Vreme de iarnă: frig și viscol la munte. Când scăpăm de fenomenele extreme

0
Publicat:

Încă o zi cu vreme de iarnă anunță meteorologii. Senzația de frig va fi accentuată și de vântul puternic, iar ploi se vor semnala în vest, precipitații mixte în nord-vest şi sud şi predominant ninsori în centru, nord-est şi în zonele deluroase.

Viscol la munte FOTO Shutterstock
Viscol la munte FOTO Shutterstock

Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), la munte va ninge, local moderat cantitativ şi mai ales în zona înaltã va fi viscol puternic, vizibilitate foarte redusã şi zãpadã troienitã. Temperaturile minime se vor situa între -5 şi 4 grade, cu cele mai mari valori în sud-vest.

Vântul va bate cu putere în toată țara, astfel cã vor fi viteze în general de 45...60 km/h, iar în timpul zilei în Oltenia, Muntenia şi Transilvania local vor fi rafale de 70...80 km/h. La munte vor fi viteze de 90...100 km/h, iar la altitudini mari în vestul Carpaţilor Meridionali rafalele vor depãşi 110...120 km/h. Cerul va avea înnorãri şi vor fi precipitaţii pe arii relativ extinse în regiunile intracarpatice şi local în rest. Acestea vor fi mixte în vest şi în sud, în rest vor predomina ninsorile, iar în zona montanã local va ninge moderat cantitativ (15...25 l/mp). În Maramureş, Transilvania, dar pe arii restrânse şi în Moldova va ninge viscolit, iar la munte va fi viscol puternic, vizibilitate foarte redusã şi zãpadã troienitã. Temperaturile maxime se vor încadra între -2 grade în estul Transilvaniei şi 10 grade în sudul Olteniei şi al Munteniei, iar cele minime se vor situa între -6 şi 8 grade, cu cele mai mari valori în sud-vest.

În Capitală, temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 8 grade, iar cea minimă va fi de 0...1 grad. Presiunea atmosferică va fi în creştere.

La munte va ninge local moderat cantitativ (15...25 l/mp), va fi viscol puternic, vizibilitate foarte redusî şi zăpadă troienită. Valorile termice vor scădea faţî de ziua anterioară.

În Ajun vremea se îndreaptă

Duminică, 24 decembrie, vremea se îndreaptă. În cea mai mare parte a țării, valorile termice se vor situa peste cele specifice datei, însă vremea se va menține vântoasă. Astfel, vor fi viteze în general de 40…50 km/h, însă ziua în sudul Transilvaniei, al Olteniei și al Munteniei rafalele vor depăși local 55…65 km/h. În zona montană vor fi viteze de peste 80…90 km/h, iar la altitudini mari rafalele vor depăși 110…120 km/h – ziua în Carpații Meridionali și de Curbură, iar noaptea în Carpații Orientali. Vor fi înnorări în jumătatea de nord a țării și precipitații pe arii relativ extinse, sub formă de ploaie în vest, mixte în nord-vest, centru, nord-est și în zonele montane joase.

La altitudini mari la munte va ninge viscolit și local se va depune strat de zăpadă. Izolat vor fi condiții de polei în Transilvania, nordul Moldovei și în zonele deluroase. În celelalte regiuni, cerul va fi variabil și cu totul izolat vor fi posibile ploi slabe. Temperaturile maxime se vor situa în general între 2 și 14 grade, iar cele minime între 0 și 8 grade.

În Capitală, temperatura maximă va fi de 10…12 grade, iar cea minimă de 4…6 grade.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite