Zece pentru Eugenia Vodă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugenia Vodă
Eugenia Vodă

Zece personalităţi din lumea culturală au semnat o scrisoare de protest faţă de decizia CNA de a sancţiona emisiunea „Profesioniştii“, în care jurnalistul Ion Cristoiu îl elogia pe Corneliu Zelea Codreanu, fondatorul mişcării legionare din România, potrivit hotnews.ro.

Cristoiu, invitat în emisiunea „Profesioniştii" din 21 noiembrie, l-a numit pe Codreanu „erou romantic". Afirmaţia sa a atras protestul comunităţii evreieşti, care a făcut o plângere către CNA. Emisiunea a fost sancţionată cu somaţie publică pentru că „nu a fost asigurată pluralitatea ideilor şi a punctelor de vedere, fiind încălcate principiile echilibrului şi imparţialităţii informaţiilor şi favorizarea liberei formări a opiniilor". 

Scrisoarea celor zece a fost semnată de Marie-France Ionesco (fiica dramaturgului Eugene Ionesco), David Esrig (regizor), Gabriel Liiceanu (scriitor), Cristian Mungiu (regizor), Toma Pavel (critic literar), Lucian Pintilie (regizor), Andrei Pleşu (scriitor), Corneliu Porumboiu (regizor), Cristi Puiu (regizor) şi Silviu Purcărete (regizor).  

„(...) E greu să ne explicăm felul în care CNA se grăbeşte, în cazul Eugeniei Vodă, să invoce un articol de care a uitat cu desăvârşire când, pe numeroase alte posturi de televiziune, s-au tolerat, fără sancţiuni, emisiuni întregi încurajând, explicit, nostalgia faţă de regimul comunist", se precizează în scrisoare. Un exemplu dat de semnatarii scrisorii a fost chiar funeraliile poetului Adrian Păunescu. 

„Majoritatea posturilor TV din România au făcut zile în şir apologia unuia dintre actorii principali ai unui regim totalitar «vinovat de crime şi abuzuri»", au mai precizat ei în scrisoare. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite