Anomaliile uterine apar la 34-62% dintre femeile infertile și pot fi depistate prin histeroscopie, arată un studiu NCBI
0Potrivit OMS, în prezent infertilitatea este o problemă de sănătate la nivel mondial. Ea este clasată de OMS pe locul 5 ca mărime severă cu handicap în populația tânără. Un studiu de pe NCBI realizat de cercetători arată că anomaliile uterine, congenitale sau dobândite sunt frecvente la pacientele infertile, ele apar la 34–62% dintre aceste femei.
Histeroscopia este o soluție de TOP pentru evaluarea cavității uterine, ea reprezintă o etapă în timpul examinării infertilității și în investigarea cauzelor acesteia. Histeroscopia este o procedură eficientă prin care se pot diagnostica și trata patologiile uterine. Ea este indicată și în timpul evaluării de bază a infertilitatii, prin imagistica organelor reproductive. Medicii spun că această metodă ginecologică minim invazivă este recomandată pentru confirmarea și tratarea leziunilor intracavitare detectate prin alte metode imagistice.
Ce anomalii pot fi găsite prin histeroscopie?
Cercetătorii spun că cele mai frecvente anomalii uterine pot fi diagnosticate în mod eficient prin histeroscopie în cazul femeilor infertile și în cazul celor suspectate de anumite patologii uterine.
Histeroscopia este prescrisă la femei pentru a diagnostica:
· Cauzele infertilității
· Anomaliile uterine precum polipi uterini, polipi endometriali
· Fibroamele uterine.
Incidența polipilor este mare, ea a fost estimată până la aproximativ 38,5% în infertilitatea primară și până la 17% în infertilitatea secundară. În ceea ce privește fibroamele uterine, acestea au fost depistate la 5-10% dintre femeile infertile (arată un studiu de pe sciencedirect.com).
Prin procedura de histeroscopie cu biopsie ghidată se pot depista polipii endometriali, fibroamele intracavitare.
Studiile clinice demonstrează și faptul că histeroscopia poate ajuta și la depistarea altor anomalii la femei, cum ar fi:
· Fibroame submucoase
· Sinechii uterine
· Endometrită
· Hiperplazie endometrială
· Sept uterin
· Reziduu de țesut placentar.
Această procedură este minim invazivă, nu necesită incizii, nici spitalizare, ea se face în ambulator. Poziția pacientei trebuie să fie ginecologică, cu ambii genunchi îndoiți și îndreptați puțin spre umăr. Se face sedarea pacientei cu dilatarea colului sau nu; acest lucru depinde de tipul intervenției. Se pregătește zona folosind un preparat steril înainte de intervenție.
Curățarea vaginului și a colului cu un preparat antiseptic este foarte importantă dacă ne gândim la ce fel de bacterii colonizează tractul genital inferior și la ce infecții posibile se poate ajunge. Este vorba despre streptococci, infecții care ar putea îngrijora orice femeie. De asemenea și endometrita – infecția mucoasei uterine cauzată cu bacterii – este gravă, indiferent dacă este acută ori cronică. În anumite cazuri poate să se dezvolte și peritonita, când apare riscul ca infecția să ajungă în trompele uterine.
După pregătirea zonei, se introduce histeroscopul în cavitatea uterină și se efectuează o examinare progresivă a canalului endocervical, a orificiilor tubare și a interiorului uterului. După efectuarea procedurii, dacă este cazul, medicii vor prescrie și un tratament cu antibiotice pentru a preveni infecția.
Există și alte avantaje ale acestei proceduri ginecologice, asta se poate vedea în cazurile de histerescopie pe Embryos.ro. Aici se folosește un histeroscop subțire, nu este necesară o dilatare a colului uterin, cum este în cazul histeroscopiei diagnostice. Asta ajută mult la minimizarea disconfortului resimțit de paciente postoperator.
Un avantaj este că histeroscopia poate îmbunătăți ratele de sarcină la femeile cu infertilitate inexplicabilă, la femeile care fac un tratament pentru infertilitate. Astfel de tratamente sunt: inseminarea artificială sau fertilizarea în vitro (FIV).
Histeroscopia poate depista și anomalii minuscule din uter, ea fiind utilă la punerea unui diagnostic. Ea se efectuează în timpul examinărilor amănunțite și astfel poate ajuta la identificarea unor anomalii și probleme de sănătate a canalului cervical, a spațiului interior al uterului și a deschiderilor trompelor uterine.
Prin histeroscopie se poate facilita inseminarea artificială ulterioară la femeile care aleg această procedură pentru ca să aibă o sarcină.
În concluzie, histeroscopia este un test de screening care ajută la aflarea cauzelor infertilității. Femeile pot apela la un consult de specialitate pentru a face acest procedeu, în scopul de a-și verifica infertilitatea de cauză uterină. Histeroscopia analizează și problemele de implantare. De asemenea, se poate efectua și o ecografie sau histerosalpingogramă (investigație radiologică pentru a vizualiza anatomia uterului, a trompelor uterine). În cazul când există suspiciuni de probleme grave, cum ar fi un polip sau fibrom, atunci se efectuează histeroscopia pentru o examinare medicală mai în detaliu a cavității uterine.