UPDATE SRI: Am transmis informaţii despre prezenţa unor membri ai galeriilor la protest. Carmen Dan: Nu am fost informaţi. Iohannis: MAI a ştiut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SRI a transmis informaţii privind intenţia unor membri ai galeriilor de a participa la protestele din Bucureşti. FOTO Arhivă Adevărul
SRI a transmis informaţii privind intenţia unor membri ai galeriilor de a participa la protestele din Bucureşti. FOTO Arhivă Adevărul

SRI a anunţat, joi, că instituţia a transmis informaţii privind intenţia unor membri de galerii să meargă la proteste către Jandarmerie, IGPR şi SPP. Explicaţia vine în contextul în care ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat că nu a primit nicio informare. Procurorul general al României o contrazice însă. După ce a fost criticată şi de preşedintele Iohannis, Carmen Dan a ieşit public şi a negat din nou că ar fi primit informări de la SRI.

UPDATE „Eu nu am primit informaţii cu privire la eventuale intenţii de provocare”, a subliniat din nou ministrul de Interne.

Aseară, între orele 19.43 - 22.55, în mijlocul protestelor,

secretarul de stat Viorel Ştefu şi Şeful Poliţiei, Bogdan Despescu, au primit mesaje SMS din partea unui ofiţer din cadrul SRI în care se face referire EXCLUSIV la posibila prezenţă la protest a anumitor persoane (în general activişti care participă constant la activităţi de acest gen), precum şi prezenţa unor membri ai galeriilor (la modul general).           

Datele primite prin SMS nu semnalau riscuri în ceea ce priveşte tulburarea ordinii publice, intenţia de a denatura caracterul manifestaţiei, respectiv dacă persoanele în cauză urmau să desfăşoare acte de violenţă şi nici dacă aveau asupra lor mijloace pe care să le utilizeze în acest scop. Informaţiile transmise erau de notorietate publică, cunoscându-se faptul că în apropierea zonei de desfăşurare a protestelor avea loc un partidă de handbal între Dinamo şi Steaua, la care participau suporteri ai celor 2 echipe. Informaţiile cu privire la acest eveniment fuseseră deja analizate în cadrul unei şedinţe operative care a avut loc în dimineaţa zilei de 01.02.2017, orele 09.00, iar măsurile au fost adaptate la dinamica situaţiei.Nu au fost informaţii inedite venite din partea SRI!”, susţine minitrul de Interne

Nemulţumirile ministrului

Ministrul de Interne a mai vorbit despre modul în care au fost promovate protestele pe reţelele de socializare. 

„Protestele au fost promovate în special pe pagina Corupţia ucide, sub titulatura NU legii graţierii şi amnistiei. Am remarcat implicarea unor personalităţi publice, formatori de opinie sau membri ai unor partide politice, pentru susţinerea acestor proteste în stradă. Vă pot da şi câteva exemple: Cătălin Tolontan, Andrei Gheorghe, Emilia Şercan, Mircea Marian, Robert Turcescu, Clotide Armand, Nicuşor Dan, Ovidiu Vanghele, Lucian Mândruţă. Ne-am confruntat cu situaţii în care pe site-uri de socializare au fost publicate adresele sau numerele de telefon ale unor miniştrii, ceea ce a accentuat şi mai mult presiunea străzii şi a crescut gradul de emoţie negativă. Respectivele informaţii erau protejate de legea datelor cu character personal. Cu toate acestea, ele au devenit publice. Şi eu am avut telefonul blocat din cauza acestor mesaje şi apeluri repetate.”

CITEŞTE ŞI: Reacţiile jurnaliştilor nominalizaţi de ministrul de Interne pentru „implicarea şi susţinerea protestelor“: „Mi se pare o formă de intimidare şi chiar presiune“

„În Bucureşti au fost 40.000 de persoane”

Ministrul Dan a spus că numărul participanţilor la protestele de ieri ar fi fost de 40.000 de persoane, în Bucureşti şi în alte 32 de judeţe din ţară. În Capitală, potrivit MAI, ar fi fost 20.000 de manifestanţi, deşi potrivit posturilor de teveziune şi altor specialişti în Piaţa Victoriei s-au strâns cel puţin 120.000 de oameni.

Manifestaţia a decurs în condiţii de normalitate pentru un eveniment de o asemenea amploare, până în jurul orei 21.00. Atunci, un grup de persoane situat la intersecţia Bd. Iancu de Hunedoara cu Piaţa Victoriei a iniţiat confruntări cu jandarmii din dispozitivele realizate, aruncând cu petarde, pietre, sticle şi alte obiecte spre aceştia. Forţele de ordine nu au răspuns provocării şi, prin apeluri repetate la respectarea legii şi la calm, făcute la faţa locului, cât şi prin comunicate de presă, au cerut protestatarilor paşnici să se delimiteze de persoanele violente, pentru a se proteja şi a permite izolarea grupului cu comportament agresiv. Iniţial, s-a încercat dialogul cu manifestanţii recalcitranţi, pentru stoparea acţiunilor agresive, însă totul a fost fără rezultat şi a degenerat în violenţe. În această situaţie, s-a acţionat în mod gradual, prin utilizarea progresivă a mijloacelor de intervenţie din dotare, ajungându-se în final la utilizarea gazelor iritant-lacrimogene. Pompierii au intervenit imediat pentru stingerea incendiilor provocate de persoanele cu un comportament violent prin distrugerea unor bunuri din proprietatea publică.  Au fost incendiate un stand publicitar, indicatoare rutiere şi containere de colectare a deşeurilor menajere. In piaţă, ajutate şi de unii protestatari paşnici, echipajele MAI au putut identifica mai multe persoane care aveau asupra lor materiale pirotehnice, arme albe şi chiar sticle cu substanţe inflamabile”, a arătat ministrul.

UPDATE Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, joi dimineaţă, ministrului de Interne, Carmen Dan, lămuriri scrise cum a fost posbil ca elemente violente să fie lăsate să distrugă o manifestaţie paşnică. Preşedintele a mai spus că demonstraţiile din Piaţa Victoriei au fost "eminamente paşnice" şi că este foarte nemulţumit că Ministerul de Interne, deşi avea informaţii despre ce "grupuri se pregătesc", nu a gestionat această situaţie, iar jandarmii nu au acţionat faţă de aceste grupuri de instigatori" care au detunat manifestaţia paşnică.

"Aseară au avut loc demonstraţii şi proteste masive în toată ţara şi sunt foarte impresionat de amploarea acestor manifestări şi de faptul că românii au înţeles foarte bine despre ce e vorba cu aceste ordonanţe de modificare a codurilor penale şi au arătat ce vor - un stat de drept", a declarat Iohannis. 

El a spus că manifestaţiile au fost "eminamente paşnice" până după ora 22.00, când ţn Piaţa Victoriei au apărut grupuri de demonstranţi violenţi care au deturnat demonstraţia.

"A fost evident pentru oricine ce au urmărit demonstraţiile şi a fost la fel de evident că aceşti demonstranţi au venit cu scopul de a strica manifestaţia din Piaţa Victoriei. Felul în care MAI nu a gestionat situaţia şi felul în care jandarmii au acţionat faţă de aceste grupuri de instigatori mă nemulţumeste profund. Toată lumea din instituţiile de forţă a avut toate informaţiile necesare. S-a ştiut ce grupuri se pregătesc pentru a sparge demonstraţia şi i-au lăsat liberi să se amestece", a mai spus Iohannis.

UPDATE Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost informat miercuri de către Ministerul de Interne cu privire la "riscul producerii unor probleme" la protestele din Piaţa Victoriei, a declarat, joi dimineaţă, procurorul general al României, Augustin Lazăr.

"Ieri se deţineau nişte informaţii, adică noi am fost informaţi de către Ministerul de Interne privind riscul producerii unor probleme, unor fapte ilegale cu ocazia acestei manifestări a societăţii civiile. Dar în concret am înţeles că Ministerul de Interne, prin structurile special abilitate, urmărea atent orice mişcare pentru a evita orice risc. S-ar părea că până la urmă lucrurile au fost ... au reuşit să le ţină sub control. Nu au degenerat astfel cum ar fi vrut unii. Au degenerat însă suficient să compromită o manifestaţie a societăţii civile", a declarat procurorul general al României, Augustin Lazăr, la sediul CSM.

Datele obţinute exclusiv cu privire la prezenţa unor membri ai galeriilor cluburilor sportive la protestul din centrul Capitalei au transmise operativ instituţiilor legal abilitate, respectiv Inspectoratul General al Poliţiei Române, Jandarmeria Română, Serviciul de Pază şi Protecţie, a transmis joi dimineaţă Srviciul Român de Informaţii.

"Serviciul Român de Informaţii a acţionat potrivit competenţelor legale, datele şi informaţiile obţinute exclusiv cu privire la prezenţa unor membri ai galeriilor cluburilor sportive la acţiunile publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituţiilor legal abilitate (Inspectoratul General al Poliţiei Române, Jandarmeria Română, Serviciul de Pază şi Protecţie)", a transmis Serviciul Român de Informaţii, într-un nou comunicat de presă, postat pe site-ul instituţiei.

Instituţia a reiterat informaţia potrivit căreia are competenţe pentru obţinerea de date necesare prevenirii şi contracarării activităţilor extremiste.

"Pe această zonă, SRI nu a avut surprize operaţionale. SRI nu are competenţe în ceea ce priveşte manifestările grupărilor ultras, însă, dacă se obţin date de interes pentru instituţiile cu atribuţii pe ordine publică, acestea sunt furnizate cu celeritate", potrivit sursei citate.

„Nu am primit o astfel de informare, dar ne-am luat toate măsurile”, a declarat Carmen Dan.

„Conform Legii 51/1991 privind securitatea naţională a României, republicată în 2014, şi Legii nr. 14/1992 SRI are competenţe pentru obţinerea de date necesare prevenirii şi contracarării activităţilor extremiste. Pe aceasta zonă, SRI nu a avut surprize operaţionale. SRI nu are competenţe în ceea ce priveşte manifestările grupărilor ultras, însă, dacă se obţin date de interes pentru instituţiile cu atribuţii pe ordine publică, acestea sunt furnizate cu celeritate“, a fost precizarea SRI.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite