Indivizii care au atacat jandarmii fac parte din galeriile de fotbal. Cum ar fi planificat boicotarea protestelor: „Să zăpăcim oile”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestul paşnic de miercuri seara din Capitală faţă de adoptarea de către Guvern a Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea codurilor penale a fost boicotat de o grupare de ultraşi de circa 50-60 de persoane, care ar aparţine galeriilor de fotbal.

Cei care au iniţiat violenţele ar face parte din galeriile echipelor Dinamo, Steaua şi Rapid, iar ei s-ar fi organizat pe Facebook pentru a întrerupe protestul. Potrivit unor alte informaţii, ei ar fi fost plătiţi pentru acest boicot, în încercarea unei contra-manifestaţii. 

„Îi rupem”

Discuţii despre organizarea boicotului au avut loc pe grupul de Facebook al galeriei Dinamo, „Peluza Catalin Hildan-Dinamo”.

„Mergem la protest pe cont propriu sau organizat?”, a întrebat un membru al grupului. „Să zăpăcim oile”, a scris un altul, urmat de un alt mesaj cu tentă violentă: „Îi rupem”.

image

Postarea ar fi fost ulterior ştearsă.

Cum s-ar fi organizat galeriile celor trei mari echipe de fotbal, potrivit discuţiilor de pe forumurile suporterilor:

Rapid:

- la primirea semnalului pot aduce până la 200

Dinamo

- la primirea semnalului pot aduce în jur de 500. Întreaga galerie comasată la sala Dinamo pentru meciul de handbal de la ora 18:45

Steaua

-  pregătiţi grupuri mici ora 19:00 pentru a-i indigna pe suporterii dinamovişti

Potrivit HotNews, fiecare galerie numără 300-350 de membri.

Antrenaţi să strice protestul

Echipa Dinamo este condusă de Ionuţ Negoiţă, fratele primarului PSD de la Sectorul 3, Robert Negoiţă. Potrivit Realitatea.net, agitatorii ar fi fost antrenaţi în această dimineaţă să compromită protestele la Rin Grand Hotel, deţinut de fraţii Negoiţă.

Carmen Negoiţă, fosta soţie a patronului FC Dinamo Bucureşti, Ionuţ Negoiţă, a distribuit, de asemenea, pe Facebook, un mesaj care susţine că fraţii Negoiţă „au strâns galeria echipei de fotbal Dinamo la Rin Grand Hotel şi i-au adus cu autobuzele la protest înarmaţi cu petarde şi lacrimogene ca să strice protestul din această seară”.

Postarea integrală a lui Carmen Negoiţă:

image

Cu toate acestea, mesajul nu îi aparţine de fapt ei, ci a fost publicat iniţial pe pagina de Facebook a cântăreţului OMBLADON:

image

Carmen Negoiţă a explicat, de asemenea, că mesajul ei nu reprezintă o răzbunare: „Dacă voiam să mă răzbun făceam publice n lucruri pe care le ştiu despre ei. Nu cred că m-aţi văzut umblând pe la emisiuni dând cu noroi în ei deşi am destul de multe motive personale. Este doar o bătaie de joc faţă de cei 150000 de oameni, inclusiv eu, care au stat în piaţă şi au protestat paşnic”.

Totodată, un suporter Steaua a declarat pentru HotNews că „a recunoscut mulţi ultraşi (suporteri) ai lui Dinamo care aruncau cu petarde în jandarmi şi în manifestanţii strânşi la miting. „Avea extraordinar de multe petarde, e clar că au venit cu arsenalul pregătit”, a spus el, sub condiţia anonimatului.

El a declarat că în incidente nu au fost implicaţi ultraşii Stelei şi a argumentat prin lipsa „arsenalului” de luptă.

Imagini cu un protestatar aruncând cu petarde:

Ultraşii Dinamo, folosiţi în scopuri politice

Galeria Dinamo ar mai fi fost folosită în scopuri politice, în trecut.

Potrivit ProSport, în anul 2010, Elias Bucurică, lider de galerie al Dinamo, a fost mobilizat de Gabriel Oprea să adune alţi membri ai galeriei şi a coordonat la portavoce glasul comun al susţinătorilor candidaturii lui Neculai Onţanu la Primăria Capitalei.

”Om de încredere al lui Gabriel Oprea, lider UNPR, formaţiune politică ce şi-a exprimat susţinerea faţă de candidatura lui Ponta, Bucurică a repetat episodul din 2010 şi pe Naţional Arena”, scrie ProSport.

Tolo: Jandarmii îi cunosc foarte bine pe ultraşi

Jurnalistul Cătălin Tolontan a scris pe blogul său că, dacă vor, ofiţerii Ministerului de Interne îi vor depista cu uşurinţă pe autorii violenţelor de la capătul acestei zile tensionate, dar paşnice.

El a explicat că jandarmii îi cunosc foarte bine pe ultraşi, deoarece la deplasări jandarmii au chiar ofiţeri de legătură printre ei, „ofiţeri declaraţi, la vedere, acceptaţi de către ultraşi că n-au încotro”.

„În toată lumea, forţele de ordine îi fişează şi monitorizează pe aceşti oameni. Cînd se strîng la manifestări, sportive şi nu numai, ei sunt filmaţi. Asta pentru că nucleul radical al ultraşilor este vector de risc social. Îşi construiesc prestigiul prin violenţă. Se bat între ei, dar se unesc ori de cîte ori înfruntă împreună autorităţile”, scrie tolo.ro.

Un protestatar violent spune: „Venim şi mâine şi facem haos”:

SRI a transmis către MAI informaţii despre intenţiile ultraşilor

SRI a anunţat că a avut informaţii despre prezenţa ultraşilor la protestele din Capitală şi le-a transmis către Ministerul Afacerilor Interne. Înainte, ministrul de Interne Carmen Dan a spus într-o intervenţie la România TV că ea nu a avut nicio informare şi nici nu a luat vreo măsură pentru protejarea cetăţenilor.

Într-un comunicat transmis joi dimineaţa, SRI arată: „Serviciul Român de Informaţii a acţionat potrivit competenţelor legale deţinute, datele şi informaţiile obţinute cu privire la intenţiile de organizare sau deturnare a acţiunilor publice  de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituţiilor legal abilitate să intervină pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice”.

„În această situaţie a existat un schimb de informaţii operativ, potrivit procedurilor stabilite la nivelul instituţiilor, cu Ministerul Afacerilor Interne, la nivelul Secretarului de Stat Ştefu Viorel si Bogdan Despescu - IGPR, precum şi la nivelul Jandarmeriei şi SPP. Conform Legii 51/1991 privind securitatea naţională a României, republicată în 2014 şi Legii nr. 14/1992, SRI are competenţe pentru obţinerea de date necesare prevenirii şi contracarării activităţilor extremiste. Pe această zonă, SRI nu a avut surprize operaţionale. SRI nu are competenţe în ceea ce priveşte manifestările grupărilor ultras, însă dacă se obţin date de interes pentru instituţiile cu atribuţii pe ordine publică, acestea sunt furnizate cu celeritate, aşa cum s-a întâmplat în cazul protestelor din data de 1 februarie din Capitală", mai scrie SRI.

Incidentele din Capitală de miercuri seară au fost provocate de un grup de aproximativ 50-60 de persoane aflate în faţa intrării principale a Guvernului. Aceştia au folosit foarte multe torţe, sticle şi petarde, pe care le-au aruncat spre jandarmi. Şapte persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în urma incidentelor din Piaţa Victoriei din Capitală, dintre care patru jandarmi şi trei civili, a declarat Cristian Grasu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, potrivit News.ro.

În urma incidentelor au fost reţinute 20 de persoane, până la miezul nopţii de miercuri spre joi, jandarmii intervenind cu oarecare întârziere în izolarea celor care aruncau cu torţe şi petarde pentru a-i proteja pe manifestanţii paşnici aflaţi în apropiere.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite