VIDEO Mii de oameni au mărşăluit prin centrul Capitalei şi au strigat „Jos comunismul!“, la 29 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de persoane au manifestat sâmbătă seară, în Piaţa Victoriei din Capitală, de unde au pornit în marş spre Universitate, în cadrul unui miting organizat începând cu ora 16.00. Pe drum, numărul lor a crescut la peste 2.000 de oameni. Protestul a marcat 29 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989. De asemenea, au protestat faţă de intenţia PSD-ALDE privind amnistia şi graţierea, dar şi faţă de ultima OUG cu măsuri fiscal-bugetare.

GALERIE FOTO

UPDATE 20:30 Manifestaţia s-a încheiat. Toate restricţiile de circulaţie au fost ridicate.

UPDATE 20:00 Aplauze şi lacrimi în ochii manifestanţilor în timp ce se citesc numele celor 1.200 de eroi. Liste cu numele lor au fost afişate pe gardul Palatului Regal.

Marş Piata Victoriei -Universitate - 22 decembrie 2018  FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

UPDATE 19:15 Manifestanţii au ajuns în  Piaţa Revoluţiei. Traficul auto a fost reluat pe Bulevardul Magheru.

Manifestanţii aprind candele în memoria eroilor, iar mai multe persoane, printre care filosoful Mihai Şora şi actriţa Oana Pellea, vor da citire numelor celor 1.200 de victime ale revoluţiei.

Rămâne restricţie de circulaţie pntru autovehicule pe Calea Victoriei de la intersecţia cu Rosetti până la Victoriei cu Ion Câmpineanu.


Citeşte şi:

VIDEO Circa 200 de clujeni protestează faţă de politica Guvernului PSD-ALDE. Oamenii cer demisia Cabinetului Dăncilă şi alegeri anticipate


UPDATE 19:06 Manifestanţii au pornit spre Piaţa Revoluţiei unde vor fi citite din nou numele tuturor victimelor din timpul Revoluţiei. Oamenii strigă „Libertate! Libertate“ şi „Jos comuniştii!“

UPDATE 18:55 S-au citit numele şi vârsta oamenilor care au murit în Piaţa Universităţii, la Revoluţia din decembrie 1989. Apoi, manifestanţii au scandat: „Cinste lor, cinte lor, cinste lor, eroilor“. „Nu-i uităm!“

Mulţimea a plecat apoi spre spre Sala Dalles, unde va fi cea de-a două oprire, comemorându-i pe cei 13 oameni care au murit acolo la Revoluţia din 21-22 decembrie 1989.

UPDATE 18:45 Manifestanţii ţin un moment de reculegere pentru eroii Revoluţiei din decembrie 1989.

Traficul auto este restricţionat de la Piaţa Universităţii spre Piaţa Romană, până la intersecţia cu Strada Batiştei.

UPDATE 18:25 Numărul manifestanţilor a crescut la peste 2.000 de persoane, care au ajuns la Piaţa Universitţii unde vor ţine un moment de reculegere.

Marş Piata Victoriei -Universitate - 22 decembrie 2018. FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Foto INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

UPDATE: 18:05 Numărul manifestanţilor este de circa o mie de persoane. Cei aflaţi în  funtea marşului poartă pancarte cu mesajele celor care au fost pe străzi în zilele Revoluţiei din Decembrie 1989 - „Nu plecăm acasă, morţii nu ne lasă!“, „Noi suntem poporul/Jos cu Dictatorul“.

La Universitate este programat un moment de reculegere, următoarea oprire fiind la Sala Dalles, unde este un nou moment de reculegere.

O altă oprire este în faţa Palatului Regal unde sunt aprinse lumânări pentru Eroii Revoluţiei şi sunt depuse  flori.

În faţa Palatului Regal se va da citire listei tuturor celor 1.200 de eroi pentru libertate.

UPDATE 18:00 Oamenii scandează „România cere: Fără graţiere!“. Circulaţia autovehicuelor a fost închisă pe Bulevardul Magheru, de la Piaţa Romană spre Universitate. 

Poliţia Rutieră a anunţat că s-a redeschis circulaţia de la Piaţa Victoriei spre Romană.

UPDATE 17:50 Coloana a ajuns la Piaţa Romană. Forţele de ordine restricţionează accesul, pentru ca manifestanţii să mărşăluiască pe o singură bandă. Oamenii strigă „PSD, ciuma roşie“, „Păcat, păcat de sângele vărsat” şi „Iliescu după Vişinescu”, „Nu vrem să fim conduşi de hoţi”.

UPDATE 17:30 Numărul manifestanţilor este de circa 800. Oamenii intenţionează să ţină un moment de reculegere la Universitate, unde vor fi citite numele eroilor care au murit la Revoluţie.

Potrivit G4media.ro , există şi o listă a celor care vor da citire numelor eroilor:

lista vorbitori universitate g4media

UPDATE 17:25: Manifestanţii au început să strige lozinci precum: „Jos comunismul!“, „Libertate!“, „Timişoara!“,„Libertate te iubim, ori învingem ori murim“ şi „Jandarmeria apără hoţia!“

UPDATE17:20 Manifestanţii au pornit în marş spre Universitate. Sunt însoţiţi de forţe de ordine. Oamenii merg în linişte pe Bulevardul Lascăr Catargiu, care este închis pentru traficul rutier pe sensul spre Piaţa Romană.

UPDATE 17:10 Câteva sute de persoane sunt la această oră în Piaţa Victoriei din Capitală, udne s-au adunat începând cu ora 16.00, la un eveniment de comemorare a victimelor Revoluţiei din 1989. În piaţă sunt şi forţe de ordine. Oamenii nu scandează, ci discută între ei.

protest piata victoriei revolutie

Manifestanţii ar dori să pornească într-un marş spre Piaţa Universităţii, unde să aprindă candele la monumentul dedicat eroilor din decembrie 1989.

Ştire iniţială

„Decembrie 1989. 1.116 de oameni au murit pentru libertate.Nu au murit pentru amnistia şi graţierea ticăloşilor. Au murit pentru dreptate şi pentru libertate. Acum, la mai puţin de 29 de ani, lupta lor riscă să fie în zadar. Libertatea şi dreptatea sunt în pericol”, anunţă, pe Facebook, iniţiatorii acestui demers. 

Participanţii la eveniment sunt rugaţi să vină cu câte o candelă pentru a onora memoria celor care şi-au pierdut viaţa în urmă cu 29 de ani. 

„Ne vom strânge la ora 16:00 în Piaţa Victoriei, iar la ora 17:00 vom pleca în marş spre Piaţa Universităţii pentru a aprinde candele şi pentru a citi numele fiecărui erou. Ei au crezut în libertate în cele mai negre vremuri ale României. Voi credeţi?”, mai spun organizatorii. Demersul a fost iniţiat de organizaţiile Rezistenţa, Corupţia Ucide şi Iniţiativa România.

HARTA
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite