Alertă de meningită meningococică în școlile din Maramureș. Epidemiolog: „Boala ucide în 48 de ore, însă poate fi prevenită prin vaccinare”
0Este alertă medicală în Maramureș, acolo unde au fost descoperite două cazuri de meningită meningococică. Este vorba despre un elev care învață la Liceul Tehnologic „George Bariţiu" din Baia Mare și unul care învață la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din același oraș. Medicul epidemiolog Mihai Negrea, specialist în politici de sănătate, a explicat pentru „Adevărul” care sunt efectele devastatoare ale acestei boli dar și cum poate fi prevenită. „Trist este faptul că această afecțiune poate fi evitată prin vaccinare”, a precizat medicul.
„În mod normal, după părerea mea, la cât de gravă poate deveni această boală, ar trebui ca toți contacții să fie vaccinați gratuit. Însă, în cazul acestora, tratamentul profilactic presupune doar administrarea de antibiotice”, a declarat epidemiologul Mihai Negrea. „Opțională ar trebui să fie doar profilaxia fără risc. Mă refer la părinții care vor să-și imunizeze copiii pentru a-i proteja pe viitor. Aici lucrurile sunt destul de clare. Trebuie să cumpere vaccinul”, a precizat medicul.
L-am întrebat pe specialist dacă nu ar trebui, totuși, ca acest vaccin să intre în schema obligatorie de vaccinare, având în vedere gravitatea bolii. „Boala într-adevăr, poate ucide în 48 de ore. Însă, chiar și așa, anual, numărul cazurilor de îmbolnăvire este mic. Prin urmare, nu are rost să vaccinezi o populație întreagă”, explică medicul.
Meningita fulminanță, cum mai este denumită afecțiunea, este foarte contagioasă și ucide în 48 de ore dacă pacientul nu intră sub tratament. La risc de află copiii, adolescenții și persoane în vârstă, mai ale cele care suferă de boli cronice și au sistemul imunitar slăbit. „Ce este foarte îngrijorător aici este faptul că diagnosticul se pune, de cele mai multe ori, foarte târziu. Este nevoie de analize de laborator, iar rezultatele vin în decurs de câteva zile. Microbiologia presupune să crești efectiv o cultură, iar acest proces durează și trei, patru zile. Însă pacientul, în acest timp, își poate pierde viața”, atenționează medicul.
Simptome bruște și extrem de agresive
Ce ar trebui să știe părinții? În primul rând, ar trebui să-și vaccineze preventiv copiii. În al doilea rând, ar trebui să recunoască simptomele acestei boli. „Meningita meningococică presupune o inflamație a meningelui, adică a învelișului creierului și măduvei spinării. Boala, provocată de bacteria Neisseria meningitidis, cunoscută și ca meningococ, se transmite pe cale aeriană prin stropi de salivă și fluide. Aceasta implică 13 tipuri de bacterii, totuși, doar cinci sunt responsabile pentru apariția acestei afecțiuni (tipurile A, B, C, Y și W135). În Europa, în special, cele mai frecvente tipuri prezente includ tipurile B și C”. Printre simptome se numără durere de cap, fotofobie, stări de greață, de vomă, gât înțepenit și apariția unor pete roșii la nivelul pielii. Meningita meningococică debutează brusc, simptomele devin din ce în ce mai grave, iar starea pacientului se deteriorează rapid.
Prevenția, doar prin vaccinare
„Însă, ce este și mai grav este faptul că această afecțiune, pe cât de letală este, pe atât de ușor poate fi prevenită”, avertizează medicul. Vaccinarea se poate face începând cu vârsta de 6 săptămâni, iar pe piața de la noi există patru tipuri de vaccin. Două dintre ele, Bexsero și Trumenba, sunt dedicate tipului B al bacteriei, iar Nimenrix și MenQuadfi sunt dedicate tipurilor A,C,W și Y. „Recomandat este să ne imunizăm împotriva tuturor tipurilor”, mai spune medicul. Prețul acestor vaccinuri nu este unul ieftin însă, dacă te gândești că imunizarea poate face diferența dintre viața și moarte, îți poate, practic, salva copilul, banii nu ar trebui să mai conteze”, a mai precizat epidemiologul Mihai Negrea.