Am gripă? Infecţia cu virus gripal ne seacă de energie chiar şi după ce a trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gripa debutează brusc, cu febră mare şi dureri musculare
Gripa debutează brusc, cu febră mare şi dureri musculare

Gripa este o boală infecţioasă foarte contagioasă care ne face să ne simţim rău. Semnele infecţiei sunt de obicei mult mai severe decât strănutul şi nasul înfundat.

Debutul gripei este unul brusc, cu febră mare, însoţită de dureri de cap puternice, dureri musculare, tuse, durere de gât şi oboseală. Totodată, putem avea nas înfundat sau care curge continuu, greaţă şi ameţeală.

Majoritatea semnelor se remit în circa o săptămână, dar, uneori, poate dura mai mult, în funcţie şi de vârstă şi de bolile cronice asociate. Chiar şi atunci când febra şi durerile musculare dispar, pacientul se simte drenat de energie câteva săptămâni după.

Gripa se tratează cu antivirale

Infecţia cu virus gripal este extrem de contagioasă şi putem contracta gripa de la persoana infectată care strănută şi tuşeşte. Totodată, dacă atingem un obiect infectat precum clanţa de la toaletă şi apoi punem mâna la ochi, la nas, la gură. Gripa este mai frecventă iarna pentru că oamenii petrec mai mult timp în spaţii închise, în contact cu ceilalţi, astfel că virusul se împrăştie mult mai uşor.

Gripa se tratează cu antivirale care trebuie adminstrate sub supraveghere medicală, în primele 48 de ore de la debut, cu ibruprofen pentru diminuarea durerilor şi cu picături descongestionante pentru nas. Tratamentul uşurează simptomele şi scurtează boala cu o zi sau două.

Gripa nu se tratează cu antibiotice. Singura situaţie în care antibioticele sunt utile este atunci când apare o infecţie bacteriană determinând complicaţii precum pneumonia, bronşita, sinuzita sau otita. Antibioticele trebuie prescrise de medic.

Singura metodă eficientă de a preveni infecţia cu virusuri gripale este vaccinarea. Întrucât virusurile gripale suferă mutaţii an de an este nevoie să ne refacem vaccinul. Imunizarea nu determină boala şi devine efectivă în circa două săptămâni de la injecţie.

Dacă nu ne-am vaccinat şi ne-am îmbolnăvit, cel mai bine ar fi să stăm acasă, să ne odihnim, să bem multe fluide pentru a ale înlocui pe cele pierdute prin febră. În acest fel înlăturăm şi orice posibilitate de a transmite virusul altora.

Putem evita îmbolnăvirea încercând să nu ne atingem gura, nasul sau ochii cu mâinile murdare pentru că germenii se transmit în acest fel. Mâinile trebuie spălate cu apă şi săpun sau dezinfectate cu alcool sanitar, atunci când apa şi săpunul nu ne sunt la îndemână.

Dacă avem probleme cu respiraţia, simţim durere în piept sau presiune, suntem deshidrataţi, confuzi şi nu ne putem opri greaţa trebuie să mergem de urgenţă la medic.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite