UPDATE Dosarul „Transformatorul“, la final. Procurorii cer 15 ani de închisoare pentru Relu Fenechiu. Ministrul: „Dacă sunt condamnat îmi dau demisia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instanţa Supremă a ascultat joi pledoariile finale în dosarul „Transformatorul“. Magistraţii au anunţat că vor da sentinţa finală pe 12 iulie 2013, ora 15.00. În acest dosar, ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este acuzat că ar fi cumpărat transformatoare vechi pe care le-ar fi vopsit şi apoi le-ar fi vândut societăţii Electrica Moldova. Acesta şi-a susţinut în faţa instanţei pledoaria finală, precizând că astăzi a venit şi cu noi dovezi.

UPDATE „Eu sunt optimist în ceea ce priveşte decizia şi sunt bucuros că se termină. Dacă sunt condamnat îmi dau demisia. Mi-am dorit foarte mult să se termine“, a declarat Fenechiu la finalulul şedinţei de judecată.

UPDATE Avocatul Mateuţ a pledat în faţa instanţei pentru achitarea fraţilor Fenechiu, explicând că nu există niciun fapt care să indice complicitatea celor doi la acuzaţiile aduse de procurori. Totodată, avocatul a cerut şi schimbarea încadrării juridice pentru celălat inculpat din dosar, Bogdan Damian.

UPDATE Procurorul susţine că produsele erau vechi din anii 1970 şi că termenul de valabilitate ar fi fost de 20 de ani. Acesta cere ca inculpaţii să plătească împreună prejudiciul, solicitând pedeapsa maximă cu executare. Conform Codului de procedură penală, pedeapsa pentru infracţiunea de care Fenechiu este acuzat este de 15 ani.

UPDATE 15.15 Magistraţii Curţii Supreme au anunţat că vor da sentinţa în dosarul „Transformatorul“  pe 12 iulie 2013, ora 15.00.

UPDATE 14.25 Şedinţa de judecată, suspendată de instanţă  pentru jumătate de oră.

UPDATE 14.10 Avocatul apărării a cerut un referat de evaluare, solicitând să poată audia încă un martor. Totodată, avocatul cere şi înlăturarea unui mijloc de probă, mai precis, raportul de constatare a Gărzii Financiare. 

UPDATE 13.15  Este audiat Bogdan Damian, partenerul  de afaceri al fraţilor Fenechiu

„Îmi menţin declaraţiile din faza de urmărire penală, cu menţiunea că atât acele declaraţii, cât şi cea de azi le fac în calitate de acţionar unic şi administrator al societăţii SC Euro Plus SRL, poziţie din care am luat toate deciziile care privesc această cauză. În cazul societăţii Fene Grup am fost acţionar minoritar“, a declarat în faţa magistraţilor Bogdan Damian, asociat unic şi administrator la „SC Euro Plus SRL“ Iaşi şi acţionar al „SC Fene Grup SA“.

UPDATE 13.05 Lucian Fenechiu, fratele ministrului Relu Fenechiu, a luat şi el cuvântul în faţa magisraţilor.

„Eu m-am ocupat în special de partea tehnică a fiiecărei tranzacţii. Din documentele depuse astăzi (joi, 4 iulie- n.r.) rezultă că o mare parte din piese au fost utilizate. Sunt două aspecte de reţinut: toate echipamentele au fost furnizate împreună cu certificate de granţie. O dată sau de două ori au fost sesizări legate de buna funcţionare a pieselor, dar au fost rezolvate“, le-a precizat acesta magistraţilor.

UPDATE 13.00  „Este eronat rechizitoriu şi vreau să se înţeleagă că din punctul meu de vedere nu există vreun prejudiciu adus statului. Nu există nicio dovadă că aceste produse sunt de la noi“, a concluzionat ministrul.

UPDATE 12.23  Relu Fenechiu îşi susţine, la această oră, pledoaria în faţa instanţei.

„Am dorit să dau această declaraţie după audierea martorilor pentru că toată viaţa mea m-am călăuzit după principii sănătoase şi am respectat legile. Lucrez în sectorul privat de 22 de ani şi niciodată nu am închis  sau lichidat vreo companie. Spun asta pentru că discutăm despre firma  S.C. Fene Group S.A. şi alte firme din acest grup. Declaraţia mea de azi ţine să completeze declaraţia din faza de urmărire penală, între timp intrând în posesia unor documente care au fost depuse azi şi care atestă faptul că cele prezentate în rechizitoriu sunt în cea mai mare parte neadevărate“, a precizat Fenechiu în faţa magistraţilor.

Fenechiu: „Nu am afirmat niciodată că am vândut produse noi“

„Am început activitatea de vânzare de echipamente electrice în sistemul energetic în 1998-1999 în urma citirii unor anunţuri în presă, anunţuri date de companii din sistemul energetic intern. Acest tip de serviciu l-am făcut împreună cu mai mulţi asociaţi şi contractele au fost încheiate de mai multe din firmele mele. Precizez că nu au fost numai către sucursala din Moldova, ci şi către mai mulţi clienţi din ţară. Spre exemplu, „Lafarge“ sunt doi transformatori de-ai mei. Nu am afirmat niciodată că am livrat produse noi. Nu am livrat niciodată niciun produs decât în baza comenzii care mi-a fost adresată. Nu m-am simţit niciodată favorizat de conducerea vreunei sucursale şi regret că oameni ieşiţi la pensie sunt aici să dea explicaţii pentru aceste fapte“, a mai precizat actualul ministru al Transporturilor.

„Nu ştiu cum să gestionez procesul, dar azi am adus dovezi“

„Suntem acuzaţi că am vândut produse la preţuri mult mai mari, însă avem documente că alte firme au făcut acest lucru. Nu ştiu cum gestionez procesul, dar azi am adus dovezi. Nu am făcut decât acte comerciale corecte şi verificate.Am fost consilier judeţean şi veţi vedea că ponderea  contractelor mele cu statul este mică. Dacă acest lucru se întâmpla azi, puteam să fiu acuzat de influenţă“, a argumentat Fenechiu în faţa instanţei.

UPDATE 12.15  Avocaţii apărării au depus la dosar trei dosare în care spun că ar fi informaţii care stau la baza facturilor.

UPDATE 11:02 - „M-am chinuit să reduc la 272 de miliarde din stoc, care a crescut până la 400 de miliarde. Dacă nu eram şef, eu nu participam la şedinţe şi nu ştiam nimic despre procesul de dezvoltare. Nu-mi mai amintesc dacă a recepţionat marfa fără comandă prealabilă. Într-un singur caz mi s-a spus să fac acte după ce au fost trimise. Pe domnul Feneciu nu îl cunosc, ştiu că atunci a fost plătită o factură de două ori. Am fost chemat la domnul director Marghilian, unde era şi domnul Fenechiu, care mi-a spus că s-a rezolvat problema. Acelaşi echipament a fost facturat şi plătit de două ori. De atunci nu l-am mai văzut pe Fenechiu“, a mai spus martorul Grapa Traian.

„Acesta a fost singurul caz în care s-a întâmplat aşa ceva. La recepţie ele erau menţionate ca piese de transformatoare, dar ele erau transformatoare întregi, însă nu erau trecute aşa în contabilitate pentru că noi vindeam piesele, nu transformatoarele întregi. Au existat doar două dăţi când am vândut transformatoare întregi. Au fost verificate, certificate şi vândute ca transformatoare, dar nu îmi amintesc cum erau trecute în acte fiindcă au fost luate şi vândute prin agenţie însă nu către terţi ci puse pe o lucrare a noastră, pentru că nu aveam voie să vindem. Nu ştiu de unde proveneau acestea şi nici cum au fost achiziţionate. Am căutat să achiziţionăm acelaşi gen de produse de la alţi furnizori, dar nu am identificat o altă societate care să ne poată livra piesele“, a mai declarat martorul.

UPDATE 10:40 - „Produsele mergeau direct la agenţii, unde se făcea recepţia tehnică. Am fost sef de serviciu al compartimentului de aprovizionare până în 2006 când am fost numit director comercial. După ce se confirma că totul este în regulă, se duceau către recepţia scriptică şi apoi se făcea factura care mergea la contabilitate pentru a-şi urma cursul. Vreau să precizez că noi, la aprovizionare, nu am primit nicio informaţie despre vreun produs că nu ar fi în regulă. Atelierul solicita piese pentru reparaţia transformatoarelor. Transformatoarele erau luate de la o firmă din Iaşi, dar nu îmi aduc aminte cum se numea. Transformatoarele mai puteau fi luate de la Electroputere Craiova, dar de la ei nu am putut lua pentru că firma avea datorii la stat“, a declarat un martor, Grapa Traian, care a fost şef de recepţie la firma care cumpăra transformatoare şi le vindea pe bucăţi.


Relu Fenechiu a venit şi el, în această dimineaţă, în faţa instanţei. În general, la precedentele termene în dosar, Fenechiu şi-a trimis doar avocaţii.

La termenul trecut, judecătorii au continuat  dezbaterile în dosarul „Transformatorul“, în care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este judecat pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată, fapte comise în perioada în care a fost acţionar sau administrator la firmele SC Fene Grup SA, SC La Rocca SRL Iaşi şi SC Tehnorom SRL Iaşi.

Judecătorii au admis mai multe probe cu înscrisuri şi au stabilit să audieze martori propuşi de avocaţii inculpaţilor din dosar.

Instanţa a respins cererile avocaţilor prin care se solicitau efectuarea a două expertize, tehnică şi financiar-contabilă, pe motiv că raportul Gărzii Financiare este mijloc de probă şi nu are lacune, aşa cum susţine apărarea.

După stabilirea probelor ce urmează să fie administrate în dosar, instanţa a stabilit ca în 4 iulie să fie audiaţi cei şase martori care nu s-au prezentat la instanţă la termenele anterioare ale dosarului, urmând să fie aduşi cu mandate de aducere, şi totodată să fie prezentate pledoariile finale în acest proces.

Acuzaţiile aduse lui Relu Fenechiu

Liberalul Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) alături de trei foşti directori ai Sucursalei de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova. Fenechiu şi ceilalţi învinuţi sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată (39 acte materiale) şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial, în formă continuată (şapte acte materiale).

În acest dosar au fost trimişi în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu şi la abuz în serviciu contra intereselor publice deputatul PNL Relu Fenechiu, care în momentul comiterii faptelor era acţionar şi/sau administrator la firmele SC Fene Grup SA, SC La Rocca SRL Iasi, SC Tehnorom SRL Iaşi, Lucian Fenechiu, în calitate de acţionar şi/sau administrator la aceleaşi firme, şi Mihai Bogdan Damian, asociat unic şi administrator la SC Europlus SRL Iasi si actionar al SC Fene Grup SA.

Procurorii au anunţat că au mai fost trimişi în judecată şi directorul general al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova în perioada 2002-2004, Ioan Turbatu, pentru abuz în serviciu, pe director general al SISEE Moldova în perioada 2004-2005, Ion Marghidan, pentru abuz în serviciu şi abuz în serviciu contra intereselor publice, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005 şi pe  Petru Andronache, pentru abuz în serviciu şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit procurorilor, în perioada 2002-2005, în calitatea lor de directori generali ai SISEE Moldova SA - Bacău, respectiv de director comercial, inculpaţii Turbatu Ioan, Mărghidan Ion şi Andronache Petru şi-au îndeplinit, cu ştiinţă, în mod defectuos atribuţiile de serviciu cu privire la efectuarea unor tranzacţii cu componente ale sistemului energetic (transformatoare de putere, întrerupătoare, etc.), cu firmele SC La Roca SRL, SC Fene Grup SA, SC Euro Plus SRL, SC Tehnorom SRL. Toate firmele sunt din Iaşi şi îi au ca asociaţi sau administratori pe inculpaţii Fenechiu Relu, Fenechiu Lucian şi Damian Mihai Bogdan.
 

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Relu Fenechiu, la un pas de sentinţă. Pledoariile finale, pe 4 iulie 2013

Curtea Supremă a judecat miercuri un nou termen în dosarul „Transformatorul” în care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este acuzat că ar fi cumpărat transformatoare vechi pe care le-ar fi vopsit şi apoi le-ar fi vândut societăţii Electrica Moldova. Instanţa Supremă a anunţat că va asculta pledoariile finale pe 4 iulie 2013 după care va da sentinţa.

Relu Fenechiu, trimis în judecată de DNA

Radu Fenechiu este inculpat în dosarul „Transformatorul", după afaceri dubioase dintre firmele controlate de acesta şi Electrica Moldova. 

Relu Fenechiu: "În această ţară se fură în continuare mult prea mult"

Proaspătul ministru al Transporturilor, judecat pentru fapte de corupţie în dosarul "Transformatorul", a criticat organigrama instituţiei pe care o conduce şi a ameninţat cu concedierea subordonaţii care nu corespund schemei postului.

Martor în „Dosarul Transformatorul”: Un aparat vechi de la firma lui Fenechiu, mai scump decât unul nou

Curtea Supremă judecă, miercuri, un nou termen în dosarul „Transformatul”, în care ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este acuzat că ar fi cumpărat transformatoare vechi pe care le-ar fi vopsit şi vândut apoi societăţii Electrica Moldova. Prejudiciul se ridică la peste şase milioane de lei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite