Viaţa unui terorist celebru

0
0
Carlos Sacalul
Carlos Sacalul

Ilich Ramirez Sanchez s-a n─âscut la 12 octombrie 1949, ├«n Caracas - Venezuela. Tat─âl s─âu, avocat, era un sus┼úin─âtor al doctrinei marxiste. De aici ┼či numele de Ilich, ├«n amintirea lui Valdimir Ilici Lenin.

Dup─â divor┼úul p─ârin┼úilor, ├«n 1966, Ilich Ramirez Sanchez pleac─â ├«mpreun─â cu mama ┼či cei doi fra┼úi ├«n Marea Britanie, unde avea s─â urmeze cursurile Institutului de ┼×tiin┼úe Economice din Londra. Ulterior a frecventat universitatea moscovit─â Patrice Lumumba, de la care a fost exmatriculat ├«n 1970.

├Än acela┼či an, Ilich intr─â ├«n r├óndurile Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei (PFLP), unde prime┼čte numele de r─âzboinic Carlos. Se re├«ntoarce la Londra unde, la 30 septembrie 1973, comite primul atentat. Victima, Joseph Edward Sieff, vicepre┼čedintele Federa┼úiei Sioniste Britanice, reu┼če┼čte s─â supravie┼úuiasc─â.

Zeci de morţi, sute de răniţi

Un an mai t├órziu, Carlos atac─â cu grenade un restaurant din Paris ├«n care se aflau mai mul┼úi membri ai comunit─â┼úii evreie┼čti. ├Än 1975, poli┼úia francez─â ├«l aresteaz─â pe Michel Moukharbal, omul de leg─âtur─â al lui Carlos. Acesta divulg─â ascunz─âtoarea teroristului, ├«ns─â este ├«mpu┼čcat de c─âtre Carlos al─âturi de cei doi detectivi francezi care ├«ncercaser─â s─â-l captureze.

Teroristul se retrage ├«n Liban pentru a pl─ânui cea mai important─â lovitur─â a sa. La 20 decembrie 1975, ┼×acalul, al─âturi de ┼čase lupt─âtori, ucide trei agen┼úi de paz─â ┼či p─âtrunde ├«n sediul Organiza┼úiei ┼ó─ârilor Importatoare de Petrol de la Viena ┼či ia 70 de ostatici, printre care 11 mini┼čtri. Reu┼če┼čte s─â scape cu un avion pus la dispozi┼úie de autorit─â┼úile austriece.

Urmeaz─â o serie s├óngeroas─â de atacuri ┼či asasinate care avea s─â produc─â zeci de mor┼úi ┼či sute de r─âni┼úi p├ón─â la sf├ór┼čitul anilor '80. Carlos, supranumit ┼×acalul, dup─â cartea ÔÇ×Ziua ┼×acalului" descoperit─â ├«ntr-una dintre ascunz─âtorile sale, a lucrat ca asasin pl─âtit pentru mai multe ┼ú─âri, av├ónd o bun─â rela┼úie ┼či cu fosta Securitate din Rom├ónia. La 14 august 1994, Ilich Ramirez Sanchez este capturat ├«n Sudan ┼či predat autorit─â┼úilor franceze. ├Än prezent ├«┼či isp─â┼če┼čte condamnarea pe via┼ú─â la ├«nchisoarea de maxim─â securitate Clairvaux
din Franţa.

┼×acalul

Carlos a fost supranumit ┼×acalul dup─â ce poli┼úi┼čtii parizieni au g─âsit volumul ÔÇ×Ziua ┼×acalului" ├«ntr-una dintre ascunz─âtorile celebrului terorist.

Cite┼čte ┼či: EXCLUSIV/Urmele ÔÇ×┼×acaluluiÔÇŁ prin Rom├ónia/ Teroristul Carlos a dormit la o familie din DoljUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite