Arsurile solare cresc riscul de cancer de piele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România a lansat pe 23 iulie 2015 cea de-a treia ediţie a campaniei „Un viitor fără pată”, un demers de educare şi informare a publicului larg, şi în special a tinerilor, cu privire la prevenirea melanomului

Şi anul acesta campania porneşte pe fondul unui comportament îngrijorător al românilor faţă de expunerea la soare: 9 din 10 români nu au fost la un control dermatologic în ultimul an, deşi peste 50% dintre aceştia sunt conştienţi de faptul că aluniţele pot reprezenta un pericol pentru sănătatea pielii.

Cu toate acestea, 81% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani nu îşi verifică aluniţele de pe corp, un procent la fel de ridicat – 73%, fiind înregistrat şi pentru categoria de vârstă - peste 30 de ani.

Acestea sunt doar o parte din rezultatele chestionarului online „Cum se protejează românii de soare“ realizat de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România în luna iulie a acestui an, pe platforma www.ivox.com.


Eşantionul a fost compus din 550 de respondenţi, dintre care 158 cu vârsta cuprinsă între 18-30 de ani şi 392 cu vârsta peste 30 de ani.

„Datele oficiale privind incidenţa melanomului malign arată că, în lipsa unor programe ample şi constante de educare şi prevenţie atât în rândul tinerilor, cât şi al adulţilor, incidenţa melanomului malign creşte. Mai mult, chestionarul online privind comportamentul românilor atunci când se expun razelor solare şi modalitatea prin care aceştia aleg să se protejeze şi să îşi îngrijească pielea ne-a arătat o realitate îngrijorătoare. Şi în acest an, ne dorim să readucem în atenţia publicului importanţa unei informări complete despre factorii de risc şi metodele de prevenţie ale melanomului malign.”, a declarat Cezar Irimia, Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

În prezent, potrivit Skin Cancer Foundation, melanomul este cea mai comună formă de cancer pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 25 –29 de ani şi a doua cea mai comună formă de cancer pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 – 19 ani, metoda de prevenţie indicată de medicii specialişti fiind controlul şi analiza periodică a aluniţelor cu ajutorul dermatoscopului.

„Una dintre cele mai importante metode de prevenţie împotriva dezvoltării melanomului o reprezintă propria examinare a pielii. Astfel, atunci când analizăm o aluniţă sau o leziune de pe piele, este necesar să fim atenţi dacă apar următoarele aspecte: asimetria, bordura neregulată, culoarea neomogenă, diametrul peste 6 mm şi dacă leziunea evoluează (îşi modifică aspectul) de la o lună la alta, a declarat prof. dr. George Sorin Ţiplica, medic primar dermatolog

De asemenea, date oficiale arată că, frecvent, melanomul a fost cauzat de arsurile solare, ca urmare a expunerii necontrolate şi prelungite la soare.

„Putem ţine sub control, însă, expunerea la radiaţiile solare prin alegerea unor haine potrivite, din material cu ţesătură deasă, prin folosirea cremelor de fotoprotecţie solară cu indice SPF de cel puţin 15 şi prin folosirea unor accesorii precum ochelarii de soare cu protecţie UV, a pălăriilor cu boruri largi“, completează medicul.

Conform Skin Cancer Foundation, pe plan mondial, în fiecare oră, o persoană cu melanom moare, iar în  2015 este estimat un număr de 9.940  de persoane care vor deceda ca urmare a diagnosticării cu această formă de cancer.

În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistaţi cu această formă de cancer mor anual. De altfel, ţara noastră înregistrează o incidenţă în creştere în ultimii 25 de ani – de la 1,2 la 4,5/100.000 de persoane diagnosticate cu melanom malign .

Rezultatele chestionarului online derulat de către Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer au arătat că, deşi evoluţia aluniţelor este un semnal de alarmă, iar atunci când este vorba despre sănătatea pielii celor dragi majoritatea obişnuiesc să le explice pericolele expunerii necontrolate la soare şi importanţa folosirii cremei pentru protecţie solară, românii, şi în special tinerii, nu obişnuiesc să îşi protejeze pielea atunci când se expun mai mult timp la soare ori când practică sport în aer liber.

Evoluţia aluniţelor, un semnal de alarmă pentru români

Potrivit rezultatelor chestionarului, aproximativ 50% dintre respondenţi sunt atenţi la toate aspectele unei aluniţe, 27% dintre cei cu vârsta peste 30 de ani luând în considerare, cel mai adesea, evoluţia aluniţelor - semnalul de alarmă cel mai important în depistarea timpurie a melanomului.

În ceea ce priveşte  sănătatea pielii celor dragi, majoritatea românilor obişnuiesc să le explice pericolele expunerii necontrolate la soare şi importanţa folosirii cremei pentru protecţie solară.

Tinerii nu obişnuiesc să îşi protejeze pielea atunci când se expun mai mult timp la soare

Deşi aproximativ 85% dintre cazurile de melanom malign sunt cauzate de expunerea necontrolată la radiaţiile solare, studiul „Cum se protejează românii de soare“ a înregistrat un procent îngrijorător pentru segmentul de vârstă 18 – 30 de ani:

  • Doar 6% dintre respondenţi aleg să se protejeze de razele solare atunci când merg la plajă. În plus, mai puţin de 25% dintre tineri folosesc întotdeauna cremă cu indice de protecţie solară atunci când aleg să se expună pe o perioadă îndelungată la soare.
  • Spre deosebire de cei tineri, respondenţii cu vârsta peste 30 de ani preferă să nu se expună în intervalul de radiaţii solare ridicate (orele 10:00 – 16:00), însă numai 17% dintre aceştia aleg să îşi protejeze pielea atunci când stau la plajă. Într-un procent la fel de mic, persoanele din această categorie de vârstă folosesc cremă de protecţie solară.

Majoritatea românilor nu se protejează de razele UV atunci când practică sport în aer liber

Conform studiului efectuat, deşi aproximativ jumătate dintre respondenţi sunt conştienţi de necesitatea utilizării cremei fotoprotectoare atunci când practică sportul în aer liber, doar 20% dintre români aleg să se protejeze de razele solare în acest mod.

Cu toate că medicii şi specialiştii nu recomandă expunerea la soare între orele 10:00 – 16:00, mai puţin de jumătate dintre respondenţi nu ţin cont de această atenţionare şi aleg să practice sport în aer liber în acest interval orar. Printre sporturile în aer liber cel mai des practicate sunt alergatul şi ciclismul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite