VIDEO Fostul şef ANI Horia Georgescu, arestat pentru 30 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horia Georgescu a fost reţinut pentru abuz în serviciu FOTO Mediafax
Horia Georgescu a fost reţinut pentru abuz în serviciu FOTO Mediafax

Magistraţii Curţii Supreme au acceptat cererea de arestare preventivă a DNA pe numele lui Horia Georgescu, preşedinte demisionar al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Georgescu este acuzat că, alături de alţi foşti membri ai comisiei pentru stabilirea despăgubirilor din ANRP, a aprobat despăgubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro.

UPDATE Miercuri, 07.05

Horia Georgescu a fost arestat pentru 30 de zile, a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Preşedintele demisionar al ANI a fost reţinut luni de procurorii DNA pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, fapte comise în perioada 2007-2009, când Georgescu făcea parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP. Prejudiciul estimat de anchetatori în acest dosar se ridică la circa 75 de milioane de euro.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a judecat propunerea de arestare a procurorilor DNA pentru Horia Georgescu şi alţi trei foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), precum şi pentru patru experţi evaluatori.

Astfel, instanţa a decis arestarea lui Georgescu, precum şi a lui Mihnea-Remus Iuoraş, Ingrid Popa-Mocanu şi Constantin-Cătălin Canangiu, alături de experţii evaluatori - Gheorghe Vişoiu şi Alexandru-Florin Hanu.

În ceea ce îi priveşte pe experţii evaluatori Neculai Nistor şi Dorin-Cornel Drulă, instanţa a dispus ca aceştia să fie cercetaţi în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Decizia poate fi contestată la aceeaşi instanţă, nefiind definitivă, dar va fi aplicată de îndată.

UPDATE Marţi, 20.50 După aproape nouă ore, Horia Georgescu a părăsit sediul Curţii Supreme după ce instanţa a terminat de jucat cererea procurorilor de arestare preventivă a acestuia, dar şi a altor şapte persoane.

La ieşirea din sediul instituţiei, acesta a precizat că şi-a făcut apărarea şi că va respecta decizia instanţei, indiferent care va fi aceasta.

„Mi-am făcut apărarea alături de avocaţii mei. Aştept decizia judecătorului de drepturi şi libertăţi şi o voi respecta indiferent care va fi aceasta şi voi contribui la aflarea adevărului ori de câte ori DNA sau orice altă instituţie mă va chema pentru a lămuri orice aspecte”, a spus Horia Georgescu înainte de a părăsi sediul Înaltei Curţi. 

Instanţa a rămas în pronunţare. Decizia instanţei nu va fi una definitivă şi va putea fi atacată tot la Înalta Curte.

UPDATE 18.50 Horia Georgescu a rămas în sala de judecată chiar dacă ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore emisă de DNA a expirat la ora 15.20.

UPDATE 15.00 Anchetatorii susţin că membri Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP din care a făcut parte şi Georgescu nici măcar nu au deschis dosarele în care se cereau despăgubiri.

UPDATE 12.10 Potrivit unui comunicat DNA, alte şapte persoane au fost reţinute în noaptea de luni spre marţi, urmând ca procurorii să ceară astăzi arestarea lor preventivă.

Astfel, Mihnea-Remus Iuoraş şi Ingrid-Luciana Popa-Mocanu, vicepreşedinte, respectiv membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, la data faptelor, au fost reţinuţi, fiind acuzaţi de trei fapte de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. 

Constantin-Cătălin Canangiu, fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, a fost reţinut, fiind acuzat de două infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. 

Gheorghe Vişoiu, expert evaluator, la data faptelor, a fost reţinut pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, comise în forma complicităţii, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. 

De asemenea, au mai fost reţinuţi şi Neculai Nistor, Alexandru-Florin Hanu şi Dorin-Cornel Drulă, experţi evaluatori, la data săvârşirii faptei. Aceştia sunt suspectaţi de abuz în serviciu, comisă în forma complicităţii, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. 

Totodată, procurorii au decis ca Ingrid Zaarour, fost preşedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul ANRP, să fie cercetată sub control judiciar, până pe 14 mai 2015. Aceasta este suspectată de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

În perioada în care se află sub control judiciar, Ingrid Zaarour trebuie să respecte următoarele obligaţii:

a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată,

b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei,

c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemată,

d) să nu depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare,

e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar,

f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Aceste i s-a atras atenţia că, în cazul în care încalcă nu rea-credinţă obligaţiile care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Mai mult, procurorii anticorupţie au început urmărirea a deputatului PNL Theodor Cătălin Nicolescu şi a lui Remus-Virgil Baciu, aceştia fiind suspectaţi de trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

UPDATE 12.05 Horia Georgescu a ajuns la sediul Curţii Supreme. Acesta nu a vrut să facă declaraţii în faţa presei. 

UPDATE La ora 11.30, magistraţii Curţii Supreme urmează să ia în discuţie cererea procurorilor de arestare preventivă a lui Horia Georgescu.

Avocatul Ene Cristian a declarat marţi, la sediul Înaltei Curţi, că Horia Georgescu şi-a semnat încă de ieri demisia. 

„Horia Georgescu, în cursul zilei de ieri, şi-a semnat demisia. Şi-a argumentat decizia prin faptul că nu doreşte să aducă nicio umbră asupra prestigiului Agenţiei Naţionale de Integritate. Drept urmare, a semnat decizia şi suntem în procedura de înregistrare a demisiei la cabinetul preşedintelui Senatului României”, a declarat avocatul Ene Cristian.

Cererea de arestare preventivă a lui Horia Georgescu va fi judecată de magistratul Valentin Horia Şelaru. Printre cazurile judecate de acesta se numără cel al lui Traian Berbeceanu. Concret, judecătorul Şelaru a făcut parte din completul care a decis eliberarea din arest a comisarului Traian Berbeceanu.

Horia Şelaru a devenit judecător la Curtea Supremă în 2013, după ce înainte a profesat ca procuror.

Pe vremea când activa ca procuror Horia Valentin Şelaru, adus de fostul procuror general al României, Laura Codruţa Kovesi, de la Braşov, a emis o ordonanţă de neîncepere a urmăririi penale după trei ani de cercetări în dosarul ALRO, în care vizaţi erau Elena Udrea, Dorin Cocoş şi mulţi alţi grei oameni politici din 1991 până în prezent. Ba mai mult, gurile rele spun că interceptările care o priveau pe Udrea ar fi dispărut de la dosar.

Horia Georgescu, dus în trening la audieri

Horia Georgescu a fost reţinut, marţi, de procurorii anticorupţie într-un dosar disjuns din cel în care fosta şefă a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Alina Bica a fost trimisă în judecată pentru restituirea ilegală a unui teren supraevaluat.

Horia Georgescu a fost luat prin surprindere de vizita procurorilor. Când aceştia au sunat la uşă şi i-au comunicat că pe numele său a fost emis un mandat de aducere la DNA, şeful ANI aproape că a suferit un şoc. Acesta nu a apucat nici măcar să pună pe el o ţinută “office”, fiind dus la audieri în trening.

După şase ore de audieri, Georgescu a fost scos din sediul DNA cu cătuşe la mâini. Nu se ştie dacă la cererea lui sau nu, mâinile şefului de la integritate au fost legate la spate şi nu în faţă, aşa cum au fost tratate alte vip-uri care au ajuns în arest.

Horia Gerogescu a fost reţinut pentru 24 de ore pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave.

Au umflat valoarea despăgubirilor

Dosarul a fost deschis în ianuarie 2015, în urma unei sesizări a ANRP. Curtea de Conturi obligase ANRP să verifice toate dosarele de despăgubire, din perioada 2009-2011, după ce a constatat că, în anumite cazuri, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despăgubiri nu au respectat legea. În urma reevaluării a 452 de dosare, s-a stabilit că, în 94 de cazuri, valoarea iniţială de despăgubire a fost cu peste 20% mai mare.

Căutând şi mai atent, anchetatorii au descoperit că inclusiv, Horia Georgescu şi alte persoane care au făcut parte din Comisia Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din cadrul ANRP, în aceeaşi perioadă cu fostul şef al ANI, sunt suspectaţi că au aprobat despăgubiri pentru trei imobile, pe baza unor rapoarte care au supraevaluat aceste bunuri cu aproximativ 75 de milioane de euro.

“Din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor trei dosare a rezultat că evaluatorii desemnaţi nu au purtat o corespondenţă cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agenţiile imobiliare etc. privind tranzacţiile deja efectuate/certe cu proprietăţi imobiliare similare”, potrivit DNA.

Cine sunt beneficiarii dosarelor de la ANRP

În primul dosar, Matilda Oloşuteanu şi Elena Gheţu au cedat un teren de 21 de hectare în Cernica cumpărătorului de drepturi litigioase Valentin Vişoiu, pentru suma de 2,7 milioane de euro, iar la ANRP terenul a fost evaluat la peste 80 de milioane de euro.

În al doilea dosar, soţii Mircea şi Anca Borţică au fost despăgubiţi de ANRP de 84 milioane de lei pentru un teren de 55.000 metri pătraţi, situat în Bucureşti, Şos. Olteniţei.

   

În al treilea dosar, Tudor Constantin a cesionat fiului său, Aurel Constantin, pe 7 ianuarie 2008, drepturile asupra unui teren. Aurel Constantin a solicitat soluţionarea cu prioritate a dosarului, motivând cu ”starea de sănătate foarte şubredă” a tatălui său şi cu vârsta înaintată, ataşând cererii un certificat medical, conform căruia Tudor Constantin suferea de mai multe afecţiuni.

Ingrid Zaarour, pusă sub control judiciar

Tot luni a fost reţinută şi Ingrid Mocanu Popa, fosta consilieră a lui Gabriel Oprea. "Nu am făcut nimic. Sunt faptele evaluatorilor. Eu nu am produs niciun prejudiciu", în momentul în care a fost scoasă din DNA cu cătuşe.

Fosta şefă a ANRP, Ingrid Zaarour, pusă şi ea sub acuzare în acest dosar pentru abuz în serviciu, va fi cercetată sub control judiciar. Procurorii au luat o măsură preventivă mai puţin aspră, întrucât Zaarour este bolnavă incurabil, ea atestând acest lucru în faţa anchetatorilor cu mai multe documente medicale.

Alina Bica, în dosarul ANRP

Fostul şef al DIICOT Alina Bica, este arestată în dosarul unei retrocedări ilegale de la ANRP, cu un prejudiciu de peste 60 de milioane de euro. Bica a făcut parte din comisia care, în martie 2011, a aprobat să-i plătească lui Stelian Gheorghe despăgubiri de 377 milioane de lei, pentru un teren de 13 hectare, deşi, în realitate, acel teren valora mult mai puţin.

Averea şefului ANI, Horia Georgescu

Horia Georgescu poate fi considerat un om avut. Potrivit ultimei sale declaraţii de avere din iunie 2014, Georgescu are un apartament de 140 de metri pătraţi în Braşov, cumpărat în anul 2007, precum şi o casă tot în Braşov, în suprafaţă de 356 metri pătraţi cumpărată, de asemenea, în anul 2007. Tot la capitolul „case”, şeful ANI mai menţionează un apartament în suprafaţă de 69,93 de metri pătraţi în Sectorul 1 al Capitalei, cumpărat în anul 2011, pe numele Alinei Calborean. Georgescu mai are un teren agricol în suprafaţă de 2,5 hectare în Lehliu, judeţul Călăraşi, obţinut prin donaţie în anul 2007. Acesta are şi datorii, el trecând în declaraţia de avere un împrumut de la naşii săi, în valoare de 250.000 de euro. 

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul „Despăgubiri ilegale“. Alina Bica, plasată în arest la domiciliu. Decizia nu este definitivă

Adrian Videanu, Dorin Cocoş, fiul acestuia, Alin şi fosta şefă a DIICOT, trimişi în judecată în dosarul „Bica 2”

Crinuţa Dumitrean, fosta şefă a ANRP, va fi plasată în arest la domiciliu

Soţul Alinei Bica, audiat la DNA. Acesta a dat declaraţii în urma denunţului  lui Ovidiu Tender. Dorin Cocoş, dus la audieri

Alina Bica, la DNA: „Nu am văzut raportul de evaluare. Am semnat alături de ceilalţi, conform procedurilor”

Scandalul Bica. Gheorghe Stelian: I-am dat lui Dorin Cocoş, în mai multe tranşe, 10 milioane de euro, conform înţelegerii

Dosarul Bica. Deputatul UDMR Marko Attila, dispărut din ţară după ce DNA a primit aviz pentru arestarea lui, protejat de Budapesta

Scandalul Bica. Avocat: Marko Attila nu s-a prezentat joi la DNA pentru că este la Budapesta. Deputaţii au încuviinţat ieri arestarea acestuia

Altă retrocedare suspectă a ANRP, cu girul Alinei Bica

Scandalul Bica. Dosar-fulger pentru fosta şefă a DIICOT. Alina Bica a fost trimisă în judecată la doar o lună de la declanşarea cercetărilor

    

Scandalul Bica. Deputatul Cătălin Teodorescu nu are voie să părăsescă ţara. Parlamentarii au făcut scut în jurul lui

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite