Alertă medicală. Europa, amenințată de o nouă epidemie. Medic: „O boală eradicată prin vaccinare care te mutilează pe viață”

0
Publicat:

Este alertă în Europa după ce virusul sălbatic poliomielitic a fost descoperit în apele uzate din Spania, Polonia, Germania, Finlanda şi Regatul Unit. De asemenea, există risc ridicat de apariţie a unei epidemii în Ucraina şi Bosnia şi Herţegovina, din cauza imunităţii scăzute antipolio a populaţiei.  În acest context, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor care nu au fost imunizați. Boala, care nu se tratează, odată contactată, duce la paralizie ireversibilă şi chiar deces.

vaccinare
Rata mică de vaccinare „trezește” boli grave pe care le consideram eradicate. Arhivă

În data de 17 decembrie, Institutul Naţional de Sănătate Publică a trimis o înştiinţare spre Centrele Regionale de Sănătate Publică din Cluj-Napoca, Craiova, Galaţi, Iaşi şi Timişoara dar şi spre Ministerul Sănătăţii, după ce un raport săptămânal privind ameninţările de sănătate publică prin boli transmisibile publicat de ECDC în 13 decembrie arăta că în perioada septembrie-decembrie 2024, Spania, Polonia, Germania, Finlanda şi Regatul Unit au raportat virusul poliomielitic vaccinal în apele uzate. În înştiinţare se mai precizează şi că ţări precum Ucraina şi Bosnia şi Herţegovina sunt expuse unui risc ridicat de apariţie a unei epidemii de poliomielită tocmai pe fondul acoperirii vaccinale scăzute şi din aceste ţări. 

În acest context România este vulnerabilă în faţa îmbolnăvirilor având în vedere că acoperirea vaccinală este în continuă scădere: conform INSP, acoperirea vaccinală la DTPa – HB-VPI (Vaccin diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic-Haemophilus B- hepatitic B - n.r.) este de numai 76,7%, faţă de 90-95% cât este nivelul optim de acoperire vaccinală. INSP recomandă astfel recuperarea dozelor pierdute, încă nefăcute la copii, doze cuprinse în schema gratuită de vaccinare. Deocamdată în ţările semnalate nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire în rândurile populaţiei, însă prezenţa virusului în apele uzate este un semnal de alarmă.

Virusul circulă din cauza scăderii ratei de vaccinare

Prof.Dr. Simin Aysel -Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Capitală a explicat întreg contextul în care vine recomandarea INSP către Centrele Regionale de Sănătate Publică din România. „Din păcate, această situaţie este de câţiva ani, ani în care ţările dezvoltate, pe lângă Afganistan, Pakistan, găsesc virusul polio sălbatic în apele uzate. Aceasta este o metodă epidemiologică de supraveghere a virusului polio, care se poate aplica oriunde dar pe care o utilizează mai mult cei care au un sistem de sănătate foarte bine pus la punct. Existenţa acestor cazuri în care apare virusul izolat în apele uzate arată clar că circulă cumva în comunitatea respectivă. Virusul poliomielitei este un virus care se transmite pe cale digestivă, deci se elimină şi pe cale digestivă şi de aceea se caută în apele uzate, pentru a vedea circulaţia lui. Dincolo de cazurile clinice de boală pe care speram să nu le vedem în viaţa asta, se pare că există riscul să începem să le vedem şi noi. Partea proastă este că acest virus polio circulă, circulă în destul de multe locuri şi cauza pentru care circulă este scăderea ratei de vaccinare la nivel global”, a explicat medicul.

Există două tipuri de vaccin. Cum și când se administrează

Raportul ECDC din 13 decembrie vine în contextul în care Europa a fost declarată liberă de poliomielită în anul 2002 Dr. Simin Aysel Florescu explică ce înseamnă concret virus polio vaccinal. Tulpina identificată provine dintr-un vaccin oral împotriva polio, vaccin care conţine virus slăbit. Virsul este inofensiv în mod normal, însă dacă circulă mai mult timp în comunităţi cu imunizare scăzută, poate redeveni periculos. „Virusul polio sălbatic are trei feluri de tulpini, două dintre ele au fost eliminate din circulaţie prin vaccinare, mai există încă una în circulaţie, dar în acelaşi timp mai există în circulaţie şi un virus polio derivat din vaccin, virus polio vaccinal. În momentul în care auzi ”derivat din vaccin”, ai tendinţa să te agiţi că face vaccinul. Nu! Există două tipuri de vaccin, există vaccin cu virus viu atenuat care se administrează oral, cele două picături puse pe o bucăţică de zahăr, vaccinul polio administrat oral, viu atenuat”.

Medicul a precizat că acesta este foarte util în comunităţi unde este greu să vaccinezi cu celălalt tip de vaccin, vaccinul inactivat polio care se administrează injectabil. „În comunităţi în momentul în care administrezi vaccinul viu atenuat pe cale orală, determini imunizarea şi a celor din jurul copilului respectiv, se creează o imunitate de grup, tocmai virusul se elimină digestiv, este cu virulenţă scăzută şi imunizează şi pe ceilalţi din jur şi în felul ăsta acoperirea vaccinală se realizează mai rapid şi mai eficient. Asta pentru comunităţile care au o rată sau o dificultate mare de vaccinare. Celălalt, vaccinul cu virus inactivat, care se administrează injectabil şi este şi în schemele noastre de vaccinare din ţară de ceva timp, este cel care este injectabil şi de la care nu se poate întâmpla nimic, imunizează copilul respectiv. Vaccinarea cu virus viu atenuat este foarte utilă în comunităţile cu un nivel sanitar scăzut, la care accesibilitatea la vaccin este mică, până la acoperirea vaccinală. În momentul în care acoperirea vaccinală este bună, nu are cum să mai circule nici cel atenuat, chiar dacă circulă, nu are pe cine să infecteze, dacă acoperirea vaccinală este bună, iar în acest moment tendinţa pe plan international este să se renunţe la cel atenuat, în zonele unde există acoperire bună, să treacă toată lumea la cel inactivat, injectabil. Sunt utile ambele tipuri de vaccinuri. Problema este că, dacă acoperirea vaccinală nu este bună şi din păcate asta este o situaţie pe care inclusiv INSP o semnalează în România că ar fi un 70 şi ceva la sută acoperirea vaccinală, atunci există riscul să apară cazuri, ca la orice boală la care acoperirea vaccinală nu este suficientă”, a precizat Prof. Simin Aysel – Florescu.

Medic: „Vom vedea în zilele noastre cazuri de polio”

O acoperire vaccinală bună, care să prevină focare, îmbolnăviri în comunităţi este de 95%. La noi, acoperirea este undeva pe la 75%, cu 20 de procente sub cea eficientă. Lucrul acesta este foarte grav, pentru că implică atât polio, cât şi celelalte tipuri, difterie, tuse convulsivă, rujeolă, infecţii cu haemofillus, tetanus, etc. „Şi din păcate ceea ce vedem acum că s-a întâmplat cu rujeola şi se întâmplă în continuare şi ce s-a întâmplat şi se întâmplă în continuare şi cu tusea convulsivă poate continua cu polio şi cu celelalte boli la care lumea a renunţat să se mai vaccineze, copiii în special”, a mai precizat medicul. 

„Ne prinde pe un picior foarte greşit şi, din păcate, nu este vina autorităţilor şi nici a cuiva anume, este o situaţie destul de extinsă la nivel de Europa şi la nivel mondial. Pe scurt, vom vedea, din păcate, în zilele noastre, cazuri de polio. Lumea are senzaţia că este un fel de gripă care trece. Nu, poliomielita determină paralizii definitive la nivelul membrelor sau deces. Deci ori rămâne copilul paralizat pentru totdeauna, nu sunt remisive, nu se poate face nimic, ori chiar moare prin tulburări şi mai grave, inclusiv respiratorii care apar în cadrul bolii, de asemenea sunt ireversibile. Pentru acest tip de virus nu există tratament antiviral. Deci complicaţiile sunt posibile la oricare dintre cei care fac această boală şi singurul mod în care ne putem feri de ea este vaccinarea”, a mai spus medicul. 

Românii, foarte reticenți la vaccinare

Problema antivaxerilor este o problemă foarte gravă, consideră medicul. „Încercăm să o abordăm din multiple părţi, pentru că nu poţi să o rezolvi aşa, punctual, e vorba în special de cei care sunt reticenţi la vaccinare şi pe care, explicându-le concret, răspunzând la întrebările şi la neliniştea părinţilor, putem în cele mai multe cazuri să-i determinăm să aleagă varianta corectă. Mai există şi cealaltă parte a celor care sunt complet anti ideea de vaccinare şi care deocamdată beneficiază de protecţie ca să spun aşa prin faptul că mulţi dintre cei din jur sunt vaccinaţi şi au impresia că deşi nu sunt vaccinaţi nu se îmbolnăvesc. Păi nu se îmbolnăvesc pentru că mulţi din jurul lor sunt vaccinaţi, dar lucrul ăsta se va schimba şi se vor îmbolnăvi şi ei cot la cot cu ceilalţi”, a mai precizat Dr. Simin Aysel – Florescu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Capitală.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite