VIDEO Sabin Gherman: Reforma administrativă ar trebui să plece de la cele peste 300 de impozite pe care le plătim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sabin Gherman
Sabin Gherman

Jurnalistul și scriitorul ardelean care a declanşat după '90 prima dezbatere aprinsă despre regionalizare și autonomie a fost prezent vineri în studioul Adevărul TV. Sabin Gherman este autorul celebrului manifest "M-am săturat de România".

Sabin Gherman este de părere că reforma administrativă ar trebui să plece de la cele peste 300 de impozite pe care românii le plătesc, nu de la minorităţi şi regiuni. "Şi eu sunt sătul de România, dar nu pot să plec. Iubesc ţara asta şi încerc să fac pentru ea tot ce pot", afirmă el.

Invitatul lui Sabin Orcan a afirmat că cei care în 2003 erau constituţional împotriva reformei administrative, acum sunt pentru.

"Nu pot să trec cu vederea că oameni care şi-au dat Bacalaureatul la 24 de ani încearcă să mă facă să cred că au habar de ceea ce înseamnă regionalizare. Aici mă refer la ministrul Traian Igaş", susţine el.

Sabin Gherman a punctat şi birocratizarea excesivă a instituţiilor care îi trimite pe mulţi investitori în ţările vecine.

UDMR este un partid la fel de românesc ca şi celelalte, afirmă Sabin Gherman, precizând că şi Uniunea a perpetuat existanţa a o serie de baroni locali.

"Statul este o sumă de instituţii şi servicii publice atât pentru români, cât şi pentru maghiari. Ori noi ne alimentăm propria neputinţă cu astfel de proiecte. Un proiect bun trebuia să înceapă de la modelul polonez", este de părere publicistul, menţionând că "nu contează că eşti ardelean, secui, maghiar sau altceva".

Suma de 30 de milioane de euro pe care ei au avansat-o ca fiind economisită din debirocratizarea instituţiilor nu este relevantă, adaugă Sabin Gherman. "Estenţa debirocratizării nu înseamnă mai multe acte, ci o mai mare fluidizare", este de părere invitatul lui Sabin Orcan.

"Eu nu mai sunt un adept al Uniunii Europene, deşi am stat şapte ani acolo. Din moment ce ea a devenit politică pură, şi-a pierdut specificitatea economică".

Referitor la Ţinutul Secuiesc, Sabin Gherman afirmă că acum este o enclavă care dăunează foarte mult, în special celor din zona respectivă. "Pe ei nu îi sperie diversitatea proiectelor de regionalizare, ci unitara lor dezorganizare", susţine el.

"Eu îmi doresc un stat decent pe care să îl simt atunci când am nevoie, nu atunci când stau la masă, sunt la serviciu sau cu copiii la grădiniţă", a conchis publicistul Sabin Gherman.

Sabin Gherman a fost invitat să comenteze recenta propunere de reorganizare administrativă a țării, susținută de actuala putere, dar și proiectele celorlalte formațiuni politice, precum și pretențiile maghiarilor care militează pentru recunoașterea Ținutului Secuiesc. Gazda emisiunii, Sabin Orcan, redactor șef la "Adevărul de seară", şi-a propus să treacă în revistă harta județelor, din perioada interbelică și până azi, dar și problemele cu care se confruntă comunitățile locale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite