VIDEO Ce exploziv au folosit hoţii ca să arunce în aer bancomatele din Otopeni. Infractorii au purtat măşti sanitare la spargere

0
0

Cele două bancomate ale BCR Otopeni situate pe Calea Bucureştilor (DN1) au fost sparte printr-o metodă experimentată de români în Spania sau Austria, unde automatele băncilor sunt detonate cu „Mama lui Satan”, o substanţă explozivă realizată artizanal, folosită uneori chiar şi în atacuri teroriste. Oficialii din IGPR spun că au un cerc de suspecţi, iar aceştia purtau pelerine verzi şi măşti sanitare de protecţie la comiterea faptei.

La fiecare ATM, hoţii au forţat fanta de ieşire a bancnotelor, au introdus un fel de lopăţică de lemn cunoscută sub numele de „paletă de pizza“ (eng - pizza slide), cu explozivul fixat pe vârf. Pe „paletă de pizza“ a fost montatat în prealabil un declaşator care a provocat explozia la comanda hoţilor după ce aceştia au ajuns la o distanţă sigură. 

Anchetatorii susţin că dispozitivele explozive au fost constrite cu mare grijă, lucru care denotă că „expertul pirotehnist” al bandei are o vastă experienţă. Oricum, chiar prepararea substanţei explozive nu este o procedură la îndemâna oricui pentru că necesită o bună cunoaştere a substanţelor chimice componente, deoarece există pericolul declanşării unei explozii neaşteptate.

Totuşi, acesta ar fi greşit cantitatea de exploziv plasată pentru că deflagraţia a fost mai puternică decât trebuie, iar o parte a banilor a fost carbonizată. Mai mult, explozia de la bancomatele din Otopeni a fost atât de puternică, încât oamenii din zonă s-au speriat şi au crezut că este vorba despre un cutremur.

Conform unor surse apropiate anchetei, poliţiştii au deja un cerc de suspecţi, dar autorii nu au fost încă prinşi iar cetcetările continuă.

Reamintim că incidentul a fost loc în noaptea de luni spre marţi. Poliţiştii din Ilfov au fost sesizaţi cu privire la faptul că la parterul unui bloc din oraşul Otopeni a avut loc o distrugere.

Ajunşi la faţa locului, poliţiştii au constatat că, de fapt, a avut loc o explozie fiind distruse două bancomate care aparţin unei bănci. Banca urmează să facă monetarul şi să stabilească valoarea pagubei.

Nicio persoană nu a fost rănită. Au fost înregistrate, însă, pagube materiale însemnate. Un bancomat a fost scos şi luat cu totul, geamurile de la parterul imobilului au fost spulberate, iar pereţii sunt distruşi.

   

Cristian Gheorghe, comisar-şef în cadrul Direcţiei de Investigaţii Criminale, a declarat, miercuri, poliţiştii care lucrează la acest caz sub conducerea lui au un cerc de suspecţi.

„În legătură cu cazul bancomatului de la Otopeni desfăşurăm activităţi la momentul de faţă În legătură cu substanţele explosive folosite în acestă speţă alteptăm rezultatul expertizei criminalistice. Nu pot să mă pronunţ, aşa cum aţi întrebat mai devreme, cu privire la natura explozibilului. În legătură cu autorii – vom vedea, este greu să vă spun detalii. Sunt cunoscute, la nivelul nostrum este destul de greu să redau cu fidelitate detaliile. Există un cerc de suspecţi în cauza aceasta. Ceea ce vreau să vă spun – în mod direct şi cu cea mai mare responsabilitate – este că la nivel naţional spargerile sau furturile din bancomate prin acest mode de operare, adică folosirea de explozibil, nu este un fenomen. La novel naţional, de la începutuş anului, avem 5 cauze, iar a 6-a este cea de ieri. În aceste 5 cauze avem autorii identificaţi, avem şi un flagrant făcut la una dintre speţe, majoritatea dintre ei sunt arestaţi. Făcând o comparaţie cu cee ace se întâmplă în exterior, nici măcar nu putem spune că ar putea crea la un moment dat vreo problemă. Sunt 5 cauze în 9 luni”, a spus comisarul-şef.

Poliţistul a dat detalii despre modul de operare folosit de făptuitori pentru a arunca în aer bancomatul.

„E adevărat că modurile de operare diferă: unele erau cu exploziv solid, aşa cum s-a întâmplat ieri, unele erau cu sisteme explozive cu gaz. O să vă spun noutăţile în cauză, până la urmă e bine de ştiut pentru toată lumea şi pentru toţi operatorii economici care desfăşoară activităţicu astfel de utilaje ca sa zic aşa”, a spus Cristian Gheorghe.

Poliţistul a declarat că suspecţii purtau pelerine verzi şi măşti sanitare de protecţie în momentul în care au comis fapta.

„Aveau feţele acoperite, nu aş putea să vă spun 100% dar părerea mea e că aveau nişte măşti din acestea, folosite de majoritatea populaţiei pentru uz medical”, a spus poliţistul.

Două bancomate ale unei bănci din oraşul Otopeni, judeţul Ilfov, au fost aruncate în aer marţi dimineaţă, iar poliţiştii îi caută acum pe făptaşi. Potrivit IPJ Ilfov, explozia a avut loc în jurul orei 5.00. Două bancomate au fost aruncate în aer, iar faţada clădirii a fost distrusă. Mai multe echipaje de poliţie şi pompieri au fost trimise la locul faptei.

„Poliţiştii ilfoveni efectuează verificări şi investigaţii pentru stabilirea cu exactitate a situaţiei de fapt şi de drept, cât şi pentru identificarea autorilor şi luarea măsurilor legale care se impun”, a transmis IPJ Ilfov într-un comunicat de presă.

Mai multe - Evenimente

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite