VIDEO Pro şi contra Referendum. Ce efecte va avea votul asupra cetăţenilor României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce vor face reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române, respectiv membrii comunităţii LGBT şi aliaţii săi, la referendum? Ce efecte va avea votul asupra viitorului cetăţenilor români? Acestea sunt câteva dintre câteva întrebările la care am încercat să răspundem la Adevărul Live, alături de reprezentanţi ai celor două tabere.

Eugen Tănăsescu, preot şi director media al Arhiepiscopiei Tomisului, a declarat că, de pe urma acestui vot, românii vor câştiga democraţie. ,,Poporul român are şansa să îşi spună părerea".

La rândul său, Alexandru Racu, doctor în filosofie politică (cu o teză despre raportul dintre modernitate şi problema teologico-politică) punctează că, dacă referendumul va trece cu o majoritate de voturi pentru, procesul legalizării căsătoriilor între persoanele LGBT va fi îngreunat.

,,Dacă se va vota majoritar <<da>> şi se va atinge cvorumul la referendum, această instituţie a căsătoriei va fi securizată din punct de vedere juridic şi nu va mai putea fi modificată pe viitor decât prin acelaşi demers (un alt referendum - n.r). Dacă se va vota <<nu>>, va fi o lovitură de imagine destul dură pentru Biserica Ortodoxă Română (BOR). Practic, se va vedea că Biserica nu are o capacitate îndeajuns de mare pentru mobilizarea populaţiei", este de părere Alexandru Racu.

Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei MozaiQ care militează pentru drepturile persoanelor LGBT, Robert Raţiu, atrage atenţia că dacă acest referendum va fi validat, este posibil să fie urmat de altele în vederea limitării anumitor drepturi.

,,Este doar începutul. Vom continua să cerem alte lucruri în viitor, alte motive pentru referendumuri. Noi ştim că Coaliţia pentru Familie are o agendă de 50 de puncte pe care vrea să le îndeplinească. Ştim că printre acestea se află interzicerea avortului, interzicerea educaţiei sexuale în şcoli şi îngreunarea procesului de divorţ. Există o grămadă de astfel de propuneri care ne aşteaptă. Vorbim de începutul unui demers extrem de conservator prin care poporul va fi chemat pentru a decide ce pot face sau nu anumite grupuri de oameni."

,,Noi îndemnăm oamenii să nu participe la acest joc sinistru (referendum - n.r). Îl considerăm anti-democratic şi imoral. Noi ne rugăm susţinătorii să boicoteze acest referendum. Să nu participe la acest joc al Coaliţiei pentru Familie, al PSD-ului şi al BOR-ului", a mai completat acesta

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite