Spitalul Județean din Târgoviște, afectat de atacul cibernetic care a lovit 18 spitale din țară. „Fișierele și bazele de date sunt criptate“

0
Publicat:

Mai multe spitale din toată ţara au fost atacate, luni, 12 februarie 2024, de un atac cibernetic masiv de tip ransomware, a anunțat Ministerul Sănătății. Sistmele și bazele de date sunt nefuncționale, la acest moment.

Atac cibernetic. FOTO Arhivă
Atac cibernetic. FOTO Arhivă

În cursul nopţii de 11 spre 12 februarie 2024 a avut loc un atac cibernetic masiv de tip ransomware asupra serverelor de producţie pe care rulează sistemul informatic HIS. Ca efect al atacului, sistemul este nefuncţional, fişierele şi bazele de date sunt criptate”, anunţă Ministerul Sănătăţii.

Atacuri au fost raportate în 18 spitale mari din țară. Este vorba de: Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti​, Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Azuga​, Spitalul Judeţean de Urgenţă "Dr. Constantin Opris" Baia Mare​, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă "Sf. Apostol Andrei" Constanţa​, Institutul Oncologic "Prof. Dr. Al. Trestioreanu" Bucureşti (IOB)​, Spitalul Militar de Urgenţă "Dr. Alexandru Gafencu" Constanţa​, Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei​, Spitalul Judeţean de Urgenţă Targoviste​, Spitalul Clinic C.F. nr. 2 Bucureşti​, Institutul Clinic Fundeni, ​Institutul Regional de Oncologie Iaşi (IRO Iaşi), ​Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău​, Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia, ​Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara​, Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca​, Spitalul Clinic Colţea​, Spitalul Municipal Medgidia​ și Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti.

La Târgoviște, atacul a creat pagube care, la acest moment, nu pot fi măsurate.

În cursul nopții de 11 spre 12 februarie 2024 a avut loc un atac cibernetic masiv de tip ransomware asupra serverelor pe care rulează sistemul informatic medical. Ca efect al atacului, sistemul este nefuncțional, fișierele și bazele de date sunt criptate. Incidentul se află sub investigația specialiștilor și cei ai Directoratului Național de Securitate Cibernetică și sunt evaluate posibilitățile de repunere în funcțiune. Activitatea medicală se desfășoară sub incidența limitărilor rezultate că efect al incidentului”, a precizat dr. Diana Bonto, purtător de cuvânt al SJUTGV.

FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

La Spitalul din Târgoviște, activitatea medicală se desfășoară în continuare cu eforturi suplimentare, astfel că îngrijirea pacienților nu este periclitată.

Aceste spitale au închiriat un sistem pentru serviciile medicale de la o firmă IT al cărei server ar fi fost atacat în această dimineață, arată digi24.ro. Urmează să se stabilească cum se vor face raportarea și decontarea acestor servicii, pentru că dacă nu pot fi introduse în sistem, spitalele nu vor putea obține bani de la CNAS.

La Institutul Marius Nasta sunt foarte mulți pacienți care așteaptă la camera de gardă pentru că nu se poate opera niciun serviciu în acest sistem.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite