26 de spitale au fost afectate de atacul cibernetic. Majoritatea și-au reluat activitatea

0
Publicat:

Ministrul Sănătății a transmis că majoritatea unităților medicale și-au reluat activitatea după atacul cibernetic de la începutul săptămânii. În total, 26 de unități medicale au fost afectate, 24 de stat și două private. 

Majoritatea spitalelor și-au reluat activitatea după atacul cibernetic - Foto Arhiva
Majoritatea spitalelor și-au reluat activitatea după atacul cibernetic - Foto Arhiva

În marea majoritate şi-au reluat activitatea. În total au fost 26 de unităţi sanitare, dintre care 24 publice şi două private mai mici. Din datele pe care le avem de la Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică, am discutat chiar acum, înţeleg că majoritatea au reluat activitatea", a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, potrivit Agerpres. 

Ministrul subliniază că acest fel de atacuri ar trebui prevenite.  

Cred că cel mai important lucru este să încercăm să prevenim astfel de consecinţe pe viitor. După cum ştiţi, compania Bit Defender a oferit astfel de soluţii gratuit pentru un an de zile, dar până într-un an de zile digitalizarea pe care o realizăm în sistemul de sănătate, care include şi spitalele şi direcţiile de sănătate publică şi bineînţeles trebuie să includă şi Casa Naţională de Sănătate Publică, sper să ne ofere soluţii care să minimalizeze astfel de consecinţe", a precizat ministrul Sănătăţii. 

Reamintim că mai multe spitale din toată țara au fost direct vizate de un atac cibernetic al hakerilor, la începutul săptămânii, iar alte 79 de spitale au fost deconectate de la internet, pentru a se analiza dacă au fost afectate sau nu. Sistemul Hipocrate, utilizat de mai mult de o sută de spitale din România, care permite medicilor să introducă datele pacienților pentru a fi generate buletine unice de analize pentru fiecare pacient și unde sunt introduse și informații contabile ale spitalelor, a fost atacat cu un virus de tip ransomware. Hackerii au cerut o  răscumpărare de 3,5 Bitcoin, adică circa 157.000 de euro, însă DNSC recomandă să nu fie luată legătura cu atacatorii, iar răscumpărarea să nu fie plătită. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite