De ce apar aluniţele. Expunerea la soare fără protecţie, moştenirea genetică şi hormonii, printre cauzele care duc la apariţia aluniţelor
0Aluniţe mai mici sau mai mari avem cu toţii încă de la naştere, însă nu de puţine ori se întâmplă ca acestea să apară pe parcursul vieţii. Iată câteva dintre cauzele apariţiei de aluniţe.
În popor se spune că cine are aluniţe multe este norocos.
Medicii spun însă că apariţia acestora peste noapte, dar şi modificarea dimensiunii, a culorii şi a formei aluniţelor ar trebui să tragă un semnal de alarmă şi să ne trimită direct la medicul dermatolog pentru un consult amănunţit.
Aluniţa este, de fapt, o aglomerare de mai multe celule ale pielii care produc melanină, pigmentul care dă culoarea specifică a pielii.
De ce apar aluniţele. Soarele şi moştenirea genetică
De cele mai multe ori, aluniţele apărute pe parcursul vieţii sunt cauzate de factorul genetic, însă există şi teoria conform căreia acestea ar apărea ca răspuns la expunerea la soare, scrie romedic.ro.
Aşadar, aluniţele ar putea fi prevenite prin aplicarea de loţiuni cu factor de protecţie, cu 20-30 de minute înainte de expunerea la soare.
De ce apar aluniţele. Hormonii pot influenţa apariţia aluniţelor
De asemenea, studiile arată că aspectul aluniţelor se poate modifica şi ca urmare a influenţelor hormonale. De exemplu, la vârsta pubertăţii aluniţele se înmulţesc, în timpul sarcinii au tendinţa de a se închide la culoare iar pe măsură ce îmbătrânim culoarea acestora se estompează.
Culoarea aluniţelor variază, de la roz la maro închis, şi se pot prezenta sub forma unor pete, care nu ies în relief, sau a unor excrescenţe pe piele.
Aluniţele trebuie ţinute sub observaţie tot timpul deoarece, deşi majoritatea sunt benigne, există riscul să evolueze în melanom, cel mai agresiv cancer de piele.
Forma neregulată, diametrul ce depăşeşte 5-6 milimetri, culoarea neuniformă, mâncărimea, uscarea aluniţelor şi sângerarea acestora, apărută mai ales în sezonul cald, sunt motive de îngrijorare şi trebuie mers la medic pentru investigaţii.
Metode prin care se pot îndepărta aluniţele inestetice
- Excizia chirurgicală, care presupune îndepărtarea aluniţei cu ajutorul bisturiului şi se face sub anestezie locală. La final se suturează ţesuturile pentru a încinge zona.
- Electrocauterizarea, care se foloseşte pentru îndepărtarea nervilor mai mari şi constă în eliminarea termică a ţesutului. Nu este necesară sutura.
- Laserul, o metodă care este utilizată pentru aluniţele inestetice, iar procesul de vindecare este scurt.
Deşi aluniţele sunt considerate un semn al frumuseţii şi de cele mai multe ori nu prezintă un pericol, este bine să fie monitorizate şi ne prezentăm la timp la doctor dacă observăm modificări bruşte.