Vremea se schimbă radical. Avertismentul meteorologilor despre ce ne așteaptă, unde lovește canicula

0
Publicat:

Vremea se încălzește în weekend, însă oscilațiile de temperatură aduc furtuni violente. Meteorologii anunță un nou val de caniculă la începutul săptămânii viitoare, dar și fenomene extreme.

Un nou val de caniculă ajunge în România FOTO Shutterstock
Un nou val de caniculă ajunge în România FOTO Shutterstock

După zile cu diferenţe de temperatură de până la 20 grade Celsius, vremea se schimbă radical. Totul are legătură cu o masă de aer mai rece care a venit deasupra României. Vremea a fost rece în special în nordul, vestul și centrul țării, iar la Vârful Omu au fost zero grade. 

"Da, fenomenele extreme sunt alimentate de o cantitate mare de energie care vine ca urmare a încălzirii globale, toate sistemele se alimentează cu această energie, nivel de severitate asupra ecosistemelor

Începând de vineri, sâmbătă şi duminică vremea va fi frumoasă şi caldă, săptămâna viitoare va trebui să fim atenți, este posibil să avem un val de căldură, este însă destul de devreme şi trebuie să urmărim actualizările meteo, trebuie să ne protejăm viața", a spus Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), conform romaniatv.net.

Motivul diferenței mari de temperatură este un ciclon neobișnuit de intens pentru această perioadă din an. Aceasta s-a deplasat din sudul Europei, prin Slovenia și Polonia, spre Marea Baltică în ultimele zile, afectând parțial și România în weekendul trecut.

Averse și maxime de 31 grade Celsius

Vineri, 11 august, conform meteorologilor, vremea va fi în continuare răcoroasă, mai ales dimineața și noaptea, în nord, centru și vest, iar în restul țării vor fi valori termice diurne apropiate de normele perioadei. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 și 31 grade Celsius, iar cele minime între 8 și 17 grade Celsius, ușor mai ridicate pe litoral și în deltă. Cerul va fi variabil, iar cu precădere după-amiaza și seara vor fi înnorări temporare și averse, în zonele montane și submontane, pe arii mai restrânse în nord și centru și izolat în celelalte regiuni. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în Dobrogea, Moldova și sudul Banatului. În depresiuni, în a doua parte a nopții, izolat se va forma ceață.

În București, vValorile termice diurne se vor situa în jurul nomelor caracteristice datei. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări după-amiaza când vor fi posibile ploi slabe de scurtă durată. Vântul va sufla slab. Temperatura maximă va fi în jurul a 30 grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între 15 și 17 grade Celsius.

Răcoare în vest, centru și nord

Sâmbătă, 12 august, valorile de temperatură, comparabile cu cele din intervalul precedent, vor caracteriza o vreme răcoroasă în vest, centru și nord, precum și la munte, mai ales dimineața și noaptea. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare și averse slabe local în zonele montane și izolat în rest, cu o probabilitate mai mare în jumătatea de sud a teritoriului. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 23 și 30 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 9 și 17 grade Celsius, mai scăzute în depresiuni, spre 6 grade Celsius și mai ridicate pe litoral și în deltă, spre 20 grade Celsius. Izolat se va forma ceață.

În Capitală, vor fi condiții de ploaie slabă, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă va fi de 30 grade Celsius, iar cea minimă de se va situa între 15 și 17 grade Celsius.

Înnorări la munte

Duminică, 13 august, conform ANM, cerul va fi variabil, cu înnorări temporare la munte, unde izolat vor fi ploi slabe, de scurtă durată. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 și 32 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 6 și 21 grade Celsius.

În București, temperatura maximă va fi de 31 grade Celsius, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 16 grade Celsius.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite