.            La locul de muncă, respectați instrucțiunile privind sănătatea și securitatea în muncă pentru a vă proteja de substanțele cancerigene.          

9.            Aflați dacă sunteți expuși iradierilor cu niveluri ridicate de radon natural în locuința dumneavoastră.

10.      Pentru femei: alăptarea reduce riscul de cancer al mamei; limitați utilizarea THS,  

11.      Asigurați participarea copiilor dumneavoastră la programele de vaccinare pentru: Hepatita B (pentru nou-născuți), Virusul Papiloma Uman pentru fete.

12.                Participați la programele organizate de screening pentru cancer        

Programează-te ACUM, pentru un test gratuit de screening al cancerului de col uterin! Test Babeş-Papanicolaou dacă ai vârsta cuprinsă între 24-29 de ani și test HPV dacă ai vârsta cuprinsă între 30-64 de ani.

Mai multe informații găsiți pe site-ul proiectului www.potisaprevii.eu, accesând pagina de Facebook „Poţi să Previi” sau la TelVerde (număr gratuit) 0800 390 391

Integrarea screeningului primar HPV în programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin. Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Contract de finanţare nr. POCU/257/4/9/120798 și implementat de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite