Scandalul Bica. Gheorghe Stelian: I-am dat lui Dorin Cocoş, în mai multe tranşe, 10 milioane de euro, conform înţelegerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gheorghe Stelian le-a spus procurorilor că Dorin Cocoş i-a cerut 10 milioane de euro, prin intermediul fiului său, pentru a interveni pe lângă factori de decizie din ANRP pentru a-i soluţiona dosarul în care a cerut despăgubiri pentru terenul de 13 hectare, supraevaluat. La sfârşitul lunii noiembrie, procurorii au arestat-o pe Alina Bica, dar şi pe Crinuţa Dumitrean, fosta şefă ANRP, care ar putea afla astăzi dacă va rămâne în arest.

Gheorghe Stelian, zis Stelu, a dat o declaraţie în faţa anchetatorilor pe 20 noiembrie, când Alina Bica a fost reţinută, arătând că, după ce a cumpărat de la Dino Sinigalia, în 2010, dreputurile litigioase pentru terenul de peste 13 hectare din zona Plumbuita, în Sectorul 2 al Capitalei, a vorbit cu Dorin Cocoş despre posibilitatea obţinerii de despăgubiri de la ANRP.

În cursul anului 2010 am cumpărat de la Dino Sinigalia drepturi litigioase pentru suprafaţa de teren în zona lacului Plumbuita, sector 2, Bucureşti. După ce am achiziţionat acele drepturi, am discutat cu Dorin Cocoş despre posibilitatea obţinerii de la ANRP a unor despăgubiri constând în acţiuni la Fondul Proprietatea (...). Dorin Cocoş mi-a garantat că totul va fi bine şi să am încredere în el, moment în care dosarul a fost validat şi trimis către ANRP (...). Cu toate acestea Dorin Cocoş nu a menţionat numele persoanei la care urma să intervină pentru soluţionarea dosarului. (...) Ulterior deciziei de restituire, în momentul în care am vândut o parte din acţiunile primite, i-am remis lui Cocoş Dorin, în mai multe tranşe, suma de aproximativ 10.000.000 euro, conform înţelegerii avute. Tot după soluţionarea dosarului, în anturajul lui Dorin Cocoş l-am întâlnit pe Diacomatu Sergiu, vicepreşedinte ANRP, despre care am înţeles că era persoana la care a intervenit Dorin Cocoş", se arată în declaraţia lui Gheorghe Stelian.

Diacomatu: L-am cunoscut pe Dorin Cocoş prin intermediul fiului său

La rândul său, Sergiu Diacomatu a confimat că Dorin Cocoş, pe care l-a cunoscut prin intermediul fiului său Alin Cocoş, fiul afaceristului, ar fi intervenit pentru soluţionarea favorabilă a dosarului lui Gheorghe Stelian. 

În perioada decembrie 2009 - sfârşitul lunii martie 2011 am deţinut funcţia de vicepreşedinte ANRP, răspunzând de fondul financiar. În cursul anului 2009 (...) l-am cunoscut pe Alin Cocoş, şi prin intermediul acestuia şi pe tatăl său, Dorin Cocoş. Pe parcursul relaţiei cu Dorin Cocoş , prin prisma influenţei politice pe care acesta o deţinea la nivelul PDL, partid aflat la guvernământ în perioada respectivă, mi-a promis că voi fi menţinut în funcţie, dar în situaţia în care va avea nevoie de sprijinul meu în legătură cu activitatea la ANRP, să i-l ofer necondiţionat" le-a spus Sergiu Diacomatu anchetatorilor. 

În declaraţia acestuia apare şi numele lui numele vicepreşedinte al PNL Ioan Oltean.

„Am acceptat propunerea întrucât nu eram membru de partid, iar relaţiile cu preşedintele Crinuţa Dumitrean au fost tensionate de la început, eu nefiind de acord cu practicile acesteia în cadrul instituţiei. De asemenea, ştiu că preşedintele Crinuţa Dumitrean era sprijinită de către Ioan Oltean, un alt membru important PDL, care la aproape fiecare şedinţă de birou politic îmi solicita demiterea", a spus Diacomatu.

De asemenea, Diacomatu a mai declarat că Alina Bica şi Crinuţa Dumitrean ar fi acţionat concertat pentru a obţine soluţii favorabile unor interese pe care le reprezentau. 

„Cu Dorin Cocoş nu am discutat niciodată telefonic, dar au fost situaţii în care eram sunat de către Alin Cocoş şi invitat la sediul Eurohotel din Bulevardul Mareşal Averescu, unde se afla şi Dorin Cocoş. La una din întâlniri, spre sfârşitul lui 2010, Dorin Cocoş mi-a dat pe un bileţel numărul unui dosar aflat la ANRP şi mi-a cerut sprijinul pentru soluţionarea favorabilă şi cu celeritate a acestui dosar. Solicitantul despăgubirilor în acest dosar era Gheorghe Stelian. (...) Discuţiile din acest dosar le-am purtat prin intermediul şefului de Serviciu Despăgubiri, Ancuţa Anghelina. (...) De dosarul de despăgubire s-a interesat şi Preşedintele Crinuţa Dumitrean. (...) Precizez că la nivelul CCSD, Crinuţa Dumitrean şi Bica Alina, reprezentanta Ministerului Justiţiei, acţionau concertat, iar în situaţia în care una dintre ele nu era de acord cu vreun dosar, era susţinută de cealaltă, creând atmosferă, iar ceilalţi membri votau conform opiniei induse de acestea", se mai arată în declaraţia lui Sergiu Ionuţ Diacomatu.

Oltean: Am recomandat-o cu bună-credinţă pe Dumitrean

Deputatul PDL Ioan Oltean a declarat vineri, citat de Mediafax,  că „în afară de faptul că a recomandat-o” pe Dumitrean Nicoleta premierului Emil Boc pentru a fi preşedinta ANRP, „nu a avut niciun fel de altă interferenţă cu activitatea acesteia" şi că propunerea sa „a fost făcută cu bună credinţă”.

„Precizez că, în afară de faptul că am recomandat-o pe doamna Dumitrean Nicoleta premierului Boc, nu am avut niciun fel de altă interferenţă cu activitatea ei, în cadrul Agenţiei Naţionale de Restituirea Proprietăţilor. Orice altfel de afirmaţii constituie speculaţii sau rea voinţă din partea celor care le fac”, a afirmat Oltean.

El a mai precizat că „propunerea sa a fost făcută cu bună credinţă”.

„La vremea respectivă, nu exista niciun indiciu care să conducă la suspiciuni privind pregătirea ei profesională şi corectitudinea", a mai spus Ioan Oltean.

Fosta şefă a DIICOT, arestată dă de procurorii anticorupţie

În dosarul despăgubirilor pentru terenul supraevaluat au fost arestaţi fostul procuror şef al DIICOT Alina Bica, Lăcrămioara Alexandru, fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean, preşedintele comisiei care a aprobat despăgubirea, fostul vicepreşedinte al ANAF Dragoş Bogdan şi expertul evaluator Emil Nuţiu, iar Oana Vasilescu, fost vicepreşedinte al ANRP, este cercetată în libertate sub control judiciar, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu.

Şi ceilalţi foşti membri ai comisiei, respectiv deputatul PDL Florin Cătălin Teodorescu şi deputatul UDMR Marko Attila, precum şi Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit în ianuarie preşedintele PNL Sector 1, în cazul căruia procurorii anticorupţie au dispus măsura controlului judiciar, sunt acuzaţi tot de abuz în serviciu.

Camera Deputaţilor a încuviinţat, miercuri, arestarea preventivă a deputatului UDMR Marko Attila. Acesta a fost citat joi la DNA, însă nu s-a prezentat întrucât este plecat din ţară. Avocatul lui Marko Attila a declarat că deputatul este în capitala Ungariei, precizând că nu poate să spună când se va întoarce în România.

Marko Attila a fost condamnat, în 26 noiembrie, la trei ani de închisoare cu suspendare, într-un alt dosar, în care a fost acuzat de abuz în serviciu privind restituirea unor imobile, decizia fiind definitivă. Prin decizia instanţei nu a fost dispusă şi interdicţia de a părăsi ţara în cazul deputatului UDMR.

În acelaşi dosar, procurorii au cerut aviz şi pentru arestarea preventivă a deputatului Cătălin Teodorescu, însă solicitarea nu a întrunit numărul de voturi pentru aprobare. Teodorescu a fost pus, miercuri, sub control judiciar de către procurorii DNA şi are interdicţie de a părăsi ţara.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, beneficiar al despăgubirii pentru terenul supraevaluat, este cercetat sub control judiciar.

Filmul despăgubirii

Pe 15 octombrie 2014, procurorii DNA s-au autosesizat în cazul reconstituirii frauduloase a unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafaţă de 13.535 de hectare, din zona Plumbuita din Capitală.

Anchetatorii spun că, pe 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, din care făceau parte Alina Bica, Lacrămioara Alexandru şi Dragoş-George Bogdan, ar fi aprobat raportul de evaluare, întocmit de expertul Emil Nuţiu. Specialist care, potrivit anchetatorilor, ar fi primit de la Gheorghe Stelian, înainte de efectuarea raportului, între 30.000 şi 100.000 lei, „pentru a supraevalua terenul, iar prin intermediari a fost realizată o intervenţie la nivelul membrilor Comisiei de Stabilire a Despăgubirilor”.

Intervenţia ar fi venit, potrivit unor surse judiciare, de la omul de afaceri Dorin Cocoş, care, la rândul său, ar fi cerut 10 milioane de euro pentru sprijinul pe care i l-ar fi acordat omului de afaceri.

Implicarea fostului soţ al Elenei Udrea a fost confirmată de depoziţia unui martor. „Dorin Cocoş a garantat că totul va fi bine. După ce s-a nominalizat un evaluator, Stelian i-a dat un plic cu 100.000 lei. La momentul la care evaluatorul a finalizat raportul, valoarea totală a terenului a ajuns la aproximativ 377.000.000 lei, şi Dorin Cocoş a cerut 10.000.000 euro, în mai multe tranşe, pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP în vederea soluţionării dosarului”, a spus martorul.

Evaluare măsluită

Cheia întregii afaceri a fost raportul de evaluare măsluită a terenului din Parcul Plumbuita. „Membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei, valoare reală a terenului, la 377.282.300 lei, valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei”, notează anchetatorii în actele aflate la dosar.

Procurorii susţin că, la şedinţa din martie 2014, când a fost prezent şi expertul evaluator Emil Nuţiu, Alina Bica „a făcut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit, iar suma stabilită era justificată”. Toate aceste sugerări ar fi fost făcute pentru ca ceilalţi membri ai comisiei să nu pună la îndoială veridicitatea actelor expertizei. Mai mult, surse judiciare au precizat pentru „Adevărul“ că, în schimbul acestor intervenţii, Bica ar fi primit un teren în Snagov, pe care ulterior l-ar fi vândut, iar banii i-ar fi împărţit cu Dorin Cocoş.

Astfel, comisia a aprobat acel raport, iar Gheorghe Stelian a obţinut titluri de conversie în acţiuni la Fondul Proprietatea, listat la bursă din data 25 ianuarie 2010, în valoare de 377.282.300 de lei, echivalentul a 89.426.189 de euro. În urma acestei decizii, procurorii anticorupţie susţin că prejudiciul creat statului român a ajuns la peste 60 de milioane de euro, reprezentând supraevaluarea terenului.

Alte patru persoane în arest

Alături de Bica, în spatele gratiilor au mai ajuns Lăcrămioara Alexandru, Dragoş Bogdan, fost vicepreşedinte al ANAF, ambii membri ai comisiei care a acordat despăgubirile, expertul Emil Nuţiu, dar şi fosta şefă a Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) Crinuţa Dumitrean.

Toţi au fost acuzaţi de abuz în serviciu. Decizia dată de magistraţii Curţii Supreme nu este definitivă şi poate fi contestată la aceeaşi instanţă.
În cazul omului de afaceri Gheorghe Sterian, anchetatorii au considerat că acesta poate fi cercetat, pe toată perioada anchetei, sub control judiciar. El este acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

De asemenea, în cazul lui Sergiu Ionuţ Diacomatu, membru în cadrul comisiei din ANRP, cercetat şi el pentru abuz în serviciu, s-a dispus aceeaşi măsură. În cazul în care aceştia vor fi găsiţi vinovaţi, riscă până la şapte ani de închisoare.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Cum a ajuns restituirea proprietăţilor o afacere înfloritoare pentru mafia samsarilor şi pentru şefii ANRP. România, devalizată de retrocedări

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), o instituţie care ar fi trebuit să vină în sprijinul celor cărora le-au fost confiscate averile de regimul comunist, s-a transformat într-o rampă de lansare a mii de tunuri imobiliare. Cu sprijin din interiorul ANRP, samsarii imobiliari au reuşit să cumpere dosare de retrocedare de la foştii proprietari şi să încaseze de la statul român sume de ordinul zecilor de milioane de euro.

Cum comentează foştii miniştri ai Justiţiei cazul Bica. „E şocant!“

Foştii miniştri ai Justiţiei, Monica Macovei şi Cătălin Predoiu, au un mesaj clar cu privire la ancheta DNA în care este implicată şefa DIICOT, Alina Bica: Justiţia să meargă până la capăt!

Averea declarată a Alinei Bica, şefa DIICOT, reţinută pentru fapte de corupţie: un teren, un apartament, o maşină şi bijuterii de 9.000 de euro

Ultima declaraţie de avere depusă de Alina Bica, procurorul-şef al DIICOT, reţinută joi seară pentru fapte de corupţie, nu este una foarte stufoasă: un teren, un apartament, o maşină, bijuterii, dar şi patru credite bancare.

Alina Bica, procurorul-şef al DIICOT, a fost reţinută într-un dosar de corupţie. CSM a refuzat să dea aviz pentru arestarea acesteia

Alina Bica, şefa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a fost reţinută în această seară de colegii ei de la DNA, fiind acuzată de abuz în serviciu. Procurorii nu vor putea însă să ceară arestarea acesteia deoarece Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat să dea un aviz în acest sens, aprobând doar plasarea magistratului în arest la domiciliu. Acest gest este o premieră în justiţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite