Atenţie la îngheţată şi băuturi foarte reci! Dantura poate avea de suferit

0
0
Îngheţata şi băuturile foarte reci produc durere dentară şi degradarea smalţului. FOTO: Shutterstock
Îngheţata şi băuturile foarte reci produc durere dentară şi degradarea smalţului. FOTO: Shutterstock

Temperaturile mari din sezonul estival ne determină adesea să consumăm băuturi şi alimente foarte reci: îngheţată, fructe sau sucuri de la frigider sau chiar de la congelator ori răcite cu gheaţă.

Atenţie, însă! Expunerea bruscă la rece este un factor ce poate produce durere dentară şi duce, în timp, la degradarea smalţului, atenţionează medicul Manuela Lupaşcu, dentist la Clinica LLL Dental.

Acest lucru poate fi însă parţial prevenit dacă folosiţi un pai atunci când savuraţi băuturile reci preferate.

Expunerea la băuturile răcoritoare este dăunătoare dinţilor şi pentru că, de cele mai multe ori, acestea conţin mult zahăr, consumul lor ducând la creşterea numărului de carii.

De asemenea, consumul crescut de fructe sau de sucuri de fructe (fresh-uri) pe timpul verii poate duce la colorarea superficială a dinţilor, care poate fi uşor eliminată dacă se pastrează o bună igienă dentară acasă şi se completează cu o igienizare profesională în cabinet, recomandă medicul dentist.

Şi alternanţa rece-cald este extrem de dăunătoare danturii, aşa încât este indicat să o evitaţi cât de mult puteţi.

De multe ori se poate întâmpla ca probleme dentare pre-existente sau dureri dentare anterioare să fie reactivate sau exacerbate de expunerea la alimentele sau băuturile reci sau de expunerea la aerul condiţionat. De aceea, un control stomatologic de rutină pe timpul verii poate fi o idee foarte bună.

Dacă urmaţi aceste sfaturi specifice vă veţi asigura sănătatea danturii şi pe timpul verii. Şi nu uitaţi că prevenţia trebuie să rămână cuvântul cheie pentru sănătatea danturii în orice sezon.

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri