Viol Vaslui. Procurorul care n-a făcut recurs la decizia de eliberare, acuzat de gravă neglijenţă în ancheta Parchetului General

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parchetul General a finalizat ancheta făcută la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vaslui şi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, deschisă după ce cei şapte tineri acuzaţi că au sechestrat-o şi violat-o pe tânăra de 18 ani au fost eliberaţi din arest. Surse judiciare au precizat că Ingrid Botezatu, procurorul de şedinţă care nu a făcut contestaţie la eliberarea tinerilor, şi-a exercitat funcţia cu gravă neglijenţă.

UPDATE Ca urmare a informaţiilor apărute în presă, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu şi a cerut Inspecţiei Judiciare din Consiliul Superior al Magistraturii informaţii despre cauze privind tinere sechestrate şi violate, precum şi eventualele măsuri dispuse de anchetatori, făcând referire la cazuri din judeţele Olt şi Gorj.

„În vederea identificării unor posibile încălcări de drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, Avocatul Poporului a solicitat Inspecţiei Judiciare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii să îi comunice informaţiile pe care le deţine privind noile cazuri prezentate de mass-media şi dacă au fost dispuse măsuri în legătură cu acestea", arată luni Avocatul Poporului, într-un comunicat de presă.

UPDATE Potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres, în urma controlului făcut la Parchetul Judecătoriei Vaslui, s-a stabilit că Ingrid Botezatu, procurorul de şedinţă care nu a făcut contestaţie în cazul eliberării din arest a celor şapte tineri, şi-a exercitat funcţia cu gravă neglijenţă.

Sursele citate au precizat că rezultatul verificărilor a reliefat existenţa unor indicii privind comiterea de către Ingrid Botezatu, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui şi procuror de şedinţă, a abaterii disciplinare privind exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă, constând în neverificarea în termenul prevăzut de lege a legalităţii şi temeiniciei încheierii de pe 2 aprilie 2015 a Judecătoriei Vaslui, prin care s-a înlocuit arestul preventiv cu o altă măsură mai uşoară în cazul tinerilor acuzaţi de viol.

Potrivit surselor judiciare citate, Parchetul General a trimis Inspecţiei Judiciare rezultatele verificărilor efectuate la Parchetul din Vaslui, deoarece la nivelul Inspecţiei există deja declanşată o acţiune disciplinară în acest dosar.

„Ca urmare a finalizării verificărilor efectuate, la data de 27 iulie 2015 a fost trimis la Inspecţia Judiciară documentul conţinând concluziile acestor verificări, pentru a fi avut în vedere la cercetarea disciplinară a magistraţilor dispusă de către inspectorii din cadrul Inspecţiei”, potrivit unui comunicat emis de Parchetul General.

Pe 25 iunie 2015, doi procurori ai Parchetului General s-au deplasat pentru a verifica „modalitatea în care procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui şi Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui au asigurat reprezentarea Ministerului Public în dosarul nr. 9116/333/2014, aflat pe rolul Judecătoriei Vaslui, generat de împrejurarea că şapte inculpaţi, trimişi în judecată în stare de arest preventiv pentru comiterea infracţiunilor de viol în formă agravată şi lipsire de libertate în mod ilegal, au fost puşi în libertate”.

Pe 23 iunie, în urma unei sesizări făcute de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID), Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară să facă verificări privind eliberarea din arest a celor şapte tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, din localitatea Văleni, acuzaţi că au sechestrat şi violat, timp de mai multe ore, în noiembrie 2014, o fată de 18 ani.

„La data de 23 iunie 2015, preşedintele CSM a înaintat Inspecţiei Judiciare sesizarea formulată de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, în conţinutul căreia se solicita să se efectueze verificări cu privire la măsurile dispuse de judecători şi procurori în dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Vaslui, care are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de viol şi lipsire de libertate în mod ilegal. Sesizarea a fost înregistrată atât la Direcţia de inspecţie pentru judecători cât şi la Direcţia de inspecţie pentru procurori. În prezent se efectuează verificări prealabile pentru a se stabili dacă există indicii ale săvârşirii vreunei abateri disciplinare de către judecătorii care s-au pronunţat cu privire la măsurile preventive luate faţă de cei 7 inculpaţi din dosarul menţionat cât şi de către procurorii care au participat în şedinţele de judecată”, se arăta într-un comunicat de presă al Inspecţiei Judiciare.

Magistraţi din Vaslui, cercetaţi disciplinar

Ulterior, pe 24 iulie, inspectorii din cadrul Direcţiei de inspecţie pentru judecători şi a Direcţiei de inspecţie pentru procurori au început cercetarea disciplinară faţă de unii dintre magistraţii implicaţi în dispunerea măsurilor preventive în cazul celor şapte tineri judecaţi de Judecătoria Vaslui pentru viol şi lipsire de libertate în mod ilegal.

Aceştia sunt cercetaţi disciplinar pentru exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă şi „nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau al parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzute de lege sau regulamente”, potrivit Inspecţiei Judiciare.

Pe 25 iunie, mai multe organizaţii neguvernamentale şi asociaţii care promovează prevenirea şi combaterea violenţei sexuale au solicitat Ministerului Justiţiei şi Preşedinţiei să se implice în cazul elevei din judeţul Vaslui, după ce autorii au fost puşi în libertate de către instanţă. În acest sens, reţeaua „Rupem tăcerea despre violenţa sexuală”, din care fac parte 15 asociaţii, grupuri şi ONG, a transmis o scrisoare deschisă celor două instituţii ale statului intitulată „Nu uitaţi drepturile victimelor”.

„Adevărul“ a demarat o campanie numită „Dreptate pentru fata violată din Vaslui”. Scopul campaniei „Dreptate pentru fata violată din Vaslui“ este de a fi alături de victima pusă la zid, condamnată chiar de oamenii din comuna violatorilor, dar şi de a arăta hibele unui sistem de justiţie care, în judeţul cu cele mai multe infracţiuni sexuale, lasă în libertate şapte indivizi care au batjocorit o tânără.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Victima de la Vaslui, „violată a doua oară” de către comunitate. Cad primele capete în urma anchetei care-i vizează pe magistraţi

Instituţiile statului, medicul şi preotul trebuie să condamne violul

Magistraţii care i-au pus în libertate pe violatorii din Vaslui, cercetaţi disciplinar

Elevă din Vaslui, sechestrată şi violată de şapte indivizi la întoarcerea de la şcoală

Dezvăluiri cutremurătoare în cazul elevei din Vaslui, violată de şapte tineri: abuzată până la leşin, stropită cu alcool şi iarăşi batjocorită 

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Scrisoare deschisă adresată de ONG-uri preşedintelui Iohannis şi ministrului Justiţiei, în cazul eliberării celor 7 tineri care au violat o elevă din Vaslui

CSM şi Parchetul General, solicitate să verifice legalitatea eliberării celor şapte violatori din Vaslui. „O situaţie fără precedent în justiţia anului 2015“

Gest incalificabil al unuia dintre cei 7 violatori din Vaslui, judecaţi în libertate după ce au violat o elevă până la leşin: „O să dau eu cu maşina peste voi“

Tupeu mizerabil al celor şapte bestii care au violat până la leşin o elevă din Vaslui: „Nu a fost viol, ci sex-surpriză“ şi „Nu merităm cinci ani pentru cinci minute“

Acasă la cele şapte brute care au violat până la leşin o elevă: „Aşa-i trebuie! Am plâns când i-au arestat, fata e de vină!”. Poveste terifiantă din satul depravaţilor

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite