UPDATE Deputatul Ion Diniţă va fi cercetat în continuare în libertate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Ion Diniţă va fi cercetat în continuare în libertate.  Asta au decis, marţi seară, magistraţii Curţii Supreme care au respins contestaţia procurorilor anticorupţie împotriva deciziei prin care parlamentarul a fost pus sub control judiciar. Decizia este definitivă

UPDATE Magistraţii Curţii Supreme au respins contestaţia procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) împotriva deciziei prin care deputatul Ion Diniţă a fost pus sub control judiciar. 

Decizia judecătorilor este definitivă.

Ion Diniţă este acuzat de complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în dosarul în care preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, este acuzat de corupţi, după ce CJ Braşov ar fi fost prejudiciat, în urma plăţilor nelegale făcute firmei parlamentarului, cu peste 7,6 milioane de euro.

Bani viraţi gratuit de la CJ Braşov în conturile firmei lui Diniţă

În documentele din dosar, anchetatorii subliniază că SC Gotic SA, firmă a deputatului Diniţă, era una dintre firmele „de casă” ale Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, „calitate” rezultată din numărul contractelor atribuite, modalitatea de atribuire - cu modificarea ulterioară a preţului -, precum şi din conţinutul convorbirilor interceptate cu autorizarea instanţei în cauză.

„În interesul şi folosul SC Gotic SA, inculpatul Căncescu Adrian Aristotel i-a convins pe consilieri să adopte hotărârea, care a fost întemeiată numai pe datele nereale furnizate în acest scop de către firma actualului deputat DINIŢĂ IOAN şi care apoi au fost prezentate de către inculpatul Căncescu Adrian Aristotel consilierilor, exclusiv în scopul aprobării nelegale a sumei de 2.900.000 lei.

De asemenea, pentru a da o aparenţă de legalitate deciziei luate şi mai ales pentru a fi pierdută destinaţia reală pentru jumătate din cei 2.900.000 lei alocaţi suma a fost îmbucătăţită şi a figurat în documentele CJ Braşov, ca fiind  destinată unor lucrări , deşi în realitate suma a fost virată, absolut fără drept, gratuit, deci a fost practic oferită, virată pe nedrept firmei actualului deputat Ion Diniţă, SC Gotic SA din dispoziţia preşedintelui CJ Braşov .

„Urmarea acestor acte infracţionale a constituit-o creşterea cu 1.046% a costurilor lucrărilor plătite SC Gotic SA şi producerea unui prejudiciu UAT Judeţul Braşov (Consiliul Judeţean Braşov) în valoare totală de 27.891.332,22 lei (25.670.415,12 lei pentru primul contract şi 2.220.917,10 lei pentru cel de-al doilea)”, au precizat procurorii.

Prejudicierea UAT Judeţul Braşov (Consiliul Judeţean Braşov) cu această sumă a fost mascată tot de inculpatul Căncescu Adrian Aristotel prin convocarea comisiei de negociere, pentru a da aparenţa că SC GOTIC SA ar fi efectuat lucrări suplimentare, mai costisitoare. Dar în realitate, comisia  de negociere a votat conform voinţei  lui  Căncescu Adrian Aristotel ale,deci favorabil îmbogăţirii pe nedrept a firmei SC GOTIC SA prin constituirea „doar pe hârtie a aparenţei ,,că acea sumă a fost achitată pentru lucrări în Racoş. După ce s-a acoperit de decizia consilierilor din comisie , inculpatul Căncescu Adrian Aristotel a semnat procesul-verbal întocmit de comisie, iar apoi a dispus decontarea sumei în favoarea firmei favorite”, se arată în documentele procurorilor.

„Cele două contracte de achiziţii publice care l-au îmbogăţit pe actualul  parlamentar cu peste 1000%! faţă de cât a muncit şi cât i s-ar fi cuvenit pentru munca depusă", mai spun procurorii.

Pe de altă parte, conform aceloraşi documente, în aceeaşi încercare de recuperare a prejudiciilor prin atribuiri în continuare de lucrări în mod abuziv, cu nerespectarea legii în materia achiziţiilor publice, vicepreşedintele CJ Braşov, Mihai Pascu, a avut, din dispoziţia lui Aristotel Căncescu, mai multe întâlniri cu Ion Diniţă, "pentru a-l determina să accepte noi contracte, cu condiţia ca o parte din bani să fie returnaţi pentru recuperarea prejudiciilor din contractele anterioare".

În aceleaşi documente, anchetatorii precizează că, din cercetările făcute până la acest moment rezultă că preşedintele CJ Braşov a oferit firmei lui Diniţă, cu sprijinul şi prin complicitatea vicepreşedintelui instituţiei şi a funcţionarilor cu funcţii de conducere din CJ Braşov, două contracte. Primul, încheiat în 2006, a vizat lucrări de reabilitarea DJ131C km 17+000 – 29+050 Racoş- Rupea, iar al doilea, din 2007, reabilitarea sectorului de drum Augustin-Racoş-Şercaia.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

„Marţea albă“ din Parlament. PSD nu s-a vindecat de microbul micilor furtişaguri

Mafia pădurilor. Ioan Adam a atacat Romsilva şi din Parlament

Referat DNA: Arestarea lui Viorel Hrebenciuc şi a lui Ioan Adam se impune pentru că există riscul influenţării martorilor

Deputaţii din Comisia juridică au respins încuviinţarea arestării preventive a lui Ion Diniţă. Procurori: cele două contracte l-au îmbogăţit cu peste 1000%

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite