UPDATE Lectorul universitar Claudiu Crăciun, audiat ca făptuitor în dosarul agresării ministrului Culturii, Daniel Barbu. Protestatarul neagă implicarea sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lectorul universitar Claudiu Crăciun şi Alexandru Alexe au fost citaţi, vineri, să dea declaraţii la Secţia 10 din Capitală în calitate de făptuitori în dosarul în care se fac cercetări privind incidentul în care a fost agresat, pe 17 octombrie 2013, ministrul Culturii, Daniel Barbu. La ieşirea de la audieri, atât Claudiu Crăciun, cât şi Alexandru Alexe au precizat că sunt nevinovaţi şi că nu au legătură cu incidentul respectiv.

UPDATE Alexandru Alexe, al doilea protestatar audiat ca făptuitor în dosarul ce vizează incidentul din 17 octombrie, când a fost spartă luneta autoturismului în care se afla ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat, la ieşire, că poliţiştii mai au doi suspecţi, posibil cetăţeni străini.

Alexe a povestit în şapte pagini ce s-a întâmplat în seara incidentului

Alexe a spus, după ce a fost audiat de poliţiştii Secţiei 10, „că a scris şapte pagini, în care a povestit cu lux de amănunte tot ce s-a întâmplat, din punctul său de vedere, în seara incidentului“.

El susţine că le-a spus anchetatorilor că nu el a spart luneta maşinii şi că s-a agăţat de portbagajul maşinii doar pentru a-şi feri picioarele, în condiţiile în care, la un moment dat, ar fi fost prins între automobilul în care se afla ministrul şi un altul, din spate.

„M-am agăţat de portbagaj, practic, pentru a-mi feri picioarele. Am bătut într-adevăr cu palma, dar în caroseria maşinii, pentru a atrage atenţia şoferului că se întâmplă ceva în spate“, a declarat Alexe.

Protestatarul susţine că poliţiştii mai au doi suspecţi care au fost surprinşi pe imagini şi care pare că se cunosc între ei, dar pe care el nu i-a mai văzut niciodată. Alexe a adăugat că cei doi ar fi posibil să fie cetăţeni străini.

UPDATE  Claudiu Crăciun a declarat, vineri, la ieşirea de la Secţia 10 Poliţie, că a fost citat în calitate de făptuitor, pentru infracţiunea de ultraj, în legătură cu incidentul din 17 octombrie, când a fost spartă luneta maşinii în care se afla ministrul Daniel Barbu, precizând că nu este învinuit.

„M-au chemat în calitate de făptuitor. Este o chestiune tehnică, nu sunt învinuit, este o fază de anchetă în care cei care se ocupă de caz strâng acum informaţii despre acel incident“, a spus Claudiu Crăciun, citat de Mediafax.

Crăciun îşi susţine nevinovăţia

Crăciun a mai spus că, din punctul său de vedere, ministrul Culturii, Daniel Barbu, ar fi făcut presiuni asupra anchetatorilor, în condiţiile în care l-ar fi declarat deja „vinovat, la o oră de maximă audienţă“.

El a precizat că nu a văzut când a fost spartă luneta autoturismului, susţinând că ce s-a întâmplat în seara zilei de 17 octombrie nu a fost un atac, ci o întâlnire spontană prin care s-a urmărit atenţionarea ministrului Barbu despre „catastrofa“ care se pregăteşte la Roşia Montană.

„Nu am văzut când s-a spart acea lunetă. Îmi pare rău că s-a întâmplat, dar până la urmă maşina este plătită din banii noştri. Nu a fost un atac, a fost o întâlnire spontană care a avut drept scop atragerea atenţiei asupra catastrofei pe care domnul Barbu o pregăteşte şi o justifică la Roşia Montană“, a spus protestatarul.

Acesta a adăugat că în ce priveşte acuzaţia de ultraj se consideră nevinovat.

„Dosarul este pentru ultraj, dar asta presupune să existe injurii sau jigniri aduse unei persoane. Eu am strigat şi am auzit că s-a strigat doar «Demisia» şi «Vrem cultură şi nu cianură». Dacă asta înseamnă ultraj, atunci mă consider vinovat“, a mai spus Claudiu Crăciun.

El a precizat că mitingurile care durează de mai bine de o lună şi jumătate sunt paşnice şi ele vor rămâne aşa.

Claudiu Crăciun şi Alexandru Alexe s-au prezentat la Secţia 10 Poliţie. Surse din Poliţie au declarat că cei doi au fost citaţi să se prezinte vineri dimineaţă pentru a da declaraţii, aceştia având calitate de făptuitori.

În urma audierilor, mai mulţi martori i-ar fi indicat pe Claudiu Crăciun şi Alexandru Alexe ca fiind persoanele care în seara zilei de 17 octombrie au spart luneta maşinii în care se afla ministrul Culturii, Daniel Barbu.

Tot vineri, la Secţia 10 Poliţie mai sunt aşteptate alte nouă persoane, acestea fiind citate în calitate de martori.

Ministrul Barbu a declarat că identificat „autorul“ incidentului din Centrul Vechi

Ministrul Daniel Barbu declara, în 19 octombrie, la Antena 3, că a fost identificat „autorul“ incidentului din Centrul Vechi, în persoana „tânărului universitar fără operă“, Claudiu Crăciun. „Ştim şi autorul, îmi permit să-l spun, Claudiu Crăciun, a fost identificat. E păcat, că înţeleg că este un tânăr universitar“, a spus atunci Barbu.

Daniel Barbu a participat în 17 octombrie, de la ora 19.00, la evenimentul "Cafeneaua critică", în Club A din Centrul Vechi. Câteva zeci de manifestanţi veniţi la local au întrerupt dezbaterea, au desfăşurat pancarte în jurul lui Barbu şi au aruncat înspre acesta cu bancnote false, pe care era tipărit portretul lui. Tot ei i-au întins lui Barbu o pungă cu monede şi l-au huiduit, întrebându-l "Câţi bani ţi-ai luat?" şi cerându-i demisia.

Poliţia Capitalei s-a autosesizat în acest caz, protestatarii care s-au manifestat agresiv fiind identificaţi cu ajutorul imaginilor filmate de camerele de supraveghere din zonă.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 a început urmărirea penală in rem, pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, în cazul incidentelor în care a fost implicat ministrul.

Totodată, Ministerul Culturii a înaintat o plângere la Poliţia Capitalei, pentru distrugerea autoturismului în care se afla demnitarul. Daniel Barbu a precizat că nu a depus în nume personal nicio plângere în urma incidentului.

Cine este protestatarul Claudiu Crăciun?

Claudiu Crăciun este doctor în ştiinte politice şi lector universitar la Catedra de Ştiinţe Politice şi Studii Europene a Facultăţii de Ştiinte Politice a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) din Bucureşti. A fost preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Studenţilor în Ştiinte Politice, preşedinte al Societăţii Globale a Studenţilor şi Tinerilor Profesionişti Români şi membru al Comitetului Executiv al Reţelei Europene de Ştiinte Politice. De doi ani este şi consultant în domeniul politicilor publice şi managementului public. În plus, Crăciun a fost liderul protestatarilor din Piaţa Universităţii, din 2011.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite