Victor Ponta: „Din octombrie cresc toate salariile din Sănătate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că Executivul a aprobat ordonanţa de urgenţă prin care salariile personalului medical vor fi majorate de la 1 octombrie cu 25%.

„Este nevoie şi sper să am sprijin în continuare pe creşterea veniturilor celor din Sănătate, în paralel cu reformele din Sănătate, cum este introducerea cardului. Avem în continuare lucruri de făcut. Dacă am fi putut mări salariile cu 100% aş fi dat cu drag, dar nu se poate, aşa că vor primi 25% în primă etapă”, a declarat Ponta.

Potrivit acestuia, Educaţia şi Sănătatea sunt cele două domenii care trebuie să meargă împreună. „ Sper de fiecare dată tot ce se adaugă la Educaţie să fie şi la Sănătate şi invers”, a completat premierul. 

În ceea ce priveşte educaţia, premierul Victor Ponta a explicat că „găsim soluţia prin legea salarizării în sistemul bugetar, prin aplicare acordurilor pe care le avem şi chiar lucruri mai bune, în aşa fel încât de fiecare dată sănătatea şi educaţia să meargă cel puţin în zona salarială în acelaşi ritm, să nu apară discrepanţe între profesori şi medici sau între personalul nedidactic şi personalul auxiliar”, a completat Ponta. 

Medicii nu renunţă la proteste de la 1 septembrie 

După ce medicii s-au coalizat într-un grup pe reţeaua de socializare Facebook, care reuneşte 32.000 de persoane şi care au ameninţat cu proteste în stradă de la 1 septembrie, guvernanţii au decis să majoreze salariile personalului medical cu 25%.

„Putem, de la 1 octombrie, să aplicăm o creştere de 25% la salariul actual pentru tot personalul din sistemul medical”, spunea Ponta, precizând că vor beneficia de aceste majorări aproximativ 181.000 de angajaţi din reţeaua Ministerului Sănătăţii şi autorităţilor publice locale şi peste 13.000 de persoane din ministerele care au reţea proprie de sănătate.

Premierul mai spunea că impactul bugetar anual al acestor majorări salariale este de aproximativ 1,7 miliarde lei, anual, dar pentru acest an banii vor fi asiguraţi de la bugetul Ministerului Sănătăţii şi din cel al Casei Asigurărilor de Sănătate, economii rezultate în urma implementării cardului de sănătate.

Creşterea salarială de 25% nemulţumeşte medicii 

Federaţia Sanitas a transmis, luni, că a negociat cu Guvernul doar creşteri salariale şi facilităţi pentru personalul din sistemul de sănătate, în timp ce demersul Executivului de a legaliza plăţile de la pacienţi ca urmare a deciziei ICCJ a venit în urma presiunii medicilor.

„Sanitas a negociat doar creşteri salariale şi facilităţi pentru personalul din sistemul de sănătate, asistenţă socială şi medico-socială. Nimic mai mult. Măsurile întreprinse de Guvern pentru protejarea medicilor (ca urmare a deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie) au fost consecinţele presiunii venite din partea acestei categorii profesionale şi nu s-a regăsit nicio clipă în lista de revendicări a Federaţiei Sanitas, nici în strategia noastră, noi doar am explicat ceea ce s-a discutat”, arăta federaţia sindicală.

Medicii critică decizia Guvernului de a legaliza plăţile informale 

La rândul său, Alianţa Medicilor, creată pe Facebook, a criticat intenţia Guvernului de a legaliza plăţile făcute de pacienţi, arătând că în nicio ţară civilizată un pacient nu dă o „atenţie” medicului şi că „această practică a şpăgii din sistemul sanitar” trebuie oprită odată pentru totdeauna.

Şi Transparency International România a susţinut că legalizarea plăţilor informale în sănătate easta ar reprezenta un atac la demnitatea medicului şi nu ar elimina riscurile juridice, pentru că existenţa unei condiţionări este extrem de dificil de stabilit.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit, pe 4 iunie, că medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţii lor, această practică fiind în dezacord cu normele penale aflate în vigoare. Decizia a apărut, pe 5 august, în Monitorul Oficial şi este obligatorie de la momentul publicării.

Pe aceeaşi temă:

Guvernul discută, miercuri, OUG privind majorarea salariilor din sănătate cu 25%, din octombrie

Ordonanţa de urgenţă prin care salariile personalului din sănătate vor fi majorate cu 25%, de la 1 octombrie, ar urma să fie discutată în şedinţa Guvernului de miercuri, premierul Victor Ponta cerând ministrului Sănătăţii, Nicu Bănicioiu, să prezinte Executivului spre aprobare acest act normativ.

Pacienţii au demarat o campanie şi cer 6% din PIB pentru Sănătate

Reprezentanţii pacienţilor români declară că sunt alături de medicii care vor să iasă în stradă pe 1 septembrie. Ei afirmă că nu ar mai exista aşa multe probleme în Sănătate dacă s-ar aloca un procent corespunzător, de 6% din PIB pentru asistenţa medicală.

Medicii de pe Facebook îşi dau întâlnire în lumea reală: „Să aibă dimensiunea dezastrului!”

Medicii continuă să ameninţe cu proteste pe care intenţionează să le declanşeze la începutul lunii septembrie. Mobilizarea se face în continuare pe reţeaua de socializare Facebook.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite