Un plagiator, şef peste sistemul medical militar
0Cercetat de UMF „Carol Davila“ pentru plagiat, generalul Ioan Sîrbu a fost numit de fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, în ultima sa zi de mandat, ca şef al Direcţiei Medicale a Armatei
„Adevărul” a dezvăluit în exclusivitate că generalul Ioan Sîrbu, şeful catedrei de Implantologie, din cadrul Facultăţii de Stomatologie şi consilier al ministrului Educaţiei, a plagiat o lucrare a unui mare implantolog american şi şi-a îmbogăţit CV-ul cu un articol care nu-i aparţine.
La scurt timp după dezvăluire, generalul Sîrbu a fost recompensat cu cea mai înaltă funcţie din sistemul medical militar, post pe care-l ocupă pentru a doua oară. În ultima zi a mandatului său de ministru al Apărării, pe 19 decembrie 2012, Corneliu Dobriţoiu l-a numit pe generalul Sîrbu şef al Direcţiei Medicale a Armatei.
Anchetă la UMF „Carol Davila”
Ministrul nu a ţinut cont de faptul că, în urma dezvăluirilor făcute de “Adevărul”, Comisia de Etică a Facultăţii de Stomatologie, din UMF „Carol Davila”, a declanşat o anchetă care cercetează plagiatul prof. univ. Ioan Sîrbu. Rectorul UMF „Carol Davila”, prof. univ. Ioanel Sinescu, a confirmat informaţia.
“Vă spun cu certitudine că plagiatul este în discuţie la Facultatea de Stomatologie, care a declanşat o anchetă. Când Comisia de Etică va ajunge la o concluzie, evident se vor face cunoscute şi măsurile care se impun”, a declarat pentru “Adevărul” Ioanel Sinescu.
Fostul ministru Dobriţoiu, vizat de Justiţie
Fostul şef al Direcţiei Medicale a Armatei, generalul Mihai Mureşan, a fost demis de ministrul Corneliu Dobriţoiu, la 12 octombrie 2012, sub pretextul “deficienţelor manageriale”. Asta cu toate că, anul trecut, la Direcţia Medicală a Armatei nu a avut loc niciun control care să constate pretinsele deficienţe manageriale invocate de ministru.
La 29 octombrie 2012, generalul Mihai Mureşan a contestat la Curtea de Apel Bucureşti destituirea, instanţa suspendând ordinul de demitere. Mai mult, judecătorii l-au amendat pe ministrul Apărării pentru că MApN a refuzat să pună la dispoziţia instanţei documentele care au stat la baza emiterii ordinului atacat.
Numire ilegală, girată de Direcţia Juridică a MApN
Ministerul Apărării a refuzat să aplice sentinţa Curţii de Apel, deşi aceasta este executorie, iar pe 19 decembrie 2012 Corneliu Dobriţoiu l-a numit pe generalul Ioan Sîrbu la comanda Direcţiei Medicale. Ordinul ministrului a fost avizat ilegal de şeful Direcţiei Juridice a MApN, generalul Florin Maciu, deşi acesta luase la cunoştinţă de decizia Curţii de Apel.
Maciu este unul dintre cei cinci ofiţeri care, la 23 august 2012, la propunerea lui Corneliu Dobriţoiu, au fost avansaţi la gradul de general de către preşedintele interimar Crin Antonescu. Ulterior, cei cinci au fost numiţi de ministru în posturi-cheie ale Ministerului Apărării.
Ioan Sîrbu nu vede nicio problemă în numirea sa la comanda Direcţiei Medicale. „În ceea ce mă priveşte, s-a respectat procedura legală. În momentul în care s-a făcut evaluarea mea, funcţia era liberă”, a declarat generalul.
Mai mult, acesta susţine că demiterea generalului Mureşan are la bază “probleme grave” de management. „S-a făcut recurs, care trebuie să se judece. Ministerul va arăta că sunt chestiuni de management, eu pot să vă spun că sunt probleme grave”, a mai precizat generalul.
Ioan Sîrbu predă un curs plagiat
Ioan Sîrbu este cercetat de Comisia de Etică a Facultăţii de Stomatologie pentru plagiat. Acesta s-a inspirat în cursul său dintr-o lucrare a unui mare implantolog american. În “Curs practic de implantologie orală”, ediţia 2004, semnat de Ioan Sîrbu, se regăsesc capitole întregi din tratatul “Dental Implants: The Art of Science”, scris de Charles Babbush, director al Centrului de Implant Dentar din Cleveland.
Textele au fost preluate fără ca autorul să menţioneze sursa sau să individualizeze pasajele preluate, aşa cum prevăd normele academice referitoare la citare. Experţii consultaţi de „Adevărul” au confirmat plagiatul. Chiar şi Ioan Sîrbu a recunoscut că s-a inspirat din tratatul implantologului american, dar a susţinut că nu ştia care sunt regulile citării.
Omul tuturor regimurilor
Cu un trecut profesional controversat, generalul Ioan Sîrbu a fost promovat în toate regimurile politice. Numit, în ianuarie 2004, în ministeriatul PSD-istului Mircea Paşcu, fără concurs, la comanda Spitalului Militar Central, Ioan Sîrbu s-a remarcat prin epurarea unităţii medicale de cei mai valoroşi medici, pe care i-a trecut forţat în rezervă, pe motiv că ar fi atins vârsta pensionării.
Operaţia la tiroidă a preşedintelui Traian Băsescu, din septembrie 2007, de la Spitalul Militar, a fost un prilej pentru Ioan Sîrbu de a-şi atrage sprijin politic. Comandantul spitalului a reuşit să exploateze mediatic în favoarea sa acest eveniment.
Deşi nu a avut niciun merit în operaţia la tiroidă a preşedintelui, stomatologul Ioan Sîrbu nu a ratat nicio poză de grup cu chirurgii care l-au operat pe Traian Băsescu şi pacientul lor.
În 2009 a fost demis de la comanda Spitalului Militar, dar numai pentru a fi avansat şef al Direcţiei Medicale a Armatei, prin ordin al ministrului democrat-liberal Mihai Stănişoară. Un an mai târziu, noul ministru Gabriel Oprea l-a numit consilierul său. În 2011, generalul Sîrbu a ajuns consilier la Ministerul Educaţiei, unde s-a ocupat de învăţământul medico-militar.
Profil Ioan Sîrbu
- 1990 – admitere, fără concurs, la Facultatea de Stomatologie
- 1995 - declarat respins la examenul de rezidenţiat
- 1996 - bursier la Clinica de Implantologie Orală - prof. Leonard Linkow, New York
- 1996 - obţine echivalarea rezidenţiatului
- 2002 - 2004, comandant al Institutului Medico-Militar Bucureşti
- 2003 - şef de lucrări, Catedra de Implantologie Orală
- 2004 - 2009, comandant al Spitalului Clinic de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila" Bucureşti
- 2005, conferenţiar universitar, Catedra de Implantologie Orală
- 2008, profesor universitar, Catedra de Implantologie Orală
- 2009 - 2010, comandant al Direcţiei Medicale a Armatei
- Ianuarie 2010, consilier al ministrului Apărării
- Februarie 2011, consilier la Ministerul Educaţiei
Cariera militară
- 1990 - plutonier-major
- 1992 - locotenent-major
- 1994 - căpitan
- 1999 - maior
- 2000 - locotenent-colonel
- 2002 - colonel
- 2004 - general de brigadă
- 2009 - general-maior