Adrian Videanu, Dorin Cocoş, fiul acestuia, Alin şi fosta şefă a DIICOT, trimişi în judecată în dosarul „Bica 2”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Videanu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu FOTO Mediafax
Adrian Videanu este acuzat de complicitate la abuz în serviciu FOTO Mediafax

Fostul ministru Adrian Videanu, omul de afaceri Dorin Cocoş, fiul acestuia, Alin, şi fosta şefă a DIICOT Alina Bica, au fost trimişi în judecată, joi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în dosarul „Bica 2”. Instanţa urmează să verifice vineri măsurile preventive primite de cei implicaţi în acest caz.

Concret, Alina Bica va fi judecată pentru luare de mită, abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi favorizarea făptuitorului.

Videanu va răspunde în faţa magistraţilor pentru complicitate la abuz în serviciu, după ce Alina Bica, în februarie 2014, printr-o ordonanţă dată ca procuror-şef al DIICOT, cu încălcarea prevederilor legale de competenţă, a ridicat sechestrul asigurator asupra unui număr de 80 de acţiuni ale acestuia, dispus de procurorul care instrumenta dosarul Romgaz -Interagro în care era cercetat Videanu.

De asemena, tot în acest dosar, vor fi judecaţi şi Dorin Cocoş, pentru trafic de influenţă şi dare de mită, fiul acestuia, Alin Cocoş, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la dare de mită, dar şi Florentin Ionuţ Mihăilescu, fost consilier al Alinei Bica, pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită.

Astfel, arată procurorii, Bica i-ar fi facilitat lui Videanu reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acţiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse şi sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a şi întâmplat. În acel dosar instrumentat de DIICOT, Videanu este cercetat pentru că l-ar fi favorizat pe omul de afaceri Ioan Niculae, iar prin intervenţiile sale în sprijinul firmei Interagro ar fi fost pus în pericol sistemul energetic naţional pe segmentul gazelor naturale.

În acest dosar, judecătorii au emis mandate de arestare preventivă pentru Alina Bica, fostul său consilier Florentin Mihăilescu, Dorin şi Alin Cocoş, iar fostul ministru al Economiei Adriean Videanu este cercetat sub control judiciar.

Alina Bica ar fi primit mită de la afaceristul Ovidiu Tender

De asemenea, procurorii DNA susţin că Alina Bica, în cursul anului 2013, după preluarea funcţiei de procuror-şef al DIICOT, în urmărirea intereselor unui inculpat, de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare, a dispus măsuri abuzive care să direcţioneze concluziile şi poziţia judiciară a DIICOT în faţa instanţei de judecată în cauza respectivă, de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu executare în regim de detenţie.

Pentru sprijinul acordat în scopul arătat mai sus, Bica, pe lângă unele beneficii financiare, i-a solicitat persoanei respective să-l angajeze pe Florentin Mihăilescu (fostul său consilier) la una dintre firmele sale. Acestuia din urmă i s-a acordat, de către inculpatul interesat de demersurile Alinei Bica, beneficiul unui card bancar în care îi erau virate diferite sume de bani.

Potrivit unor surse, Alina Bica ar fi primit mită de la omul de afaceri Ovidiu Tender, care era judecat în dosarul RAFO-Carom, instrumentat chiar de ea, când era procuror-şef de birou în cadrul DIICOT.
Astfel, Tender ar fi apelat la doi dintre consilierii Alinei Bica, Florentin Mihăilescu şi judecătorul Mihail Udroiu, pentru a fi consiliat în sensul formulării unei apărări favorabile în dosarul Carom.

În acest scop, omul de afaceri i-a dat lui Mihăilescu documente din dosar, pe care acesta să le consulte împreună cu Bica. În schimbul ajutorului, Tender le-ar fi dat lui Mihăilescu şi Bica un teren, fostul ofiţer de Poliţie judiciară primind şi bani pe card. În cele din urmă, în decembrie 2014, Ovidiu Tender a fost condamnat în dosarul Carom la 11 ani şi patru luni de închisoare, decizia nefiind însă definitivă.

Dosarul urmează să fie soluţionat de magistraţii Curţii Supreme.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

   

Fostul ministru Adriean Videanu, fiul lui Dorin Cocoş, dar şi un fost consilier al Alinei Bica au fost arestaţi preventiv

Ioan Niculae, acuzat că ar fi mituit-o pe Alina Bica, cu 3,5 milioane de euro, ca să-i blocheze un dosar. Dragnea, intermediar

Expertul din dosarul lui Ioan Niculae, cercetat într-un dosar de fraudă. Expertiza de la DIICOT va fi refăcută în dosarul gazului ieftin pentru Interagro

Dosarul „Romgaz”. Ioan Niculae, audiat de DIICOT. Procurorii au extins sechestrul pus pe averea omului de afaceri

Ioan Niculae, fosta soţie şi fiica acestuia, urmăriţi penal pentru spălare de bani

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite