Când scăpăm de arșiță. Anunțul meteorologilor despre ce ne așteaptă după valul de caniculă extremă

0
Publicat:

Valul de căldură persistă în România, cele mai ridicate temperaturi fiind înregistrate în sudul țării. În nord și la munte, spre seară sunt anunțate ploi. Până la sfârșitul săptămânii, nu avem nicio șansă să scăpăm de caniculă.

Căldură extremă în România FOTO Profimedia
Căldură extremă în România FOTO Profimedia

Miercuri, 23 august, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valul de căldură va persista în sud-vest, sud și în sud-est, unde va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

"Temperaturile maxime se vor încadra în general între 29 și 37 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 14 și 25 grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, posibil vijelii și grindină, dar și averse, ziua în nord, la munte, local în est, pe arii mai restrânse în centru și doar izolat în rest, iar seara și noaptea mai ales în partea centrală și în sud-est. Cantitățile de apă vor depăși pe arii restrânse 20…25 l/mp. În rest, vântul va sufla slab și moderat", anunță ANM.

În București va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperatura maximă se va situa în jurul a 38 grade Celsius, iar minima va fi de 20-22 grade Celsius. Cerul va fi variabil, dar începând din orele serii va crește probabilitatea pentru înnorări temporar accentuate, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și averse. În restul intervalului, vântul va sufla slab până la moderat.

Descărcări electrice și grindină

Joi, vremea se menține deosebit de caldă în cea mai mare parte a țării, izolat caniculară în Câmpia Română; disconfortul termic va fi local ridicat în regiunile vestice și sudice unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Cerul va fi variabil, cu înnorări accentuate, local averse și descărcări electrice, îndeosebi în sud, centru și la munte. Izolat vor fi cantități de apă mai însemnate și condiții de grindină. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări de scurtă durată în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 25 și 35 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 12 și 23 grade Celsius.

În Capitală, valorile termice, în scădere față de ziua anterioară, vor caracteriza o vreme călduroasă, dar disconfortul termic va fi în continuare ridicat, cu indice temperatură-umezeală (ITU) ce va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Îndeosebi ziua, vor fi înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Temperatura maximă se va situa în jurul a 33 grade Celsius, iar cea minimă va fi de 19-21 grade Celsius.

Minimele, cuprinse între 14 și 22 grade Celsius

Vineri, conform meteorologilor, vremea va fi călduroasă în aproape toată țara, disconfortul termic va fi ridicat în sud-vest, sud și sud-est, iar în Câmpia Română și Câmpia de Vest local va fi caniculă; astfel, temperaturile maxime se vor încadra în general între 29 și 36 grade Celsius. Cerul va fi variabil, temporar cu înnorări și pe arii restrânse averse în a doua parte a zilei la munte și în Dobrogea și izolat în restul teritoriului, iar seara și noaptea în nord-vest; vor fi posibile descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Minimele termice vor fi cuprinse între 14 și 22 grade Celsius, mai scăzute în depresiuni (spre 10-11 grade în cele din Carpații Orientali), dar și ușor mai mari pe litoral.

În Capitală, vremea va deveni din nou caniculară, cu o maximă termică de 36 grade Celsius și disconfort termic ridicat. Cerul va fi variabil, trecător cu înnorări în a doua parte a zilei, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă va fi de 21 grade Celsius, ușor mai scăzută în zona periurbană.

MeteoPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite