Vicepreședintele Societății de Epidemiologie: „Şi la vaccinarea anti-polio este o scădere a acoperirii vaccinale.”

0
Publicat:

Dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, avertizează că există o scădere a acoperirii vaccinale și la vaccinarea anti-polio. În 2021, cazurile de poliomielită apărute în Ucraina, au determinat la acea vreme o campanie de vaccinare.

Rata de vaccinare anti-polio este în scădere - Foto Arhiva
Rata de vaccinare anti-polio este în scădere - Foto Arhiva

În ultima vreme ne confruntăm cu riscul de a face tot mai multe boli pe care le credeam eradicate. Acest lucru se întâmplă din cauza că tot mai puțini oameni se vaccinează.  

Dr Emilian Popovici, medic primar epidemiolog, spune că putem risca să avem de a face cu boli grave pentru că a scăzut foarte mult gradul de vaccinare în România, dar și pentru că războiul de la granița poate fi sursa unor epidemii. 

A scăzut acoperirea vaccinală pentru toate vaccinurile acestea, care niciunul nu este obligatoriu, să fie clar.  Sunt vaccinurile din Programul Naţional de Imunizări, dar vedeţi dacă luăm altă problemă de răsunet şi de nedorit, ca să spunem, poliomielita. Şi la vaccinarea anti-polio este o scădere a acoperirii vaccinale. În 2021 au fost cazurile din Ucraina, care au determinat acea campanie extraordinară de vaccinare, acum, lucrurile fiind cumva sub control. Dar să ne gândim încă la un lucru.  În Ucraina este o stare de război, ori se ştie foarte clar că războiul este varianta extremă de manifestare a factorului economico-social, care determină forma de manifestare a procesului epidemiologic”, a afirmat dr. Emilian Popovici, în cadrul unei emisiuni de la MedikaTv, potrivit News.ro.

În zonele de război, pot apărea oricând epidemii, avertizează medicul.  

Ca să vorbesc mai clar,  poate determina în orice moment apariţia de epidemii. Deci, în timp ce eşti în război, nu ai control pe o serie de paliere de activitate umană. Şi asta poate să ducă la tot felul de manifestări, inclusiv ale bolilor infecţioase. Trebuie să avem în vedere şi acest aspect, pentru că este la frontiera ţării noastre”, a subliniat vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, potrivit sursei citate.

Vaccinul este singura cale de a combate această afecțiune virală. Poliomielita este o boală contagioasă gravă, provocată de virusul poliomielitic, care afectează sistemul nervos central. În trecut era una dintre principalele cauze ale decesului, paraliziei acute și invalidității pentru tot restul vieții.  

Potrivit schemei naționale de vaccinare, un copil ar trebui să primească patru doze de vaccin antipoliomielită, la 2, 4 și 11 luni, respectiv la 6 ani. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite