UPDATE Emoţii pentru Voiculescu. Peste două săptămâni vine prima sentinţă în dosarul „ICA”. Procurorii cer pedeapsa cu închisoarea pentru liderul PC
0La cinci ani de la debutul procesului, judecătorii vor asculta, astăzi, pledoariile finale în procesul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare în care omul de afaceri este acuzat de spălare de bani. Procurorii cer pedeapsa cu închisoarea pentru liderul Partidului Conservator. Dacă va fi găsit vinovat acesta riscă până la 12 ani de închisoare. Instanţa a anunţat că va da sentinţa peste 2 săptămâni.
UPDATE Instanţa a anunţat că va da sentinţa în dosar pe 12 septembrie.
UPDATE Procurorii cer pedeapsa cu închisoarea pentru liderul Partidului Conservator.
Judecătorul din complet le-a dat cuvântul apărătorilor. Avocatul lui Dan Voiculescu susţine că acuzarea nu are nicio probă împotriva clientului său.
UPDATE: Dan Voiculescu a ajuns la tribunal cu câteva minute înainte de ora 10,00. Procesul a început la scurt timp, chiar în jurul orei 10,00.
Procesul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare în care omul de afaceri Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani a ajuns la final.
Astăzi, la mai bine de cinci ani de la trimiterea dosarului în judecată, are loc ultimul termen în acestă cauză, ocazie cu care instanţa va asculta pledoariile finale ale inculpaţilor, avocaţilor şi pe cele ale acuzării.
La finalul acestora, judecătorii vor anunţa data în care vor da o sentinţă. Dacă va fi găsit vinovat, Voiculescu riscă până la 12 ani de închisoare.
„Poate fi oricare dintre soluţii: achitare, condamnare sau suspendare. Depinde foarte mult de consecinţele care s-au produs sau care s-ar fi putut produce, de cauzele de atenuare, dacă vorbim despre o infracţiune continuată, de consecinţe, de persoana inculpatului. Şi aici am în vedere dacă este o persoană bine ancorată în societate sau dimpotrivă“, au explicat specialiştii în drept.
Dosarul în care liderul Partidului Conservator este acuzat că a cumpărat 3,6 hectare de teren şi un hectar de construcţii în Băneasa la un preţ de 75 de ori mai mic decât cel real a fost trimis în judecată în 2008. Procurorilor le-au trebuit doar câteva luni să întocmească rechizitoriul şi să-l trimită în faţa instanţei pe omul de afaceri.
Procesul la Curtea Supremă, şapte amânări
După trei termene la Tribunalul Bucureşti, procesul s-a mutat la Curtea Supremă, unde a debutat cu şapte amânări.
Potrivit rechizitoriului, Dan Voiculescu şi-ar fi utilizat poziţia politică pentru a cumpăra pachetul majoritar de acţiuni al Institutului de Cercetări Alimentare (I.C.A.) la un preţ mult mai mic decât cel real. Alături de preşedintele PC, în dosar au mai fost cercetate 27 de persoane din care 13 persoane au fost trimise în judecată.
„În perioada 1991-2003, inculpaţii au desfăşurat o serie de operaţiuni financiare şi comerciale frauduloase în scopul de a facilita adjudecarea prin licitaţie, de către Grivco SA (firma lui Dan Voiculescu), a pachetului de acţiuni deţinut de Administraţia Domeniului Statului la I.C.A., la un preţ mult mai mic faţă de valoarea comercială reală, în condiţii discriminatorii, netransparente şi prin subevaluarea activelor şi a titlurilor de participare”, arătau procurorii la trimiterea în judecată a dosarului.
În plus, anchetatorii arătau că în iulie 2003, Corneliu Popa (judecat şi el în dosar), în calitatea sa de preşedinte al Consiliului de Administraţie al Agenţiei Domeniilor Statului, ar fi aprobat ilegal declanşarea procesului de privatizare al I.C.A, stabilind o valoare a pachetului de acţiuni de 94,5 ori mai mică de valoarea comercială reală a acestuia.
„Prin subevaluarea cu intenţie a terenurilor, construcţiilor şi a titlurilor de participare şi prin falsificarea documentaţiei acest pachet de acţiuni a fost achiziţionat cu suma de 104.730 de euro, în vreme ce valoarea reală era de 7.900.929 de euro”, mai explică procurorii. La licitaţia aranjată ar fi participat doar firma Grivco a lui Voiculescu şi, în nume propriu, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al A.G.A. al I.C.A. S.A, dar şi membru al Partidului Conservator încă din 1991.
Ping-pong cu dosarul ICA,prin demisii din Parlament
De când a fost trimis în judecată, Dan Voiculescu s-a ferit cât a putut de Instanţa Curţii Supreme, cea care l-a condamnat la închisoare şi pe fostul premier Adrian Năstase. Din cauza acestei temeri, mogulul şi-a dat demisia de două ori din Parlament.
De fiecare dată când omul de afaceri era ales parlamentar şi la fiecare demisie a acestuia din funcţie, dosarul în care este judecat era mutat de la o instanţă la alta în funcţie de competenţe. Asta deoarece doar instanţa supremă poate judeca parlamentari.
Prima oară, Voiculescu s-a retras din Parlament în iunie 2012, când dosarul său era pe masa Curţii Supreme. Astfel, judecătorii s-au văzut obligaţi să trimită cauza la Tribunal. La următoarele alegeri, liderul PC a primit un nou mandat de senator şi automat dosarul său a fost retrimis Instanţei Supreme. Drept urmare, la scurt timp după ce a depus jurământul, mogulul a anunţat că părăseşte această funcţie, aşa că dosarul său a fost trimis din nou de la Curtea Supremă la Tribunal unde se judecă şi astăzi.