Scandalul Bica. Dosar-fulger pentru fosta şefă a DIICOT. Alina Bica a fost trimisă în judecată la doar o lună de la declanşarea cercetărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DNA au finalizat cercetările în dosarul despăgubirilor ilegale de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor şi i-au trimis în judecată pe inculpaţi. Dosarul se va judeca la Curtea Supremă. În fruntea listei se află Alina Bica, fost procuror-şef la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, membră a comisiei de evaluare de la ANRP, arestată de aproape o lună.

Procurorii îi impută semnarea actului prin care omul de afaceri Stelian Gheorghe, un apropiat al fostului soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, a primit o despăgubire supraevaluată cu 60 de milioane de euro. 

Au mai fost trimişi în judecată Crinuţa Dumitrean, fosta şefă a ANRP, Sergiu Diacomatu, deputatul Florin Cătălin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, fost vicepreşedinte al ANRP, Oana Vasilescu, jurist în cadrul MJ, George Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru – toţi membri ai Comisiei de stabilire a despăgubirilor. Aceştia sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Tot pentru abuz în serviciu va fi judecat şi beneficiarul despăgubirii frauduloase, omul de afaceri Stelian Gheorghe şi expertul care a supraevaluat terenul, Emil Nuţiu. Cu toţii riscă până la şapte ani de închisoare dacă vor fi găsiţi vinovaţi.

Deputatul Marko Attila, cercetat separat

Din lista celor trimişi în judecată lipseşte deputatul UDMR Marko Attila, şi el membru al comisiei de evaluare din ANRP care a aprobat despăgubirea frauduloasă, în cazul căruia procurorii au decis disjungerea cauzei şi cercetarea într-un dosar separat, pe rolul Secţiei de combatere a corupţiei. Motivul invocat de anchetatori a fost neîndeplinirea procedurilor de citare.

„Având în vedere faptul că procedurile de citare faţă de inculpatul Marko Attila-Gabor nu au putut fi îndeplinite în totalitate, în aşa fel încât să nu poată fi invocate nerespectarea unor garanţii procesuale privind inclusiv dreptul la apărare, întrucât acesta este plecat din ţară, se va dispune disjungerea cauzei, urmând ca cercetările să fie continuate într-un dosar distinct”, se arată într-un comunicat al DNA.

Teren supraevaluat cu 60 de milioane de euro

Potrivit rechizitoriului, pe 15 martie 2011, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, au aprobat, în unanimitate, raportul de evaluare întocmit de expertul evaluator Emil Nuţiu, prin care, valoarea unui teren de peste 13 hectare, pentru care a solicitat despăgubiri omul de afaceri Stelian Gheorghe, a fost stabilită la suma de 377.282.300 lei. 

Membrii Comisiei s-au făcut că nu văd că, în raportul său expertul a folosit, pentru a stabili valoarea, terenuri care nu erau asemănătoare. În acest fel, despăgubirea acordată lui Stelian Gheorghe a fost supraevaluată cu peste 263 milioane de lei (circa 60 de milioane de euro).

Preţul Alinei Bica

Anchetatorii mai spun că Stelian Gheorghe a dat mită peste 10 milioane de euro pentru a primi uriaşa despăgubire de la ANRP. Şpaga ar fi fost intermediată de fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş.

Procurorii DNA au obţinut probe care ar dovedi cadoul primit de Alina Bica pentru participarea sa la favorizarea lui Gheorghe Stelian: un teren de 5.000 de metri pătraţi pe malul lacului Snagov. Terenul a ajuns, prin interpuşi, la fosta şefa a 

DIICOT, care, ulterior, l-a înstrăinat. Alina Bica a fost arestată la 22 noiembrie. Ulterior, au mai ajuns în arest Bogdan Dragoş-George, Lăcrămioara Alexandru, Emil Nuţiu, Crinuţa Dumitrean. Pentru ceilalţi inculpaţi, instanţa a dispus cercetarea sub control judiciar.  

Pentru a recupera prejudiciul în acest caz, procurorii anticorupţie au pus sechestru pe mai multe imobile şi sume de bani ce aparţin celor 10 inculpaţi.

Alina Bica, vizată de un nou dosar penal

Într-o altă cauză disjunsă din dosarul despăgubirilor de la ANRP, Alina Bica este cercetată pentru un presupus ajutor acordat unor cunoscuţi oameni de afaceri ca să scape de dosarele penale în care erau cercetaţi.

În referatul DNA apar nume „grele”, precum vicepremierul Liviu Dragnea, fostul candidat la prezidenţiale Elena Udrea, dar şi oamenii de afaceri Dorin Cocoş, Ovidiu Tender sau Bogdan Buzăianu, milionari cercetaţi în dosarele procurorilor din subordinea Alinei Bica.

Într-unul dintre cazurile investigate de procurori, Ioan Niculae ar fi intervenit la Alina Bica prin intermendiul vicepremierului Liviu Dragnea, pentru a bloca dosarul afaceristului de la DIICOT. 

Niculae dorea tergiversarea soluţionării dosarului pînă la apariţia prescripţiei, iar Bica ar fi intervenit la procurorul de caz.

În schimbul acestei intervenţii, afaceristul i-ar fi oferit magistratului nu mai puţin de 3,5 milioane de euro, dar şi promisiunea vicepremierului Liviu Dragnea de a o sprijini pe Alina Bica să ajungă procuror general.

Ponta: Nu am date despre implicarea lui Dragnea 

Întrebat, luni, dacă i-a cerut explicaţii lui Liviu Dragnea cu privire la presupusa sa implicare în „scandalul Bica”, premierul Victor Ponta a răspuns că nu are nicio informaţie oficială cu privire la aceste acuzaţii. 

Ponta a mai arătat că, aşa cum el îşi va da demisia din conducerea Guvernului dacă va fi începută urmărirea penală împotriva sa în dosarul privind votul din diaspora, la fel orice ministru va părăsi Guvernul dacă se va afla într-o astfel de situaţie.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Cum a ajuns restituirea proprietăţilor o afacere înfloritoare pentru mafia samsarilor şi pentru şefii ANRP. România, devalizată de retrocedări

Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), o instituţie care ar fi trebuit să vină în sprijinul celor cărora le-au fost confiscate averile de regimul comunist, s-a transformat într-o rampă de lansare a mii de tunuri imobiliare. Cu sprijin din interiorul ANRP, samsarii imobiliari au reuşit să cumpere dosare de retrocedare de la foştii proprietari şi să încaseze de la statul român sume de ordinul zecilor de milioane de euro.

Cum comentează foştii miniştri ai Justiţiei cazul Bica. „E şocant!“

Foştii miniştri ai Justiţiei, Monica Macovei şi Cătălin Predoiu, au un mesaj clar cu privire la ancheta DNA în care este implicată şefa DIICOT, Alina Bica: Justiţia să meargă până la capăt!

Averea declarată a Alinei Bica, şefa DIICOT, reţinută pentru fapte de corupţie: un teren, un apartament, o maşină şi bijuterii de 9.000 de euro

Ultima declaraţie de avere depusă de Alina Bica, procurorul-şef al DIICOT, reţinută joi seară pentru fapte de corupţie, nu este una foarte stufoasă: un teren, un apartament, o maşină, bijuterii, dar şi patru credite bancare.

Alina Bica, procurorul-şef al DIICOT, a fost reţinută într-un dosar de corupţie. CSM a refuzat să dea aviz pentru arestarea acesteia

Alina Bica, şefa Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), a fost reţinută în această seară de colegii ei de la DNA, fiind acuzată de abuz în serviciu. Procurorii nu vor putea însă să ceară arestarea acesteia deoarece Consiliul Superior al Magistraturii a refuzat să dea un aviz în acest sens, aprobând doar plasarea magistratului în arest la domiciliu. Acest gest este o premieră în justiţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite