Andivele, recomandate bolnavilor de cancer
0Cercetătorii francezi au descoperit recent că andivele au proprietăţi citostatice, fiind indicate bolnavilor de cancer. Nutriţioniştii mai recomandă aceste legume bolnavilor de ulcer, de hepatită, de enterocolită, de gastrită şi de diabet.
Spune-mi ce mănânci
Legume specifice perioadei de iarnă şi de primăvară, andivele sunt bogate în vitaminele A, C şi B, minerale (calciu, fosfor, fier, potasiu, magneziu), acid ascorbic, uleiuri volatile şi în caroten. Eugen Giurgiu, doctor în biochimie, recomandă consumul acestor legume pentru proprietăţile lor diuretice, depurative, tonice şi detoxifiante.
Reţeta săptămânii
Salată de crudităţi
Ingrediente: 300 g andive, 200 g morcovi, 200 g ţelină, 200 g rădăcină de pătrunjel, o legătură de mărar, 300 ml suc de andive, cinci linguri de ulei de măsline.
Preparare. Morcovii, ţelina şi rădăcina de pătrunjel se taie cubuleţe mici, iar frunzele de andive se taie peştişor. Se adaugă mărarul tocat mărunt, uleiul de măsline şi ingredientele şi se amestecă foarte bine. Când se serveşte, salata se asezonează cu suc de andive. Cura cu această salată, care durează trei săptămâni, întăreşte vederea şi sistemul nervos.