Vremea se schimbă radical după episodul de iarnă din weekend. Când lovește România un val de aer tropical

0
Publicat:

Vreme de iarnă anunță meteorologii în weekend, pentru ca de săptămâna viitoare să vină primăvara. În majoritatea regiunilor sunt așteptate temperaturi neobișnuit de ridicate, anormale pentru data din calendar.

Vreme de iarnă în weekend FOTO Adevărul
Vreme de iarnă în weekend FOTO Adevărul

Deși în acest weekend, un episod de iarnă, cu ploi, lapoviță și vreme rece, pune stăpânire pe România, de luni, 5 februarie, vremea se schimbă radical.

Vom avea o încălzire a vremii, duminică se vor depăși zece grade în toată țara. Prima parte a săptămânii va aduce o vreme cu mult mai caldă decât în mod obișnuit, vorbim de un aer tropical care va migra spre sud-estul Europei, inclusiv peste țara noastră. În prima parte a săptămânii viitoare vor fi temperaturi de primăvară în toată țara. Noaptea, temperaturile vor oscila între 0 și 7 grade", a declarat meteorologul Mihai Huștiu, la Digi 24.

Ninsori și ploi

Sâmbătă, 3 februarie, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valorile termice, în creștere ușoară față de intervalul anterior. Cerul va fi variabil, cu înnorări persistente în vest, nord și centru. La munte, local, vor fi mai ales ninsori, pe arii restrânse, în Maramureș și Transilvania, vor fi precipitații predominant sub formă de ploaie, iar izolat, în Banat, Crișana și Moldova, va ploua slab.

Temperaturile maxime se vor încadra între 1 și 12 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -4 și 5 grade. Vântul va avea temporar intensificări pe crestele montane, cu rafale în general de 60…80 km/h, iar local și cu viteze mai mici, de 45…55 km/h și în zonele joase, cu precădere din sud, est, centru și nord-vest. Pe suprafețe mici se va forma ceață și vor fi condiții de polei.

În București, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general moderat pe parcursul zilei (rafale de 35…40 km/h). Temperatura maximă se va situa în jurul a 8 grade, iar cea minimă va fi de -2…1 grad.

Precipitații mixte la munte

Duminică, 4 februarie, valorile termice vor continua să crească și se vor situa cu mult peste cele normale la începutul lunii februarie în toate regiunile; temperaturile maxime se vor încadra între 3 și 14 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 0 și 7 grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări și ploi local în vestul, nordul și centrul țării. La munte vor fi precipitații mixte, pe alocuri moderate cantitativ. Vântul se va intensifica treptat și va avea viteze, în general, de 45…65 km/h, iar pe crestele montane va depăși 90…100 km/h.

În Capitală temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 11 grade, iar cea minimă va fi de 3…5 grade. Cerul va fi variabil, iar vântul se va intensifica treptat și va atinge viteze de 40…50 km/h.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite