Un român din trei este implicat într-un proces în instanţă. Cele mai multe plângeri sunt pe sancţiunile rutiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Horaţius Dumbravă, afirmă că un adult român din trei este implicat într-un proces, relevă raportul privind activitatea instanţelor în prima jumătate a acestui an.

Potrivit acestuia, efectul este o foarte mare încărcare medie pe judecător.

"În prima jumătate a acestui an, numărul dosarelor a crescut cu 16%, iar numărul cauzelor soluţionate cu 17%. Cele mai multe cauze sunt la judecătorii, aproape 1,25 de milioane, iar dintre acestea 63% sunt cauze noi, procentul fiind acelaşi cu cel din 2010", a declarat, vineri, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horaţiu Dumbravă.

Potrivit preşedintelui CSM, pe întreg sistemul au fost 780.922 de dosare noi, faţă de 742.304 în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cele mai multe plângeri administrative (100.000) înregistrate în primul semestru al acestui an au fost faţă de sancţiuni aplicate pe Codul Rutier. Totodată, s-au înregistrat şi peste 30.000 de contestaţii pe taxa de rovinietă.

"Pentru un judecător, fiecare dintre acestea înseamnă un nou dosar, termene, şedinţe de judecată, studierea dosarului, dispunerea de măsuri procedurale, motivări, adică muncă", a precizat Horaţiu Dumbravă.

El a arătat că, pe de altă parte, pentru persoana care a contestat suspendarea carnetului de conducere, înseamnă, de regulă, o amânare a acestei măsuri timp de cinci luni, poate şi un an, până când soluţia instanţei confirmă, de ce cele mai multe ori, corectitudinea şi legalitatea măsurii luate de agentul de circulaţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite