Vaca „limuzină” va creşte şi în Maramureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaca „limuzină” va  creşte şi în Maramureş
Vaca „limuzină” va creşte şi în Maramureş

Un proiect francez vizează aducerea în judeţ, până la sfârşitul anului, a 200 de vaci de carne din rasa Limousine. Ideea este de a forma cinci ferme de creştere a vacilor de carne, în zona Codrului şi în zona Târgu-Lăpuş.

O reprezentanţă a regiunii Limousine, Franţa, cu sediul în Satu Mare, va începe, până la sfîrşitul anului, implementarea unor programe din regiunea franceză, atât în industrie, cât şi în agricultură şi informatică. Scopul acestora este de a-şi promova proiectele şi ideile specifice regiunii Limousine. Unul dintre cele mai importante proiecte este aducerea unor vaci de carne şi în zona maramureşeană.
În prima fază, vor fi aduse aproximativ 200 de vaci de carne Limousine, iar după trei luni, după ce animalul este deja plasat în ferme, statul francez trimite doi ingineri, plătiţi chiar de autorităţile din Franţa, să-i înveţe pe fermieri maramureşeni cum se creşte mai exact o vacă de carne.
„După alte cinci luni de la începerea acestui proiect, ni se oferă posibilitatea ca, din punct de vedere al importanţei ca şi crescători de vaci de carne de rasă genetică, să putem produce această carne aici”, spune Anton Rohian, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Maramureş. „Astfel vom avea posibilitatea să dăm aceste animale şi altor crescători care nu vor mai fi nevoiţi să plătească taxe de import”, continuă acesta.
Vaca Limousine, sau „limuzină” cum îi spun băimărenii, este adaptată la regiunile din Maramureş. Acest animal de carne consumă iarba de pe pajişti de primăvara până toamna târziu, alături de viţelul ei, şi nu are nevoie de îngrijitor şi nici să-i fie colectat laptele, deoarece viţelul îl consumă. La sfârşitul toamnei, viţelul atinge deja 300 de kilograme, putând fi exportat doar după ce petrece iarna în fermă.
Un exemplar de vacă Limousine poate ajunge maxim până la 1.200 de kilograme. În tinereţe, aceste animale ajung până la 300 de kilograme după care sunt transferate în fermele de îngrăşare unde pot să atingă până la 900 de kilograme. Ideea iniţială este de a forma cinci astfel de ferme de creştere a vacilor de carne Limousine în Maramureş, în zona Codrului şi în zona Târgu-Lăpuş. Preţul unor astfel de ferme ajunge până la 100.000 de euro conform programului „Fermierul”, care presupune cumpărarea a 60 de vaci gestante.

Condiţii pentru fermieri

Cei care vor să crească astfel de animale trebuie să aibă în primul rând o suprafaţă de pământ pe care să construiască un adăpost . „Este foarte important ca omul care creşte astfel de animale să fie familiarizat cu creşterea animalelor şi să ştie că profitul de pe urma lor se obţine doar în timp”, subliniază Anton Rohian. Un alt proiect important pe care directorul DADR îl are în vedere este staţiunea de la Sighet. „Organizaţia crescătorilor de vaci de carne, printr-un ONG care va exista în Maramureş, poate accesa fonduri europene care au subvenţionare 98%. Aceste fonduri ne permit renovarea staţiunii de cercetare de la Sighet, care poate deveni un centru de formare şi difuzare a ştiinţei creşterii animalelor. Va fi un centru de exploatare internaţională”, concluzionează Anton Rohian, directorul DADR Maramureş.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite