Anchetă DIICOT după atacul cibernetic care a afectat mai multe spitale din țară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DIICOT a transmis, marți, că a deschis o anchetă după atacul cibernetic din noaptea de duminică spre luni, care a lovit mai multe spitale din țară și a avut drept consecință blocarea sistemului care monitorizează și ține evidența tuturor manevrelor medicale prin care trec pacienții.

DIICOT după atacul cibernetic de la mai multe spitale: se strâng probe Foto: Arhivă
DIICOT după atacul cibernetic de la mai multe spitale: se strâng probe Foto: Arhivă

La data de 12.02.2024, două societăți comerciale care prestează servicii de mentenanță a sistemului informatic integrat al spitalelor publice din România au sesizat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism cu faptul că, în zilele de 11 și 12 februarie 2024, persoane neidentificate au atacat sistemul informatic integrat și infrastructura hardware cu un virus de tip ransomware ce a avut drept consecință blocarea funcționării acestui sistem și a comunicațiilor de orice fel, precum și restricționarea accesului la bazele de date informatice”, a anunțat, marți, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism București (DIICOT).

DIICOT anunță că, în acest caz, se efectuează cercetări, in rem, privind săvârșirea infracțiunilor de acces ilegal la un sistem, perturbarea funcționării sistemelor informatice și operațiuni ilegale cu programe sau dispozitive informatice.

Sursa citată afirmă de asemenea că momentan nu poate dezvălui informații suplimentare privind stadiul anchetei, fiind necesară strângerea probelor „în vederea stabilirii corecte și complete a stării de fapt și adoptării în cauză a unei soluții legale și temeinice”.

Potrivit Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC) în atacul cibernetic din noaptea de duminică spre luni, au fost afectate în total 20 de unități medicale care erau conectate la sistemul Hipocrate, care monitorizează și ține evidența tuturor manevrelor medicale prin care trec pacienții. 

Printre spitalele vizate de acest atac cel puțin trei sunt din București, respectiv Institutul Marius Nasta, Institutul Clinic Fundeni și Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni, iar potrivit DNSC și Spitalul de Pediatrie Pitești a fost afectat, dar începând cu sâmbătă, 10 februarie.

DNSC a precizat în acest sens că desfășoară o investigație privind „atacul cibernetic executat cu aplicația ransomware Backmydata, un virus din familia ransomware Phobos, care a criptat datele din serverele mai multor spitale din România care folosesc platforma informatică HIPOCRATE

Conform datelor DNSC, celelalte 79 de unități din sistemul de sănătate au fost deconectate de la internet și asupra lor se desfășoară investigații suplimentare pentru a se stabili daca au fost (sau nu) ținta atacului.

Atacul a fost confirmat de Ministerul Sănătății Alexandru Rafila. Iar președintele Senatului României și șeful PNL, Nicolae Ciucă, a declarat în acest sens că momentan este foarte dificilă realizarea unui sistem integrat de protecţie cibernetică și a atras atenția că legislația în vigoare prevede că „fiecare instituţie are obligaţia să-şi ia măsuri pentru protejarea propriilor sisteme”.

Ransomware este un tip specific de malware (software dăunător) care, după ce este instalat pe un dispozitiv (telefon, computer etc.), cere fraudulos o răscumpărare financiară de la victime, amenințând cu publicarea, ștergerea sau reținerea accesului la date personale importante. Practic, spitalele au fost atacate cu un virus asemănător celui care a afectat și calculatoarele de la Camera Deputaților, dar nu se știe dacă există legătură între cele două atacuri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite