Furtuna Pia ajunge în România. Vântul va bate cu peste 120 Km/oră. Cod portocaliu emis de ANM

0
Publicat:

După ce a lovit țările din vestul Europei, Furtuna Pia ajunge și în țara noastră. Deși și-a mai pierdut din forță, fenomenul va fi destul de puternic. ANM a emis un cod galben și unul portocaliu de vânt, viscol și ninsori. 

Furtuna Pia ajunge în România - Foto Shutterstock
Furtuna Pia ajunge în România - Foto Shutterstock

Meteorologii avertizează că efectele celemai puternice vor fi resimțite mai ales în zonele montane. 

Administrația Națională de Meteorologie (ABM) a emis vineri, 22 decembrie, un cod galben și unul portocali, de viscol puternic și ninsori. 

Codul portocaliu va fi valabil între 22 decembrie, ora 18:00 și 24 decembrie, ora 10:00. Acesta este valabil pentru toată zona montană, unde viscolul va fi puternic. 

În zona montantă înaltă (în general la peste 1.500 m), vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110...120 km/h, va fi viscol puternic, vizibilitate foarte redusă și zăpadă troienită”, arată avertizarea ANM. 

De altfel, codul galben se întinde peste tot restul țării. Vântul se va intensifica, vom avea parte de viscol, dar și de cantități moderate de ninsori la munte, în timp ce în Maramureș și Transilvania ninsorile vor fi viscolite. 

Și codul galben va fi valabil între 22 decembrie și 24 decembrie, potrivit meteorologilor. 

Începând de vineri (22 decembrie) și până la sfârșitul săptămânii (duminică, 24 decembrie), vântul va avea intensificări în toată țara.La munte vor fi rafale de 90...100 km/h, iar în Transilvania, sudul Olteniei, al Munteniei și local în Dobrogea, mai ales pe parcursul zilei de sâmbătă viteza vântului va atinge 65...70 km/h și pe arii restrânse 80 km/h. În celelalte regiuni vor fi intensificări locale și temporare, cu viteze în general de 55...60 km/h.  

În zona de munte va ninge viscolit, local moderat cantitativ (25...30 l/mp și peste 40... 50 l/mp în Carpații Occidentali și în vestul Carpaților Meridionali), iar vizibilitatea se va reduce semnificativ. Din noaptea de vineri spre sâmbătă (22/23 decembrie) în Maramureș și Transilvania temporar va ninge viscolit și se va depune strat de zăpadă.”, arată avertizarea emisă de ANM.

Zăpada va fi viscolită și în Moldova, Crișana și Banat, pe arii restrânse, adaugă meteorologii. 

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite