Cod portocaliu de ploi torențiale și vijelii în estul țării. Există un risc major de inundații

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis miercuri avertizări Cod portocaliu de averse torenţiale şi vijelii în localităţi din trei judeţe din estul ţării, valabile în următoarea oră.

foto ploaie torențială semn de circulație cu semnul exclamării
FOTO Shutterstock

Până la ora 17:50, a fost în vigoare Codul portocaliu de vreme rea pentru județul Galați, respectiv localitățile: Galaţi, Vânători, Smârdan şi Şendreni, unde se vor semnala averse torenţiale care vor acumula 25 - 30 litri/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de medii dimensiuni şi vijelie.

De asemenea, până la ora 17:30 au fost vizate de fenomene similare localitățile Brăila, Chișcani, Vădeni și Cazasu din județul Brăila și Isaccea, Niculiţel, Luncaviţa, Frecăţei, Valea Teilor, Hamcearca şi Grindu din judeţul Tulcea. În aceste zone se vor acumula din cauza averselor torenţiale între 25 şi 40 litri/mp.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM.

Coeficientul de umplere a lacurilor românești este aproape de 80%

Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri este de 78,96%, iar rezerva de apă se situează la 3,42 miliarde de metri cubi, a anunţat Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), într-o postare publicată, miercuri, pe pagina oficială de Facebook.

„Instituţia noastră monitorizează de la începutul lunii iunie mai multe sectoare de râuri. Astfel, pentru două pârâuri din judeţul Harghita - bazinul hidrografic Olt şi alte zece secţiuni de pe râul Buzău - din bazinul hidrografic Buzău-Ialomiţa - se aplică Planul de restricţii şi folosire a apei în perioade deficitare. Chiar dacă în aceste zone vorbim despre debite apropiate de nivelul minim necesar, nu există cerinţe de apă din partea utilizatorilor pe care să nu le putem satisface”, precizează sursa citată.

Potrivit ANAR, în acest moment, coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri este de 78,96%, iar rezerva de apă este de 3,42 miliarde de metri cubi.

„În ultimele 24 ore, la 50 de staţii hidrometrice din bazinele hidrografice s-au înregistrat precipitaţii însemnate cantitativ (între 40-60 l/mp, izolat peste 70 l/mp): Apele Române Someş-Tisa, Apele Române Olt, Apele Române Mureş, Apele Române Crişuri, Apele Române Banat, Apele Române Jiu, Apele Române Prut-Bârlad şi Apele Române Siret”, se menţionează în postare.

Astfel, există un risc ridicat de inundații în zonele vizate de codul portocaliu de ploi torențiale, din cauza debitului masiv de apă care va cădea din nori.

Meteo



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite