UPDATE Dosarul „Reţeaua Cărnii II”. Încă patru persoane reţinute în acest caz. Şeful DSJ Cluj, Nicolae Pivariu, suspectat că a sprijinit reţeaua de evazionişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru persoane, între care doi inspectori de la Direcţia Sanitară Veterinară (DSV) Cluj, au fost reţinute, joi, de procurorii de crimă organizată, în dosarul „Reţeaua cărnii II”. Aceştia vor fi duşi în faţa instanţei cu propunerea de arestare preventivă. Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare (DSV) Cluj, Nicolae Pivariu, a precizat că a fost audiat ca martor.

UPDATE Potrivit Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), inculpatul C.B.R, începând din 2012, ar fi aderat şi sprijinit o grupare infracţională constituită cu scopul de a se sustrage de la plata obligaţilor fiscale datorate bugetului de stat prin omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate precum şi evidenţierea cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive în evidenţele contabile ale mai multor societăţi comerciale.

„Sumele de bani obţinute din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală au fost supuse unui proces de reciclare fiind transferate succesiv prin conturile mai multor societăţi comerciale pentru a ajunge în final la membrii grupării infracţionale. De asemenea există suspiciuni că, în perioada ianuarie 2014 - februarie 2014, inculpatul C.B.R a pus în vânzare alimente (carne şi produse din carne), cunoscând că sunt alterate şi vătămătoare sănătăţii, iar în luna ianuarie 2014, a remis unui angajat din cadrul Oficiului pentru Protecţia Consumatorului Cluj, foloase materiale (produse de carmangerie) cu scopul de a interveni pe lângă un inspector din cadrul OPC Bistriţa-Năsăud pentru a aplica sancţiunea avertismentului unei societăţi comerciale, datorită încălcării unor prevederi legale privind punerea în vânzare a produselor din carne printr-un magazin de desfacere”, precizează DIICOT.

A doua persoană reţinută, P.N.A., este suspectată că ar fi făcut demersuri ca produsele alterate aflate în magazinele aparţinând unei societăţi comerciale să nu mai poată fi descoperite de către inspectorii DSV Cluj care efectuau controlul. De asemenea, aceasta este acuzată şi că, cunoscând activităţile infracţionale derulate de către membrii grupării infracţionale, ar fi ajutat la valorificarea bunurilor provenite din achiziţii intracomunitare.

În privinţa lui L.O.M., inspector în cadrul DVS Cluj, există suspiciuni că acesta, ştiind că urmează să se facă un control la o societate comercială, l-ar fi anunţat pe inculpatul C.R.B asigurându-i acestuia din urmă timpul necesar pentru a ascunde marfa alterată. 

„Prin fapta sa a ajutat grupul infracţional să poată valorifica marfa alterată care, o parte provenea din achiziţii intracomunitare obiect al infracţiunii de evaziune fiscală”, mai susţin anchetatorii.

Cea de-a patra persoană reţinută, G.I.C, tot inspector la DSV Cluj, este suspectat că la controlul făcut în perioada 12-13 martie la depozitul unei societăţi comerciale, „şi-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu, prin aceea că nu a luat măsurile legale care se impuneau, astfel că a permis comercializarea în continuare a produselor alterate”, potrivit DIICOT.

Prejudiciul estimativ stabilit până la acest moment este de 23.265.716 lei, „reprezentând TVA ca urmare a comercializării pe piaţa naţionala a mărfurilor intracomunitare. În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului".

Pe de altă parte, şeful DSV Cluj, Nicolae Pivariu, a declarat că a fost audiat, timp de mai multe ore, în noaptea de miercuri spre joi, la Structura Centrală a DIICOT, în calitate de martor în dosarul „Reţeaua cărnii II", adăugând că nu poate da detalii.

Noaptea trecută, alături de Pivariu, procurorii au mai audiat şi alte persoane suspectate că fac parte din reţeaua care a înşelat statul cu peste 15 milioane de euro.

Zece persoane au fost arestate

În acest dosar, zece persoane au fost arestate după ce au fost reţinute de procurorii DIICOT. Şase dintre acestea au primit mandate de arestare emise de Tribunalul Bucureşti, iar ceilalţi patru, de la Curtea de Apel Bucureşti.

Procurorii i-au reţinut pe cei zece, joi, după ce au audiat peste 70 dintre suspecţii ridicaţi în urma celor 102 percheziţii care au avut loc miercuri, în 18 judeţe

Acţiunea a vizat destructurarea a două grupuri infracţionale organizate formate din 80 de persoane, specializate în infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă, informează DIICOT într-un comunicat de presă.

Prejudiciul produs de membrii celor două grupări a fost estimat la peste 15 milioane de euro.

„E evident o chestiune de securitate naţională, axată pe zona de securitate economică şi ameninţări transfrontaliere“, a declarat ieri şi purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, care a adăugat că acest caz a fost iniţiat de instituţia pe care o reprezintă la începutul anului 2013. „Este un caz iniţiat de SRI de la începutul anului 2013. Este vorba despre o reţea de crimă organizată transfrontalieră specializată în activităţi de fraudă fiscală de mare amploare, axate pe achiziţii intracomunitare cu produse din carne“, a spus Sava.

Cum acţiona reţeaua

Potrivit anchetatorilor, membrii grupărilor infracţionale organizate, structurate pe mai multe paliere, ar fi achiziţionat, prin intermediul unor societăţi comerciale din România, carne şi ouă din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania, fără să plătească TVA, conform prevederilor legale, operaţiunile reale fiind evidenţiate în actele contabile. Ulterior, marfa ar fi fost vândută către beneficiarul final, prin adăugarea TVA.

„După achiziţionarea reală a mărfurilor din alte state UE, membrii grupării înregistrau livrări fictive către firme «fantomă» din alte state comunitare - coordonate de către exponenţii palierului extern, neidentificaţi, până în prezent. Marfa din România era livrată scriptic în Bulgaria, Ungaria sau Cipru, pentru neîncărcarea societăţilor româneşti cu TVA de plată, marfa fiind, în fapt, vândută pe piaţa românească fără înregistrarea în documentele contabile - «la negru»”, a precizat DIICOT.

De asemenea, susţin procurorii, există suspiciunea că reţeaua achiziţiona marfă, fără plata TVA, din Olanda, Polonia, Marea Britanie şi Germania, direct prin firme „fantomă” ale reţelei şi apoi o vinde pe piaţa internă, „la negru”, la un preţ apropiat de valoarea cu TVA, însă mult sub preţul pieţei, „fapt ce reprezintă concurenţă neloială în raport cu societăţile comerciale ce derulează acelaşi tip de activitate însă fără încălcarea prevederilor legale”.

O altă modalitate de acţiune a reţelei presupunea livrarea, de către marii producători de pe piaţa de carne din România, de marfă către societăţi comerciale din Bulgaria şi Ungaria, de unde marsa se întorcea în România, prin societăţi de tip „paravan”, care ulterior erau abandonate, iar produsele erau vândute pe piaţa internă fără înregistrarea tranzacţiilor în documentele contabile, potrivit DIICOT.

„Această modalitate de acţiune presupunea concursul direct al producătorilor autohtoni de carne şi produse de origine animală la activităţile ilicite derulate de gruparea în cauză”, au precizat procurorii.

Anchetatorii mai arată că, în derularea activităţilor ilegale, membrii reţelei ar fi folosit mai multe firme deţinute în mod direct sau prin interpuşi, „asupra cărora decideau când şi cum vor fi implicate în cadrul fiecărui circuit financiar ilicit, cantităţile şi preţul pe fiecare partidă de marfă tranzacţionată, întocmeau sau dispuneau întocmirea de documente fictive prin care să justifice circulaţia mărfurilor şi ordonau plăţile”.

„Activităţile ilegale cu privire la care există suspiciunea implicării grupării impun înregistrări de achiziţii/livrări de bunuri ori servicii fictive şi neînregistrarea unor tranzacţii în actele contabile ale societăţilor controlate şi plăţi pentru astfel de operaţiuni, cu scopul de a scoate sume de bani din gestiunea firmelor cu o altă destinaţie decât cea declarată, pentru a diminua baza impozabilă ori pentru a şterge urmele unor tranzacţii frauduloase, vânzări sub preţul de achiziţie, distrugerea unor documente în baza cărora au circulat mărfurile şi altele similare”, potrivit DIICOT.

Anchetatorii susţin că există suspiciuni de punere în circulaţie de produse alterate, care erau trimise către abatoare pentru a fi procesate şi amestecate cu alte produse ce erau ulterior puse în consum.

De asemenea, produse de carne alterate ar fi fost trimise unei firme de catering aparţinând soţiei unuia dintre membrii grupării, pentru a fi preparate şi oferite spre consum.

DIICOT susţine că activităţile infracţionale au fost sprijinite şi de angajaţi de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, precum şi de lucrători din cadrul Poliţiei de Frontieră.

O treime din piaţa cărnii este la negru

Cele mai multe scandaluri privind siguranţa alimentară au provenit în ultimii ani din sectoarele în care evaziunea fiscală atinge cote alarmante. Fie că vorbim de carne, produse de panificaţie, fructe sau legume, toate sunt domenii în care conformarea fiscală este extrem de redusă. Iar faptul că o mare parte din activitatea din aceste domenii este ascunsă de ochii Fiscului implică şi eludarea de la controalele privind siguranţa alimentară. 

În contextul scandalului privind cantităţile mari de carne alterată depistate în mai multe judeţe din ţară, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a declarat că evaziunea fiscală la carne este de 30-40% din piaţă, însă în scădere de la peste 50% în urmă cu doi ani. El a adăugat că marfa care ajunge în depozite fără documente este greu de controlat de autorităţile sanitar-veterinare.

Reducerea TVA ar combate evaziunea 

Asociaţia Română a Cărnii (ARC) a anunţat recent că va începe, în aprilie, o amplă campanie pentru reducerea TVA la carne şi produse din carne. Ştefan Pădure, directorul executiv al ARC, a explicat, pentru „Adevărul“, că reducerea evaziunii fiscale prin scăderea TVA este esenţială, în primul rând, pentru siguranţa consumatorului şi a locurilor de muncă din domeniu şi, în al doilea rând, pentru creşterea încasărilor la bugetul statului.   

La rândul lui, premierul Victor Ponta declara săptămâna trecută că ar opta pentru reducerea TVA de la 24% la 9% pentru fructe şi legume, domeniu caracterizat de o evaziune uriaşă şi concurenţă neloială cu producătorii din Uniunea Europeană sau din afara UE. Acesta a adăugat că această reducere va fi aplicată şi pentru carne, dacă va fi posibil. Evaziunea fiscală la fructe şi legume depăşeşte 60%. 

Evaziunea în domeniul panificaţiei se ridica la începutul anului trecut la peste 65%, potrivit datelor Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie. La o lună de la reducerea TVA la pâine, făină şi grâu de la 24% la 9%, în septembrie 2013, Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor de la acea vreme, declara că evaziunea fiscală în domeniul panificaţiei a scăzut cu 10-12 puncte procentuale în urma introducerii măsurii. 

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

SRI: „Reţeaua cărnii“, o problemă de securitate naţională

Zece persoane au fost reţinute în dosarul „Reţeaua cărnii“ în care sunt anchetaţi şi mai mulţi producători mari de pe piaţa de carne autohtonă. De altfel, joi, procurorii au continuat audierea membrilor celor două grupări infracţionale organizate suspectate de evaziune fiscală, spălare de bani, punere în circulaţie de produse alterate şi trafic de influenţă.

Nouă tone de carne de porc expirată de anul trecut au fost găsite într-un depozit din Ghimbav

Cele nouă tone de picioare de porc expirate din luna august a anului 2013 au fost descoperite într-un depozit frigorific din Ghimbav.

Acţiune de proporţii la nivel naţional. Mari producători de pe piaţa de carne din România, implicaţi într-o reţea internaţională de evaziune fiscală

Peste 102 percheziţii la care participă câteva sute de poliţişti, procurori şi jandarmi au loc astăzi în Bucureşti şi în 18 judeţe din ţară în cazul unei reţele ai cărei membri sunt suspectaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani prin comerţ ilegal cu carne. În plus, suspecţii sunt acuzaţi că ar fi livrat în magazine tone de produse din carne alterată. Producători celebri de pe piaţa din România sunt implicaţi în reţea.

Mafia cărnii a ajuns şi în judeţul Ialomiţa. Avicola Slobozia şi locuinţa directorului Dumitru Stănoiu, percheziţionate la comanda DIICOT

Scandalul naţional al cărnii expirate scoasă la vânzare a ajuns şi la Slobozia. În urma percheziţiilor domiciliare pe care le-au demarat ieri, procurorii DIICOT au trecut şi pe la sediul Avicola SA şi locuinţa directorului unităţii. Există suspiciuni despre faptul că societatea este implicată în reţeaua care distribuia alimente din carne alterate.

Dosarul „Reţeaua cărnii”. Omul de afaceri Justin Paraschiv a fost eliberat din arest

Omul de afaceri Justin Paraschiv va fi cercetat în libertate după ce magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au admis miercuri recursul acestuia împotriva deciziei Tribunalului Bucureşti care respinsese iniţial cererea de eliberare din dosarul în care acesta este acuzat de evaziune fiscală. Decizia este definitivă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite