Au fost create nanoparticule de grăsime care refac ţesutul cardiac după ischemie

0
0
Sursa: Arhiva Adevărul
Sursa: Arhiva Adevărul

Nanopariculele de grăsime sunt capabile să pătrundă în celulele inimii după ischemie şi să stimuleze activitatea genelor.

Cercetătorii olandezi specializaţi în domeniul biologiei moleculare au creat nanoparticule de grăsime care pot pătrunde în celulele inimii după ischemie pentru a stimula activitatea genelor care protejează celulele de moarte şi a accelera, de asemenea, recuperarea muşchiului inimii. Acest lucru a fost anunţat sâmbătă de serviciul de presă al Societăţii Europene de Cardiologie (ESC).

„Următorul nostru pas va fi să comparăm mai multe variante diferite ale acestei terapii şi să le alegem pe cele care vor repara cel mai eficient ţesutul inimii. După aceea, vom testa la şoareci dacă terapia cu ARN va permite inimii să se recupereze după un atac de cord”, - a spus o cercetătoare de la Universitatea din Utrecht (Olanda) Clara Labonia, ale cărei cuvinte sunt citate de serviciul de presă al CES.

La fel ca vaccinurile cu ARN pentru COVID-19, acest medicament constă din nanoparticule grase speciale care conţin multe fragmente de ARN mesager. Când aceste particule pătrund în celulele inimii, moleculele de ARN prezente în ele sunt eliberate şi activează genele care le protejează de moarte şi care accelerează recuperarea musculară după lipsa prelungită de oxigen.

Oamenii de ştiinţă au efectuat primele teste ale acestei terapii pe şoareci sănătoşi, în al căror ventricul stâng biologii au introdus un set de nanoparticule grase care au fost umplute cu molecule de ARN şi proteine ​​fluorescente luminoase. O zi mai târziu, oamenii de ştiinţă au urmărit în ce organe ale corpului s-au acumulat particulele şi în ce celule au pătruns.

Aceste măsurători au confirmat că o parte semnificativă a nanoparticulelor a pătruns în celulele muşchiului inimii şi le-au forţat cu succes să producă acele enzime şi molecule de semnalizare ale căror instrucţiuni de asamblare au fost codificate în catenele de ARN mesager. Acest lucru a confirmat în practică faptul că terapia cu ARN pentru ischemie este fezabilă în principiu.

În viitorul apropiat, biologii plănuiesc să testeze unele dintre variantele terapiei cu ARN pe care le-au dezvoltat în experimente pe şoareci predispuşi la dezvoltarea ischemiei miocardice şi a altor tulburări cronice în funcţionarea celulelor inimii. După cum speră oamenii de ştiinţă, aceste experimente pentru prima dată în practică vor confirma eficacitatea terapiei pe care au dezvoltat-o.

Mai multe - Sănătate

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite