„Alăptez. Ar trebui să mă vaccinez?” - Nu există niciun risc asociat cu administrarea de vaccinuri inactivate în timpul alăptării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O serie de studii au arătat că anticorpii protectori pe care îi produce corpul uman se secretă în laptele matern la concentraţii mari.  FOTO Shutterstock
O serie de studii au arătat că anticorpii protectori pe care îi produce corpul uman se secretă în laptele matern la concentraţii mari.  FOTO Shutterstock

Nu există niciun risc asociat cu administrarea de vaccinuri inactivate în timpul alăptării şi nu au apărut semnale de siguranţă la persoanele care alăptează sau la copiii lor. În Marea Britanie, Colegiul Regal de Obstetricieni şi Ginecologi recomandă vaccinarea persoanelor care alăptează, informează, luni, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare (CNCAV) împotriva Covid-19.

Astfel, potrivit CNCAV, două studii care au căutat ARN mesager din vaccin în laptele matern nu au reuşit să îl detecteze. Isar un studiu mai recent, care a concentrat mai întâi ARN mesager din lapte, a reuşit să-l detecteze la 2 părţi pe miliard la 3 din 10 donatori de lapte. 

Totodată, conform sursei citate, o serie de studii au arătat că anticorpii protectori pe care îi produce corpul uman se secretă în laptele matern la concentraţii mari. 

„Există, de asemenea, unele dovezi că celulele T care răspund la COVID-19 pot ajunge în laptele matern. Ar fi de aşteptat ca aceşti anticorpi să ofere copilului tău o anumită protecţie împotriva COVID-19, deşi sunt necesare mai multe studii pentru a afla acest lucru”, precizează CNCAV.

De altfel şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut astăzi o recomandarea în ce priveşte continuarea alăptării după vaccinare, cât şi în timpul infecţiei COVID-19.

„Alăptarea are multe avantaje pentru mamă şi copil şi trebuie continuată atât în timpul infecţiei COVID-19, cât şi după vaccinarea mamei. Virusul care cauzează COVID-19 nu a fost detectat în laptele matern”, se arată într-un comunicat al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Mamele care alăptează şi care au primit vaccinul au în lapte anticorpi, care ar putea ajuta la protejarea copiilor lor de infecţia cu virusul SARS-CoV-2.

Totodată se atrage atenţia că procentele privind alăptarea nou-născuţilor în primele şase luni, în regiunea europeană a OMS (53 de ţări), sunt cele mai scăzute din toate regiunile, mai precis doar 13% din sugari sunt alăptaţi.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite