Un specialist de la Organizaţia Meteorologică Mondială avertizează că valurile de caniculă extremă vor continua şi în august

0
Publicat:

Valurile de caniculă sunt aşteptate să persiste în multe regiuni de pe glob şi în luna august, a spus vineri un specialist în căldură extremă, în contextul temperaturilor record din ultimele săptămâni.

Caniculă în Europa Foto EPA EFE
Caniculă în Europa Foto EPA EFE

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) a spus la începutul săptămânii că se aşteaptă ca temperaturile din America de Nord, Asia, Africa de Nord şi Marea Mediterană să fie de peste 40 de grade Celsius ''pentru un număr prelungit de zile săptămâna aceasta în contextul intensificării valului de caniculă'', scrie Agerpres.

''Ar trebui să ne aşteptăm sau cel puţin să ne pregătim ca aceste valuri de caniculă extremă să continue în luna august'', a declarat pentru Reuters consilierul pe probleme de căldură extremă din cadrul WMO, John Nairn.

Europa de Sud se confruntă cu un val de caniculă care a adus temperaturi record chiar în perioada de vârf a sezonului turistic estival, ceea ce a determinat autorităţile să avertizeze asupra unui risc crescut de probleme de sănătate şi chiar deces.

Vremea extremă a perturbat de asemenea vieţile a milioane de americani, iar căldura intensă s-a extins din California de Sud până în Deep South. Canicula intensă a afectat de asemenea Middle East.

Nairn a spus că schimbările climatice înseamnă că valurile de caniculă vor deveni mai frecvente şi se vor cuprinde mai multe anotimpuri.

''Suntem pe cale să constatăm o creştere a temperaturilor globale, care va contribui la valuri de caniculă crescute în intensitate şi frecvenţă'', a spus Nairn.

''Avem indicii clare că se vor manifesta începând din primăvară''.

Unele state, inclusiv cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, speră că naţiunile vor ajunge la un acord cu prilejul negocierilor ONU care vor avea loc în cea de-a doua parte a anului pentru reducerea consumului de combustibil fosil, care provoacă încălzirea globală.

Ţările care dispun de resurse de gaz şi petrol s-au opus acestei idei.

''Există dovezi foarte solide potrivit cărora, dacă am elimina combustibilii fosili, am reduce un factor important al fenomenelor la care asistăm'', a spus Nairn.

''Nu putem schimba lucrurile imediat, dar putem în mod sigur să acţionăm''.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite