Meningita meningococică, boala care ucide în 48 de ore. Medic: „Vaccinați copiii și le veți salva viața”
0Cazul elevului din Ilfov depistat cu meningită meningococică ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru toți părinții care mai au dubii în ceea ce privește vaccinarea copiilor împotriva acestei boli. Medicii atenționează că vorbim despre o boală nu gravă, ci letală, care ucide în mai puțin de 48 de ore. Singurul mod în care ne putem proteja este imunizarea.

Meningita meningococică, cea mai gravă formă de meningită, este o inflamație a meningelui provocată de bacteria Neisseria meningitidis cunoscută și ca meningococ. Această bacterie implică cinci tipuri care provoacă, de fapt, boala. Este vorba despre tipurile A, B, C, Y și W pentru care există vaccinuri.
„Meningita meningococică poate avea la început simptome ușoare, la fel ca o răceală banală. Însă, în decurs de doar câteva ore, boala galopează, avansează teribil, iar în două zile poate duce la deces. De multe ori, medicii nu mai au timp să salveze viața pacientului, căci până ce bolnavul ajunge la medic, până i se fac analizele, până se descoperă boala, de multe ori este prea târziu”, a declarat pentru „Adevărul” dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.
„Simptomele puternice apar brusc și violent. Pacientul are febră mare, peste 40de grade Celsius, greață, stări de vomă, dureri intense de cap, pe piele pot apărea erupții cutanate. În cele din urmă, fără un tratament corect și adminsitrat rapid, pacientul poate face septicemie, poate intra în comă, iar de aici până la a-și pierde viața nu mai este decât un pas”, a mai explicat medicul. „Este un bau-bau al bolilor de care putem suferi, căci evoluția este bruscă, rapidă, agresivă și pune în pericol viața”, a mai precizat specialistul.
Adolescenții, printre cele mai vulnerabile persoane
Despre meningita meningococică nu se vorbește prea mult, căci numărul de cazuri de îmbolnăvire este unul redus. Însă, pe cât de rar apare, pe atât de letal este. „Când lovește, o face cu putere și, de cele mai multe ori, ucide. Iar cei mai expuși sunt copiii. Cei foarte mici, care au un sistem imunitar scăzut, adolescenții și persoanele peste 65 de ani. Sunt categoriile cele mai vulnerabile în fața acestei boli. Tinerii, de exemplu, în colectivitate, la școală interacționează foarte mult unii cu ceilalți. Au tendința de a-și împrumuta lucrurile personale unii altora, hainele, anumite obiecte, fumează trăgând din aceeași țigară, beau unii după alții, sunt la vârsta la care se sărută pentru prima oară. Iar cum boala se transmite extrem de rapid, riscul de îmbolnăvire în grup este foarte mare. Acesta este motivul pentru care pot apărea focare de infecție la școală”.
Iar atunci când se întâmplă, când un copil este depistat în colectivitate bolnav, unitatea de învățământ este obligată să anunțe Direcția de Sănătate Publică. „Se analizează situația, bolnavul este depistat, iar toți ceilalți copii din clasă urmează un tratament preventiv. Li se administrează o anumită doză de antibiotic pentru a fi siguri că sunt protejați în fața acestei bacterii”, a mai precizat medicul. „Este o situație care trebuie raportată de urgență atunci când este depistată în colectivitate”.
Boala este foarte contagioasă și se transmite pe cale respiratorie, de la o persoană la alta. „Se transmite pe cale aeriană, în urma contactului apropiat cu o persoană infectată, prin picături de salivă, din tuse sau strănut. la fel ca orice altă boală care se transmite prin aer. Și nu există un anotimp anume când ar trebui să fim mai atenți, când ar trebui să ne ferim sau să ne așteptăm să apară cazuri de îmbolnăvire. Însă, de cele mai multe ori, îmbolnăvirile se produc în sezonul rece, începând cu primele luni de toamnă. Este perioada în care opiii intră în colectivitate, la școală, la grădiniță iar în acest context și bacteria circula mai ușor. Apoi, în sezonul rece stăm mai mult în spații închise, la grămadă. Iată un mediu propice pentru ca bacteria să circule în voie”.
Vaccinarea, singura metodă de a preveni îmbolnăvirea
Singura metodă de protecție este vaccinarea sau tratamentul profilactic, în momentul în care am intrat în contact cu o persoană bolnavă. „Vaccinarea este una opțională, nu face parte din schema obligatorie de vaccinare. Prin urmare, serul costă. Însă, vaccinul meningococic este compensat integral pentru persoanele între 6 săptămâni și 65 de ani care suferă de afecțiuni specifice, dar și pentru persoanele de peste 65 de ani”.
Indiferent cum îl procurăm, compensat sau nu, primul pas pe care trebuie să-l facem este să ne adresăm unui medic, pentru o rețetă simplă. „Orice medic o poate prescrie însă vaccinarea propriu-zisă se face doar de către medicul de familie, medicul epidemiolog sau de către persoane instruite în acest sens, care au drept de a vaccina”.
Dr. Sandra Alexiu avertizează însă că vaccinul, odată cumparat din farmacie, trebuie să fie păstrat la temperaturi scăzute. „Atunci când mergem la farmacie ar trebui să avem asupra noastră o geantă frigorifică în care sa păstram serul. Acesta va sta la rece până când ajungem la medic să ne vaccinăm”. În acest context, medicul precizează că serul, dacă nu este păstrat în condiții optime, enu-și va mai face efectul, își va pierde din eficiență. „Nu ne va face rău, dar nici prea mult bine”.
Ce vaccinuri există pe piață
Vaccinarea se poate face începând cu vârsta de 6 săptămâni. „Pe piața de la noi există patru tipuri de vaccin. Două dintre ele, Bexsero și Trumenba, sunt dedicate tipului B al bacteriei, iar Nimenrix și MenQuadfi sunt dedicate tipurilor A,C,W și Y. Recomandat este să ne imunizăm împotriva tuturor tipurilor. Practic putem cumpăra două vaccinuri și ni le putem administra pe amândouă în aceeași zi”, recomandă medicul Sandra Alexiu. Cât despre efectele adverse ale vaccinării, medicul a precizat că ar putea apărea roșeață sau o durere difuză la locul injectării.
Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti - Ilfov, Sandra Alexiu, a anunţat, luni seară, un caz confirmat de meningită meningococică, într-o şcoală din judeţul Ilfov. Boala poate ucide un om în 48 de ore, iar vaccinul se decontează doar pentru anumite categorii de persoane. Pentru celelalte categorii, însă, o doză de vaccin costă cât "6 pachete de ţigări sau o sesiune de unghii semipermanente cu brizbrizuri", a remarcat medicul, subliniind că profilaxia salvează vieţile.