Când ar trebui să ne îngrijoreze aluniţele de pe corp
0
Cancerul de piele este una din bolile care îşi face din ce în ce mai simţită prezenţa la nivel mondial, iar melanomul, formă mai gravă a acestui tip de boală, pune în pericol numeroase vieţi în prezent.
Cancerul de piele este cea mai întâlnită formă de cancer în Statele Unite ale Americii. Potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, 20% din americani sunt predispuşi să aibă la un anumit moment dat al vieţii lor o formă de cancer de piele, dacă tendinţa actuală de creştere a procentului acestui tip boală continuă, informează „Business Insider”
Chiar nu toate cazurile de cancer de piele sunt mortale, una din cele mai dese forme întâlnite este melanomul, formă mortală a bolii, Societatea Americană de Cancer estimează în 2014, Statele Unite, 76.100 de noi cazuri de melanom vor fi diagnosticate, iar în jur de 9.700 vor muri din cauza acestuia, potrivit cifrelor autorităţilor medicale melanomul fiind a treia formă de cancer de piele cea mai răspândită pe teritoriul american.
Melanomul este o formă de cancer cutanat care îşi are originea în celulele producătoare de pigment denumite melanocite. Aceste celule cresc necontrolat şi invadează în mod agresiv ţesuturile din jur. Melanomul poate fi vindecat dacă este depistat şi tratat în stadiile incipiente când este localizat doar la nivelul pielii.
Cele mai frecvente cauze ale melanomului sunt:
- distrugerea ADN-ului din melanocite ca urmare a expunerii la soare si UV, radiaţii cu lungime de unda scurtă;
- la solar corpul este expus de asemenea la UV care măresc riscul dezvoltării melanomului;
- moştenire biologică de melanom;
- alunite atipice;
- sistem imun deficitar, in special in cazul persoanelor cu transplant de organ, leucemie sau limfom.
Cel mai important semn de alarma pentru melanom este modificarea dimensiunii, formei sau culorii unei alunite. Este indicat să fie supravegheze modificarile care apar dupa o perioada de o luna până la 1-2 ani de la apariţia acestora fiind folosite regulile ABCDE ale Societăţii Americane a Cancerului:
1.A este pentru asimetrie. O jumătate de aluniţă sau tumora cutanată nu se suprapune cu cealaltă jumătate

2.B este pentru margini (borduri) neregulate . Marginile pot fi zdrenţuite, crestate sau pătate

3.C este pentru culoare. Pigmentarea este neuniforma. Pot fi nuanţe de cafeniu, maro şi negru sunt prezente.

4.D este pentru diametru. Aluniţa sau tumora cutanata este mai mare decât 6 mm sau de mărimea unei gume de şters de creion.

5.E este de la evoluţie sau schimbările survenite. Semne de melanom în cazurile existenţei unor aluniţe au loc în momentul în care sunt schimbări ale : înălţimii acestora, suprafeţei sau senzaţiilor de mâncărime.

Cele mai dese forme de cancer de piele sunt keratoza seboreică şi carcinomul bazocelular care au caracteristici similare melanomului.
Cine are cele mai multe riscuri
Este necesar să mergi la medic să-ţi facă o evaluare a aluniţelor cu dispozitivul special pentru investigarea aluniţelor, numit dermatoscop, dacă:
- Ai peste 50 de aluniţe (denumite medical şi nevi) pe tot corpul.
- Ai avut în familie cazuri de melanom.
- Ai aluniţe atipice.
- Ai tenul deschis la culoare.
- Ai o aluniţă care depăşeşte 5-6 milimetri.
- Ai avut mai mult de 5 arsuri solare de-a lungul vieţii.
- Ai avut o arsură solară serioasă până la 18 ani.