UPDATE Deputatul liberal Theodor Nicolescu, audiat la DNA. Parlamentarul ar fi primit mită peste 1 milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Theodor Nicolescu, audiat la DNA
Theodor Nicolescu, audiat la DNA

Deputatul PNL Theodor Cătălin Nicolescu s-a prezentat la sediul Direcţiei Naţionale Antocorupţie (DNA) pentru a fi audiat în noul dosar deschis de anchetatori privind despăgubiri ilegale acordate de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Procurorii au extins urmărirea penală în cazul parlamentarului şi pentru luare de mită.

UPDATE Procurorii anticorupţie au decis, miercuri, să extindă urmărirea penală în cazul deputatului Cătălin Nicolescu şi pentru infracţiunea de luare de mită.

Concret, anchetatorii susţin că, „în cursul anului 2007, Theodor Cătălin Nicolescu, care la momentul respectiv deţinea funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor şi calitatea de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a pretins de la trei persoane un procentaj de 5% din totalul acţiunilor pe care aceştia urmau să le primească în urma conversiei titlurilor de despăgubire din dosarele aflate la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. În schimbul banilor, Nicolescu Theodor-Cătălin, prin prisma funcţiei şi calităţii pe care o deţinea, urma să asigure soluţionarea favorabilă şi cu celeritate a dosarelor de despăgubire”.

Mită de aproape 1,4 milioane euro

Astfel, potrivit procurorilor, „ca urmare a soluţionării dosarului de despăgubire nr. 13563/FFCC/2008, referitor la drepturile de proprietate privind o suprafaţă de 20,5 ha, teren situat în Bucureşti, în zona sectorului 3,Theodor-Cătălin Nicolescu a primit, în perioada 2008-2013, de la cele trei persoane aproximativ 6.200.000 lei, reprezentând bani şi contravaloarea acţiunilor. Banii au fost remişi în general, în tranşe de până la 250.000 de lei, în lei şi euro, iar suma de 680.000 lei prin cont, în baza unui contract de comision încheiat fictiv pentru a masca comisionul”.

Theodor Nicolescu a fost audiat luni de procurorii anticorupţie în acest caz şi a fost pus sub urmărire penală pentru săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu.

Horia Geogescu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, aceeaşi măsură fiind dispusă şi în cazul lui Mihnea-Remus Iuoraş, Ingrid Popa-Mocanu şi Constantin-Cătălin Canangiu, alături de experţii evaluatori - Gheorghe Vişoiu şi Alexandru-Florin Hanu.

În ceea ce îi priveşte pe experţii evaluatori Neculai Nistor şi Dorin-Cornel Drulă, instanţa a dispus ca aceştia să fie cercetaţi în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Decizia nu a fost definitivă, putând fi atacată la aceeaşi instanţă.

Horia Georgescu a fost reţinut luni de procurorii DNA pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, fapte comise în perioada 2007-2009, când fostul şef al ANI făcea parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP. Prejudiciul estimat de anchetatori în acest dosar se ridică la circa 75 de milioane de euro.

„Concret, în perioada respectivă, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care făcea parte şi inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, întocmite de experţii evaluatori, corespunzătoare unui număr de trei dosare, cu nerespectarea Standardelor Internaţionale de Evaluare, a dispoziţiilor Legii nr. 247/ 2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, în care imobilele pentru care se solicitau despăgubiri fuseseră supraevaluate. Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experţilor evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei)”, arată anchetatorii.

Comisia ANRP, reunită după gratii

În acelaşi dosar, procurorii au solicitat arestarea şi a altor persoane care au făcut parte din comisia ANRP: Mihnea Remus Iuoraş, Ingrid Luciana Popa Mocanu (fost vicepreşedinte al comisiei) şi Constantin Cătălin

Canangiu.

De asemenea, procurorii au propus arestarea a patru experţi evaluatori - Gheorghe Vişoiu, Neculai Nistor, Alexandru-Florin Hanu şi Dorin-Cornel Drulă, dar şi cercetarea sub control judiciar a preşedintelui din perioada în care s-au acordat respectivele despăgubiri, Ingrid Zaarour.

Procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi faţă de deputatul PNL Theodor-Cătălin Nicolescu şi faţă de fostul vicepreşedinte al comisiei din ANRP, Remus Virgil-Baciu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite