VIDEO Romule, Jean te roagă să-ţi declari etnia şi te pupă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un italian, un francez şi un mexican întră într-un bar.

Barmanul întreabă: «Cu ce vă servesc?»

Italianul: "Un vino rosso".

Mexicanul: "O tequila!".

Francezul: "...eu nu sunt francez...". "Nici eu nu sunt mexican", se aude. "Nici eu italian!".

Barmanul: «Deci...un rom?»

- "Aaaa....nu unul, trei!"

Scenariul aparţine unui spot de televiziune care îi îndeamnă pe romi să-şi declare etnia la recensământul din luna octombrie. Situaţia este delicată: la precedentul recensământ, cel din 2002, doar jumătate din romi şi-au declarat etnia, din motive despre care adevarul.ro a scris aici şi aici.

Imaginea campaniei este cântăreţul de muzică de petrecere Jean de la Craiova. Despre Jean, Francois M. Farah, reprezentantul pentru România al UNFPA (Fondul ONU pentru populaţie) şi Paul Ymkers, şeful misiunii Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos, s-au declarat extrem de încântaţi, pentru că "noi ne adresăm minţilor oamenilor, Jean vorbeşte cu inimile lor".

"De obicei, oamenii sunt reticenţi în a-şi declara etnia şi veniturile. În cazul romilor, un grup etnic care se confruntă cu discriminarea, reticenţa este şi mai mare. România ţine în această toamnă primul recensământ de când este membru al Uniunii Europene. Este extrem de important să avem date precise privind numărul etnicilor romi. Şi trebuie să ne folosim de tot ce putem astfel încât mesajul să ajungă la ei. De radio, de televiziune, de teatru, de spectacole, de muzică, cum este cazul lui Jean, de orice", a spus miercuri Francois M. Farah.

image

De pe un afiş, Jean de la Craiova, el însuşi rom, îi îndeamnă pe romi: "Declară-ţi etnia la recencesământul din toamnă şi povestea ta va fi una mai bună".

image

Semnat: Vă pupă Jean!

Cum a evoluat numărul etnicilor romi din România, 1930 - 2002:

image

De ce nu-şi declară romii etnia: adevarul.ro vă prezintă rezultatul unei cercetări jurnalistice realizate la nivel naţional. "adevarul.ro" a vorbit cu actuali şi foşti experţi pe romi din Prefecturile României şi a aflat că, de fapt, numărul romilor este de minimum două ori mai mare, adică peste 1 milion.

Urmăreşte aici un reportaj multimedia din satul sibian Prislop, unde peste 95% dintre locuitori sunt romi dar niciunul nu şi-a declarat etnia la recensământul din 2002:

image
Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite