UPDATE Ion Iliescu, Petre Roman, Victor Ponta, Sebastian Papaiani, Mihai Mălaimare şi Geo Saizescu i-au adus un ultim omagiu lui Sergiu Nicolaescu
0Trupul neînsufleţit al lui Sergiu Nicolaescu a fost depus vineri, la ora 9.45, la Cercul Militar Naţional din Bucureşti, unde prietenii, colaboratorii şi toţi cei interesaţi pot să îşi ia rămas bun de la cunoscutul regizor începând cu ora 12.00, până la miezul nopţii.
UPDATE 14.48 Şi fostul preşedinte Ion Iliescu i-a adus un ultim omagiu lui Sergiu Nicolaescu. În opinia lui Iliescu, regizorul a fost „principalul creator din cinematografia română", dar şi „un om legat profund de fibra poporului român".
„Sergiu Nicolaescu a fost nu numai un om, ci principalul creator din cinematografia română. A fost actor şi creator de filme care s-au bucurat de mare popularitate. A fost creator de filme pentru marele public, care s-au bucurat de mare succes. Pe de altă parte, a fost un om foarte activ, un om care a trăit în problematica ţării. Ca factor activ a participat nemijlocit la evenimente care au schimbat soarta ţării, inclusiv la Revoluţia din 1989. Şi mult după aceea a fost foarte implicat în soarta ţării ca senator. A scris vreo 5 cărţi şi făcea parte din Colegiul Institutului Revoluţiei Române şi el însuşi a coordonat o comisie senatorială care a studiat problemele Revoluţiei din 1989. Deci a fost un om activ pe toate planurile, un om legat profund de fibra poporului român, aşa că îi păstrăm cu toţii o amintire de neuitat. Am colaborat cu el mai ales după decembrie 1989. Înainte ne cunoşteam, dar nu pot să spun că am colaborat, însă după aceea i-am fost consecvent alături", a spus Ion Iliescu, citat de Mediafax.
UPDATE 14.00 Actorul Sebastian Papaiani a declarat că Sergiu Nicolaescu a fost „un fel de agent 007, gen James Bond“, „un copil mare, care visa mereu să facă filme".
„L-am cunoscut puţin pe omul Sergiu Nicolaescu. Era un fel de agent 007, gen James Bond, şi acum a rămas pentru mine la fel. Discuţiile pe care le-am avut cu el au fost discuţii de tehnica filmului, de cadru, de relaţiile cu partenerii. Nu dădea alte relaţii şi indicaţii ca pe vremea lui Ceauşescu şi ştia să-şi aleagă foarte bine distribuţia, ceea ce este important pentru un regizor. Pentru mine el rămâne o enigmă. A vrut să facă filme horror şi mi-a mărturisit asta, dar nu a reuşit niciodată. Nu avea un program - şi o spun sigur - un program scris ca un meniu de bucătărie, ci făcea cum îi venea, ce gândea şi ce îi plăcea. Era un copil mare, care visa mereu să facă filme. Filmul pentru el a fost nevastă, iubită şi amantă", a spus Sebastian Papaiani.
Totodată, Papaiani a spus că şi-ar fi dorit să îi vadă chipul lui Sergiu Nicolaescu şi nu înţelege de ce s-a luat decizia închiderii sicriului în care se află trupul neînsufleţit al regizorului. De asemenea, Sebastian Papaiani a spus că nu crede că Sergiu Nicolaescu a vrut să fie incinerat, respingând totodată acuzaţiile care i-au fost aduse regizorului în legătură cu activitatea sa cinematografică de dinainte de 1989.
„El a fost comunist că trebuia să fie, pentru că altfel nu făcea niciun film, dar în conştiinţa lui nu era. Era un cetăţean absolut român, dovada faptului că niciodată nu a plecat din ţară. Nu m-am gândit niciodată că va fi incinerat. Ce facem acum? Murim prin imitaţie?", s-a mai întrebat retoric Sebastian Papaiani.
UPDATE 13.35 Premierul Victor Ponta a anunţat că la finalul şedinţei de guvern va merge împreună cu ministrul Culturii la Cercul Militar Naţional, pentru a transmite soţiei lui Sergiu Nicolaescu un mesaj de condoleanţe din partea Guvernului.
"Îmi pare rău că anul începe cu evenimente tragice, dar sper să avem în perioada următoare şi lcururi de care să ne bucurăm", a spus Ponta.
Câteva zeci de persoane s-au adunat la Cercul Militar Naţional din Bucureşti, acolo unde este depus trupul neînsufleţit al lui Sergiu Nicolaescu.
Trupul neînsufleţit al regizorului Sergiu Nicolaescu va fi incinerat sâmbătă, la ora 12.00, la crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti, au declarat joi, pentru Mediafax, reprezentanţi ai municipalităţii.
UPDATE 13.30 Mai multe personalităţi au venit până la această oră la Cercul Militar pentru a-şi lua rămas bun de la Sergiu Nicolaescu. Printre aceştia se numără Ioan Cărmăzan, Mihai Mălaimare, Sebastian Papaiani şi Geo Saizescu.
"Am pierdut un om, un prieten. Nu-mi vine să cred. Mi se pare un vis. În acelaşi timp îmi dau seama că e realitate", a spus Ioan Cărmăzan. El a precizat că, în memoria lui Sergiu Nicolaescu, vor rămâne filmele sale, care constituie un "bun material de studiu şi pentru studenţii la cinematografie", a declarat Ioan Cărmăzan.
Actorul Mihai Mălaimare a declarat pentru Mediafax că este foarte deranjat de toate criticile care îi sunt aduse cinefilului. "Sunt teribil de năcăjit că există încă oameni care îl contestă într-un mod abject. În România dacă eşti artist n-ai voie să mori", a mai spus Mălaimare.
UPDATE 12.50 Mai multe personalităţi au scris câteva cuvinte de adio într-un caiet special creat pentru cei care vor să lase un ultim omagiu regizorului.
UPDATE 12.20 Printre primele personalităţi care au venit să-şi ia rămas bun de la regizorul Sergiu Nicolaescu se numără actriţa Jojo, care a venit însoţită de o colegă, Damian Drăghici şi Petre Roman. Fiecare dintre ei a adus coroane mari de flori.
Dana Nicolaescu, soţia cinefilului, este îmbrăcată într-un palton alb şi stă, alături de Jojo şi alţi apropiaţi, în dreapta sicriului. Atmosfera este una solemnă, însă nimeni nu plânge.
Admiratorii care au venit la Cercul Militar pentru Sergiu Nicolaescu se apropie, depun flori şi ating sicriul regizorului, care este împrejumuit de patru soldaţi în ţinute oficiale şi de multe coroane de flori.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al regizorului a fost ridicat vineri, în jurul orei 9.30, de la Spitalul Elias, şi transportat cu o maşină la Cercul Militar Naţional.
La Cercul Militar Naţional a venit şi soţia regizorului, Dana Nicolaescu.
Prietenii şi colaboratorii lui Sergiu Nicolaescu, precum şi toţi cei care doresc să îşi ia rămas bun de la unul dintre cei mai mari regizori şi actori ai României sunt aşteptaţi la Cercul Militar Naţional pentru un ultim omagiu, vineri, 4 ianuarire, între orele 12.00 - 00.00, şi sâmbătă, 5 ianuarie, între 08.00 - 10.00.
Totodată, familia lui Sergiu Nicolaescu "solicită decenţă şi discreţie tuturor celor care doresc să se încline pentru ultima dată în faţa Maestrului".
Trupul neînsufleţit al regizorului Sergiu Nicolaescu va fi incinerat sâmbătă, la ora 12.00, la crematoriul Vitan Bârzeşti din Bucureşti, au declarat joi, pentru Mediafax, reprezentanţi ai municipalităţii.
Potrivit surselor citate, incinerarea va avea loc în cadru restrâns, nefiind permis accesul presei. Reprezentanţii municipalităţii au precizat că a fost stabilită ca oră de incinerare ora 12.00, însă familia regizorului poate solicita schimbarea acesteia.
Dana Nicolaescu, soţia regizorului, a atras atenţia că incinerarea a fost „dorinţa expresă" a soţului său, pe care i-a respectat-o, şi a solicitat presei să trateze „cu decenţa şi respectul cuvenit tragicul eveniment cauzat prin dispariţia soţului ei".
„În temeiul art. 78 din Codul civil intitulat «Respectul persoanei decedate», vă solicit să trataţi cu decenţa şi respectul cuvenit, tragicul eveniment cauzat prin dispariţia soţului meu, Sergiu. Totodată, vă interzic să publicaţi/ difuzaţi materiale de presă scrisă, şi/ sau audiovizuală ori internet, respectiv fotografii sau filme audio/video de la înmormântarea soţului meu. Precizez că aceste lucruri au legătură cu viaţa mea intimă, personală şi de familie, într-un moment dramatic al vieţii mele", a mai transmis Dana Nicolaescu (foto dreapta). Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunţat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.
Incinerarea ca alternativă pentru o înmormântare creştinească a stârnit reacţii negative din partea reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe Române (BOR), care „susţine practica necreştină a incinerării, deoarece aceasta se împotriveşte credinţei ortodoxe pe care au fost întemeiate hotărârile Sfântului Sinod din anii 1928, 1933 şi din 5 iulie 2012”, potrivit unui comunicat al Arhiepiscopiei Bucureşti.
Sergiu Nicolaescu a decedat joi, la ora 8.20, în urma complicaţiilor cardiace şi pulmonare severe, care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, a anunţat Spitalul Elias, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012 şi recent fusese operat de peritonită.
Cineastul Sergiu Nicolaescu, decedat la vârsta de 82 de ani, a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecţie impresionantă de peste 60 de filme în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în acelaşi timp, haina de regizor, scenarist şi actor, cu o abilitate neobişnuită.